Inspiratie
herfst-potplanten
10 sep. 2023

5 potplanten in de herfst

Ook deze herfst je balkon of terras opfleuren met leuke planten? Dat kan! Van deze vijf potplanten kun je het hele najaar lang genieten.

1. Struikheide en winterheide

Niet alleen in de zomer, maar ook in de herfst zijn er voldoende bloeiende planten die kleur geven aan je balkon of terras.

De struikheide (Calluna) en winterheide (Erica carnea) zijn twee populaire potplanten voor het najaar omdat ze groen blijven én rijk bloeien met vrolijk gekleurde bloemetjes. De struikheide bloeit in het najaar en de winterheide begint met bloeien - zoals de naam al doet vermoeden - in de winter. Door deze beide heidesoorten in potten te planten, kun je de hele herfst en winter genieten van de roze, witte, paarse of rode bloemetjes van je struik- en winterheide.

Tip: combineer de struikheide en winterheide met andere bladplanten of siergrassen in één pot.

2. Parelbes

Hoe leuk is de parelbes met haar roze, rode, paarse of witte bessen? De Parelbes (Gaultheria mucronat) is een echte blikvanger voor op je balkon of terras. In het late voorjaar (mei/juni) komen er witte, klokvormige bloemen in de parelbes die aan het begin van het najaar veranderen in trosjes gekleurde bessen. De parelbes blijft groen in de winter en de besjes kunnen maandenlang aan je parelbes blijven zitten. 

Let op: deze plant gedraagt zich tweehuizig; wil je volgend jaar weer bessen hebben? Dan heb je ook een mannelijke plant nodig. Vraag advies bij jouw tuincentrum.

3. Bergthee

In het najaar is Bergthee (Gaultheria procumben) overladen met rode besjes. Deze besjes steken mooi af tegen de donkergroene bladeren die 's winters een roodbruine tint krijgen. De besjes zijn eetbaar voor vogels, maar vaak zijn ze hier niet zo geïnteresseerd in. Lees in dit blog waar je tuinvogels wel blij mee maakt: Hoe krijg je meer vogels in je tuin?

Tip: bergthee staat ook erg leuk in een plantenpot op de tuintafel. Ook te combineren met andere planten!

4. Buxus

Op zoek naar een groenblijvende potplant? Kies dan voor de buxus! De buxus wordt vaak gebruikt als haag, maar doet het ook goed in een pot. Je kunt de buxus goed in vorm houden doordat de plant makkelijk te snoeien is. De vrieskou in de winter is geen probleem voor de buxus: jouw buxus blijft de hele winter groen en is een mooie aanwinst voor het terras of balkon.

Tip: snoei de buxus in een leuke vorm! Doe hier je inspiratie op.

5. Sempervivum (vetplant)

Je zou de vetplant misschien niet verwachten in het rijtje van herfstige potplanten, maar wist je dat je bepaalde vetplanten prima buiten in een pot kunt zetten? De Sempervivum is er één van. Of het nu sneeuwt, hard waait of de zon fel schijnt: deze vetplant kan alle weersomstandigheden aan.

Zolang de bodem van de plant niet te nat wordt, kun je jarenlang genieten van de Sempervivum.

Drainage potplanten

Het najaar staat natuurlijk bekend om haar flinke regenbuien. Zorg voor een goede drainage in je potplanten door bijvoorbeeld een laagje hydrokorrels toe te voegen en je potplanten altijd in een pot met gaten aan de onderkant te planten. Zo kan het water goed wegstromen en voorkom je wortelrot.

Bekijk deze video met handige verzorgingstips voor jouw terras- en balkonplanten!

 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Plant in pot
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Plant in pot