Blog
Gazonrand-kunststof.png
13 dec. 2023

Een strak resultaat met gazonranden

Gazonranden, ook wel gazonboorden genoemd, kunnen jouw tuin een strak resultaat geven. Door gazonranden te gebruiken, ontstaat er een duidelijke grens tussen verschillende delen van de tuin. Met gazonranden kun je bijvoorbeeld een border scheiden van het gazon of juist een grens te creëren tussen een grindpad en een gazon.  

Uiteenlopende opties 

Afhankelijk van wat past bij jouw tuin, kun je kiezen uit verschillende kleuren, materialen en vormen gazonranden. Qua materiaal heb je de keuze uit bijvoorbeeld cortenstaal, galva, kunststof, beton en rubber. Elke variant brengt zijn eigen uitstraling met zich mee. 
 


Voordat je begint met het plaatsen van de gazonranden, is het belangrijk om de volgende benodigdheden te verzamelen: 

 • Een lang stuk touw en houten palen; 
 • Een meetlint of rolmaat; 
 • Een waterpas; 
 • Een schop of spade; 
 • Een schoffel (alleen nodig als de ondergrond hard is); 
 • Een rubberen of kunststof hamer; 
 • De gewenste gazonranden.

Zo pak je het aan 

 1. Begin met het bepalen van de gewenste vorm van de gazonranden. Hoe lang worden ze? Waar precies worden ze geplaatst? Zijn ze recht of volgen ze de vorm van bijvoorbeeld het gazon?  

  Bij een rechte vorm voor de gazonranden kun je de randen direct plaatsen om de gewenste lengte te bepalen. Als de gazonrand een bocht maakt, kun je de lengte het beste meten met behulp van een touw. Leg het touw op de gewenste plek en meet vervolgens de lengte ervan.  
   
 2. Nadat je de lengtes hebt bepaald, is het tijd om de locatie van de gazonrand af te bakenen. Hiervoor heb je een schop nodig. Stevige werkschoenen worden ook aanbevolen.  

  Voor de gazonrand is het niet nodig om een diepe geul te graven. Het is voldoende om de schop verticaal in de grond te steken en deze heen en weer te bewegen. De meeste randen zijn namelijk maar enkele millimeters dik en kunnen eenvoudig in de grond worden gestoken. Houd voor de diepte dezelfde maat aan als de hoogte van de rand.  
   
 3. Wanneer de opening voor de gazonranden is gemaakt, is het tijd om de randen te plaatsen. Zet de gazonrand verticaal in de eerder gemaakte opening. Laat de rand ongeveer 5 centimeter boven de grond uitsteken. Controleer met een waterpas of de rand overal gelijk ligt. In de meeste gevallen is geen hamer nodig om de randen te plaatsen, maar soms kan een rubberen hamer handig zijn.  
   
 4. Nu de randen staan, is het belangrijk om de grond aan beide zijden lichtjes aan te stampen. Dit kan eenvoudig met de voeten worden gedaan. Het aandrukken van de grond geeft extra stabiliteit aan de randen en zorgt ervoor dat ze op hun plaats blijven staan.  
   
 5. Na het plaatsen van de gazonranden kun je met behulp van Pokon Graszaad Herstel de lege plekken weer netjes opvullen. Zo in no-time jouw gazon weer helemaal netjes tot aan de gazonrand.

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border