Tips
Hanke_Arkenbout_Photography_lifestyle_Floor_3_2022-39.jpg
9 aug. 2023

Water geven aan je planten

In de zomermaanden kan het ontzettend warm zijn, en het kan een hele dagtaak lijken om je tuin en moestuin bewaterd te houden. Ik deel graag een aantal handige tips om je te helpen je planten efficiënter water te geven.

Controleer of de grond droog is

Voordat je water geeft, is het belangrijk om te controleren of de grond in de pot of in de volle grond droog is. Dit kun je doen door met je vinger in de grond te prikken. Als de grond droog aanvoelt, is het tijd om water te geven. Is de grond nog vochtig? Wacht dan nog even.

Gebruik mulch

Een tip voor planten in pot, maar ook voor al een wat grotere plant in de volle grond is het afdekken met een mulch laagje. Een wat? Een mulchlaag is een laag met organisch materiaal wat de bodem beschermt tegen uitdroging. Omdat de bodem bedekt is verdampt het water wat in de bodem zit minder snel en hoef jij dus ook minder water te geven. Voorbeelden van mulch zijn:  

Gebruik regenwater

Wist je dat… regenwater veel beter is voor je planten dan kraanwater? In kraanwater zit veel meer kalk, waardoor voedingstoffen minder goed opgenomen kunnen worden door de planten. Geef je de planten enkel regenwater, bijvoorbeeld water wat je hebt opgevangen in een regenton, dan ga je merken dat de planten veel sterker en groter worden. Sluit dus een regenton aan de regenpijp. Mocht je merken dat de regenton vaak vol is, koppel er dan een tweede aan. In de warme zomermaanden, of warme voorjaarsmaanden van tegenwoordig, kan met deze extra ton zo'n 220L water opgevangen worden. Erg handig én gratis!  

Geef de juiste hoeveelheid water

Water is een must voor planten, maar veel en vaak water geven is niet altijd een aanrader. Sommige vaste planten worden hier namelijk wat lui van. Dat wil zeggen dat de wortels niet heel diep gaan wortelen en de planten dus ook sneller dood gaan als het ineens een lange tijd warm weer is. Je kan je planten ‘trainen’  door ze na het aanplanten steeds minder vaak water geven, zodat je planten zelf opzoek moeten naar een waterbron. 

Voor de moestuin ligt dit iets anders. In de moestuin heb je vaker te maken met veel eenjarige planten. Deze planten kun je het beste wel wat vaker water geven. Als je jouw moestuin water geef, geef dan veel water in één keer. Zo kan het water goed in de bodem zakken en kunnen jouw planten dit water langer bereiken met hun wortelen. Een handige maatstaf voor de moestuin: hoe groter de plant, hoe meer water het nodig heeft in het groeiproces.

Geef water in de ochtend of avond

Het beste moment om je planten water te geven is in de vroeg ochtend of de late avond. Dit is omdat de zon dan minder sterk is, waardoor het water minder snel verdampt en het water langer beschikbaar blijft in de bodem of potgrond voor jouw planten. Water geven overdag op de hete dagen is dan eigenlijk zinloos, het verdampt vaak meteen voordat het überhaupt bij de wortels aangekomen is.

Tekst: Floor Korte
Fotografie: Hanke Arkenbout

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border