Tips
gazon kale plekken.jpg
18 dec. 2023

Je gazon herstellen of opnieuw aanleggen?

Is jouw gazon in zeer slechte staat? Twijfel je of je jouw gazon nog kunt herstellen of volledig opnieuw moet aanleggen? Het laatste is vaak een flinke klus, maar meestal is volledige heraanleg niet eens nodig. Vaak is je gazon nog te redden, zelfs als het verbrand is, kale plekken heeft of wordt overwoekerd door mos en onkruid. Laten we eens kijken!

Wanneer kies je ervoor om je gazon te herstellen?

Een gazon is heel vaak te herstellen. Gazon problemen die je goed kunt oplossen door je gazon te herstellen:

  • Ongelijkmatige groei
  • Kale plekken, door bijvoorbeeld emelten of engerlingen
  • Mos
  • Onkruid
  • Dood gras
  • Verkleuringen

Hoe herstel je een gazon?

Er zijn meerdere manieren om je gazon te herstellen:

  • Verticuteren: Als je gazon een viltlaag heeft van dood gras en mos, kan je gras verticuteren de oplossing zijn. Hiermee snijd je die laag door. Vervolgens kan doorzaaien met een product zoals Pokon Gazon Revolutie, een bodemverbeteraar, meststof en graszaad in één, je gazon snel weer in topconditie brengen.
  • Onkruid en mos bestrijden: Heb je last van onkruid en/of mos hier en daar in je gazon? Dan zijn onkruid- of mosbestrijders een optie. Producten zoals Pokon Onkruid Weg en/of Pokon Mos Weg bestrijden dit, terwijl ze je gazon sparen. Bovendien bevatten deze producten gazonmest voor een directe oppepper.
  • Doorzaaien: Een dun gazon of kale plekken? Doorzaaien met bijvoorbeeld Pokon Graszaad Herstel maakt je gazon voller. Een voller gazon heeft minder last van bijvoorbeeld mos of onkruid. Overal waar gras groeit is er immers geen plek meer voor mos en onkruid.

Soms weet je heel goed waar het probleem vandaan komt, bijvoorbeeld spelende kinderen of je hebt bladeren op je gazon laten liggen. Soms is de oorzaak niet duidelijk. Wat kan helpen is om je gazon iets los te graven om te kijken of je bijvoorbeeld emelten of engerlingen tegenkomt. Ook is het aan te raden om een bodemtest te doen om te achterhalen waar jouw gazon behoefte aan heeft.

Wanneer leg je een gazon opnieuw aan?

Er zijn een aantal gevallen dat het beter is om een gazon opnieuw aan te leggen:

  • Je gazon meer onkruid dan gras bevat.
  • Het gazon flinke glooiingen of kuilen vertoont.

Je kunt een gazon aanleggen met graszoden of graszaden. Verwijder het huidige gras, verwijder onkruid en gebruik Pokon Bio Gazongrond voor een frisse start. Deze grond helpt een succesvolle kieming en bevat startvoeding. Lees ook: Zo leg je een gazon aan.

Houd je gazon in topconditie!

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Houd je gazon in topconditie door je gazon goed te verzorgen, hierbij drie tips voor een gezond gazon:

  • Bekalk je gazon twee keer per jaar: in het voorjaar en in het najaar. Kalk vermindert de zuurgraad van de bodem, waardoor voedingstoffen beter opgenomen kunnen worden. Daarnaast heeft kalk een indirecte werking tegen mos.
  • Bemest je gazon drie keer per jaar: in het voorjaar, zomer en in het najaar. Hiermee geef je jouw gazon alle voedingstoffen die hij nodig heeft om sterk en gezond te blijven. 
  • Gras maaien doet groeien. Door je gazon regelmatig te maaien bevorder je de groei van het gras. Door de toppen van het gras te verwijderen, worden groeipunten gestimuleerd, wat leidt tot een dichter en voller gazon.

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Gazon
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Gazon