Inspiratie
shutterstock_590368982.jpg
28 nov. 2023

Genieten van jouw border: van lente tot winter

De tuin is een dynamische wereld, gevuld met seizoenswisselingen en veranderende kleuren. Een plek waar we onze groene vingers in de aarde kunnen steken. Of het nu zomer, herfst, winter of lente is, met de juiste zorg en aandacht wordt jouw border gedurende alle seizoenen een kleurrijke plantenparade. Per seizoen zijn er allerlei bloeiers die met hun kop boven de grond uitsteken. Wij nemen je mee door jouw border aan de hand van de seizoenen. 

  1. Lente: de wekker van de natuur
  2. Zomer: zinderende zomerdagen
  3. Herfst: een oranje sprookjeswereld
  4. Winter: een coole border
     

Lente: de wekker van de natuur

In de lente wordt je border wakker, net als de rest van de natuur. Krokussen en tulpen kondigen de komst van de zon aan. En de vogeltjes beginnen vrolijk de dag. Het is een feest van kleuren en vormen. De voorjaarsbollen ontwaken met smalle stengels en groene blaadjes. Breng je tuin nog meer tot leven met vrolijke vaste planten zoals narcissen, het gebroken hartje, elfenbloem en longkruid. De lente brengt kleuren en geuren en het is de tijd waarin de natuur opnieuw tot leven komt na een lange winterslaap. Het is het seizoen van groei en bloei en je border laat dit op zijn meest opvallende manier zien.

Zomer: zinderende zomerbloemen 

De zomer, dat is het moment waarop je border het stralende middelpunt van je tuin wordt. Je wilt natuurlijk dat deze dan op zijn mooist is! En gelukkig zijn er genoeg bloeiers die hun pracht tonen in deze warme maanden. Denk naast dahlia's, rozen, en de lavendel ook aan zonnebloemen en hibiscus. En vergeet de beroemde zonnehoedplant niet, met zijn kegelvormige bloemen die als een zonnetje stralen in je border. 

Maar er is meer dan alleen bloemenpracht. Voeg enkele siergrassen toe voor die flowy, zomerse beweging in de wind. Ook bodembedekkers zoals vrouwenmantel voegen vrolijkheid toe. Wil je een mediterraans tintje geven aan je tuin? Dan is een vijgenboom of een olijfboom misschien een mooie toevoeging aan jouw border. 

De zomer vraagt om speciale aandacht voor je border. Vergeet niet voldoende water te geven, vooral tijdens warme periodes. Pokon heeft speciaal voor de warme zomermaanden Pokon Waterproof. Het neemt water op als een spons, waardoor het groen in jouw tuin voorzien wordt van het nodige vocht. De bodembedekker gaat verdamping tegen, zodat het water beschikbaar blijft voor de planten. Wie mooi wil zijn moet… juist, water drinken.

Herfst: een oranje sprookjeswereld

Naarmate de dagen korter worden en de temperaturen beginnen te dalen, ondergaat je border een transformatie. Denk aan de sierlijke grassen, sierkersen die de tuin opfleuren en heesters met gouden tinten, als een afscheidscadeau voor de zomer. De herfst brengt ook bloemenpracht: chrysanten, asters en heleniums zijn de laatbloeiers die je tuin opfleuren. Hierdoor krijgt jouw border tijdens de herfst nog een laatste, levendige uitbarsting van kleur. Wil jij je tuin nog een beetje extra opfleuren tijdens dit seizoen? Er zijn een aantal potplanten die jouw tuin net dat beetje extra kleur geven tijdens de grijze dagen. 

 

Winter: een coole border

Stel je voor dat je op een koude winterochtend naar buiten stapt en een levendige tuinborder vol groen ziet. Het lijkt misschien onmogelijk, maar met de juiste planning en beplanting kun je een eigen wintergroene border creëren die het hele jaar door mooi blijft.
 

Een goede keuze voor een wintergroene border is de Camellia, met verfijnde bloemen die bloeien in de koude seizoenen. Ook de altijd groene Rhododendron voegt kleur en textuur toe aan je border, terwijl de Viburnum opvalt met zijn geurige witte bloemen. Ook tijdens dit seizoen is het leuk om je tuin verder op te fleuren met planten in pot. Wil jij weten welke planten wel houden van een beetje winterpret? Lees dit artikel.

Vergeet niet om wat wintergroene elementen toe te voegen die langer dan één seizoen meegaan, zoals de klassieke Buxus en siergrassen. Deze geven de hele winter door vorm en beweging aan je border. 

Het hele jaar door bloeiende borders

Verzorging het hele jaar door is de sleutel tot een weelderige, levendige border, ongeacht het seizoen. Pokon staat klaar om je te ondersteunen in dit groene avontuur, ongeacht het seizoen. Onze uitgebreide groene assortiment is afgestemd op de specifieke behoeften van jouw planten en bloemen, seizoen na seizoen. Van voedzame meststoffen tot innovatieve bodemverbeteraars, we bieden de ondersteuning die nodig is om jouw tuin op zijn best te laten bloeien. Laat je niet ontmoedigen door de grillen van de seizoenen: met Pokon aan je zijde, kan je tuin altijd stralen.

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border