Inspiratie
shutterstock_2085717070.jpg
12 sep. 2023

Bloembollen planten in de herfst

Om in het vroege voorjaar te kunnen genieten van veel kleur in de tuin, dien je in de herfst je bloembollen te planten. Je kunt bloembollen planten zolang het niet vriest. Wanneer het voorjaar begint heb je meteen een prachtige tuin! Ontdek in dit artikel hoe je het beste bloempollen kunt planten in de herfst.

Welke bloembollen planten in de herfst

Oktober en november zijn de beste maanden om bollen te planten die in het voorjaar bloeien. In principe kun je deze bollen planten tot dat het vriest. In februari zullen de eerste bollen gaan bloeien. Welke bloembollen kun je het beste planten in de herfst? 

Narcissen

Narcissen plant je in het voorjaar. Deze bollen hebben namelijk een koude rustperiode nodig. Narcissen vermeerderen zich vanzelf en daardoor geniet je elk jaar weer van meer bloemen. Voor deze meerjarige bolplant is het belangrijk dat er voldoende reservevoedsel in de bol wordt opgeslagen voor het volgende jaar. Is een narcis uitgebloeid? Laat de narcis dan staan zodat hij het voedsel uit de bladeren kan opslaan in de bol. Je hoeft de bollen van een narcis ook niet uit te graven.

Krokussen

Krokussen zijn van oorsprong afkomstig uit de bergen rond de Middellandse zee. Bij het planten van krokussen is het vooral van belang dat je de krokus goed diep plant, zo'n 10 tot 15 cm diep in de grond. Waarom? Veel dieren zien deze bollen als een lekkernij en door de bollen diep te planten zorg je dat bijvoorbeeld vogels er niet bij kunnen. Er zijn zowel voorjaarsbloeiende krokussen als najaarsbloeiende krokussen, dus houdt hier rekening mee bij de aankoop. Krokussen staan graag op een zonnig plekje. 

Tulpen

Tulpenbollen moet je minimaal 6 weken voor een vorstperiode plaatsen in je tuin, zodat ze sterke wortels kunnen ontwikkelen. Tulpenbollen hebben vervolgens vorst nodig om te gaan groeien en te bloeien. Tulpen gedijen goed met voldoende zonlicht. Hoe diep een tulp gepoot moet worden en welke afstand er geadviseerd wordt is afhankelijk per soort. Check hiervoor de verpakking.

Hyacinten

De hyacint bloeit in Nederland van maart tot mei. Je plant hyacint bollen in het najaar op een plekje in de zon of in de halfschaduw. Plant deze bollen een aantal weken voor een vorstperiode zodat ze genoeg tijd hebben om te wortelen. Heb jij kleigrond in je tuin? Verbeter de grond dan allereerst  om de structuur luchtiger te maken. Lees hier meer over grond verbeteren. Hyacinten zijn net als narcissen meerjarige bollen. Je kunt ze na de bloei laten staan, zo kun je er volgend jaar weer opnieuw van genieten.

Blauwe druifjes

Blauwe druifjes geven kleur aan je tuin. Deze schattige bloementjes zijn meerjarig en vermeerderen zich iedere jaar. Je hoeft de bollen na de bloei in het voorjaar niet uit de grond te halen. Plant de bollen met de punt omhoog. Dit is de kant waar de bloemen uitkomen. Je plant de bollen ongeveer twee keer zo diep als de hoogte van de plantbol.

Hoe plant je bloembollen in de tuin?

Wanneer je in de herfst bloembollen wil gaan planten, kun je het beste de volgende stappen volgen:

  1. Maak de aarde een beetje los en graaf een gat voor de bloembol. De diepte hangt af van de grote van de bol. Maak het gat drie keer zo diep als de hoogte van de bloembol.
  2. Plant de bloembol met de punt omhoog en de wortelkrans naar beneden.
  3. Dek de bloembollen af met grond.
  4. Geef de bollen na het planten water en laat ze dan een paar maanden met rust.
  5. Wacht tot het voorjaar begint en geniet van de mooie kleuren in jouw tuin.

Wanneer bloeien de bollen?

Je zult de eerst bloembollen eind januari / begin februari al zien bloeien. Sneeuwklokjes beginnen bijvoorbeeld al in januari en krokussen vlak daarna in februari. De voorjaarsbollen zullen nog tot en met mei beginnen met bloeien. Zo zijn tulpen en narcissen in april aan de beurt. Kortom: als je genoeg combineert, kun je het hele voorjaar genieten van nieuwe vrolijke kleuren in jouw tuin.

Lees ook: DIY: Kleurrijke Bloembollenlasagne in pot

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border