Tips
MarloesNiemeijerFotografie-121.jpg
20 okt. 2021

6 Tips voor planten in pot in de herfst en in de winter

Na de zomer kan je terras en balkon er een beetje treurig uitzien nadat alle kleurige zomerbloeiers zijn uitgebloeid. Nu kun je er voor kiezen om deze potten schoon te maken en weer op te bergen voor het voorjaar, maar waarom vul je ze niet met mooie najaarsbloeiers? 

1. Groenblijvende struiken
2. Winterbloeiende struiken   
3. Bessen en stengels  
4. Bodembedekkers   
5. Perkplanten   
6. De Bloembollen 

Tips & advies

Om direct een mooi geheel te hebben kun je kiezen voor grotere planten en ze dichter bij elkaar te planten. In de winter groeien planten nauwelijks, maar houd de planten in de gaten en geef ze over een aantal jaar meer ruimte wanneer ze dat nodig hebben. 

Om je herfst- en winterbloeiers de beste start te geven adviseren wij Pokon Bio Terras- en Balkonplanten Potgrond. Deze potgrond bevat ca. 100 dagen voeding en is een goede mix waar potplanten zich goed in kunnen ontwikkelen. Kies je voor zuurminnende planten, zoals bijvoorbeeld heide? Dan adviseren wij Pokon Bio Hortensia Potgrond. Deze potgrond is speciaal geschikt voor planten die behoeften hebben aan een grond met een lage zuurgraad.

De meeste planten groeien niet tot nauwelijks meer in de herfst en in de winter. Hierdoor hebben planten in pot minder water nodig, dan in de zomer. Vergeet ze echter niet helemaal. Zelfs op regenachtige dag bereikt maar weinig water de potgrond in de pot. Controleer je planten in pot daarom regelmatig en geef zodra de aarde droog aan begint te voelen water.

Kies altijd voor een pot met een goede waterafvoer. Potten voor buiten bevatten altijd gaten op de bodem van de pot. Het is echter belangrijk dat deze gaten niet volledig dicht slippen. Zorg voor een goede waterdrainage door bijvoorbeeld een laagje Pokon Hydrokorrels op de bodem van de pot te strooien, voordat je de pot vult met potgrond.

Let er op of de pot die je gebruikt vorstbestendig is. Wil je graag gebruik maken van een pot van terracotta of een vergelijkbaar materiaal dat niet vorstbestendig is, zorg dan voor:

  1. Een goede afwatering.
  2. Plaats de pot iets hoger, bijvoorbeeld door middel van een plantenstandaard of stenen. Of kies voor een plekje op een muurtje of tafeltje.
  3. Zet de potten altijd op de plek waar de planten het meeste zonlicht kunnen krijgen in de winter.  Tenzij je kiest voor schaduwplanten. 

Welke planten?

Er zijn een heleboel herfst- en winterbloeiende planten om uit te kiezen die ideaal zijn voor in potten en ook de rest van het jaar sfeer geven aan jouw terras & balkon.

Groenblijvende struiken

Alle groenblijvende struiken geven het hele jaar door, maar vooral in de winter, een schitterende groene kleur. Elke groenblijvende plant kan in een pot worden gezet, zolang de pot maar groot genoeg is. Coniferen zijn een vaak gekozen plant. Coniferen zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren, vormen en maten. 

Tijdens de feestdagen zijn ze tevens leuk aan te kleden met buitenverlichting zodat ze dienst doen als ‘buiten kerstboom’. Wanneer je kiest voor coniferen zorg dan dat je goed let op hoe groot de plant kan worden, zodat de plant niet te groot wordt voor je pot. Coniferen groeien in pot minder snel en worden vaak minder hoog dan als haag in de volle grond.

Maar naast coniferen zijn er nog een talloze andere groenblijvende heesters en vaste planten die een pot kunnen opfleuren. Onze favorieten: ceanothus (Amerikaanse Sering), camelia, rhododendron, mahoniestruik en skimmia. 

Winterbloeiende struiken

Er zijn diverse laatbloeiende heesters die in de herfst- en wintermaanden voor extra kleur in potten zorgen. Denk bijvoorbeeld aan toverhazelaar, mahonie, vleesbes en sneeuwbal soorten waaronder de Viburnum bodnantense, V. farreri en V. tinus

Tip: plaats planten die vooral ook heerlijk geuren bijvoorbeeld mahonie en sneeuwbal op een plek waar je ze goed en vaak kunt ruiken. Bijvoorbeeld bij een ingang of naast de oprit. Je kunt ze ook onder een raam plaatsen zodat wanneer je een raam open doet de geur je huis binnen kan waaien.

Winterjasmijn en de winterbloeiende bosrank (Clematis Cirrhosa) zijn mooie groenblijvende klimmende planten. Ideaal voor het decoreren van muren, hekken en pergola’s. 

Bessen en stengels

Vergeet vooral niet de planten die in de herfst en winter andere interessante eigenschappen hebben. Er zijn tal van struiken met winterbessen, zoals vuurdoorn (Pyracantha), dwergmispel (Cotoneaster), vrouwelijke Skimmia’s en natuurlijk de traditionele kersthulst (groenblijvend).

Daarnaast zijn er ook struiken die vooral bijzondere stengels hebben zoals kleurrijke stengels: kornoeljes, struikwilgen en sierbraam (Rubus thibetanus), en planten met gedraaide stengels zoals: hazelaar (Corylus avellana 'Contorta') en katjeswilg (Salix Caprea Kilmarnock).

Bodembedekkers

Om het meeste uit je potten te halen en het een leuk geheel te laten maken plant je een bodembedekker. Zo bedek je de potgrond wat tevens helpt om de grond minder snel uit te laten drogen en onkruid te voorkomen. Kies bijvoorbeeld voor groenblijvende/winterbloeiende heide en de hieronder genoemde perkplanten.

Perkplanten

In het voorjaar en in de zomer is er veel keus in perkgoed. Helaas is in het perkgoed dat groeit in de herfst tot het voorjaar minder keus. Onze favorieten: viooltjes, cyclamen en primula's/sleutelbloemen. Gebruik ze als bodembedekker of vul een gehele pot met deze vrolijke planten. 

Vergeet de bollen niet

Bloembollen worden soms vergeten, maar kunnen net dat extra vleugje kleur toevoegen. Plant winter- en vroege voorjaarsbloeiende bollen in aparte potten of voeg ze gewoon toe aan je potten tussen bijvoorbeeld het perkgoed. Ga voor sneeuwklokjes, irissen, winterakonieten, winterharde cyclamen, dwergnarcissen en krokus.

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Plant in pot
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Plant in pot