Tips
gazon maaien (1737 x 1151 px).png
12 jun. 2024

Nat gras maaien

Het zomerweer laat nog even op zich wachten, maar door al het regenwater groeit je gras flink. Regen is goed voor de tuin, dat zeggen ze niet voor niets! Maar wanneer kun je het beste je gras maaien? Is het oké om nat gras te maaien of kun je beter wachten? Wij leggen het je uit.

Waarom niet maaien als gras nat is?

Het maaien van nat gras is niet aan te raden. Waarom?

  • Je grasmaaier kan het gras niet goed doorsnijden als het nat is, waardoor je grasmat er ongelijk uit kan komen te zien. 
  • Grassprieten worden niet scherp afgesneden en kunnen scheuren tijdens het maaien, dit maakt je grasmat kwetsbaarder voor ziektes en plagen.
  • Nat gras kan samenklonteren en vast komen te zitten in de maaier. Dit maakt het maaien moeilijker en kan de maaier beschadigen.
  • Nat gras kan makkelijker ziektes verspreiden omdat de vochtige omstandigheden ideaal zijn voor schimmelgroei.

Je kunt dus beter even wachten tot je gras droog is, voordat je met de grasmaaier aan de slag gaat.

Zo verzorg je het gazon bij regen

Hoe kun je jouw gazon het beste verzorgen bij langdurige periodes van regen? Allereerst niet maaien als je gras nat is. Wacht tot het gras droog is voordat je het maait. Andere tips:

  • Zorg voor goede afwatering. Zorg ervoor dat er geen plassen blijven staan op je gazon. Dit kun je doen door de grond te beluchten met een riek of een beluchtingsvork.
  • Bladeren verwijderen. Verwijder regelmatig bladeren en ander afval van je gazon. Dit voorkomt schimmel en zorgt dat het gras voldoende licht en lucht krijgt.
  • Wacht nog even met bemesten. Tijdens zware regenval is het niet aan te raden om te bemesten, omdat de mest weg kan spoelen voordat de grond het kan opnemen. 

 

gazongids

Veel gestelde vragen

 

Hoe lang na regen gras maaien?

Het beste is om te wachten tot je gras volledig droog is voordat je gaat maaien. Dit kan enkele uren tot een hele dag duren, afhankelijk van de hoeveelheid regen en de weersomstandigheden. Wees geduldig, want het maaien van nat gras kan leiden tot schade aan je gazon.

Hoe droog moet gazon zijn om te maaien?

Het gazon moet volledig droog zijn voordat je het maait. Dit betekent dat er geen zichtbaar water of dauw op de grassprieten mag zitten. Als je met je hand over het gras wrijft en je hand blijft droog, dan is het waarschijnlijk droog genoeg om te maaien.

Kun je nat gazon wel trimmen?

Het trimmen van nat gras kan dezelfde problemen veroorzaken als het maaien van nat gras. Het natte gras kan aan de trimmer blijven plakken en het moeilijk maken om een gelijkmatige snede te maken. Bovendien kunnen de natte grassnippers gemakkelijk klonten vormen die je gazon kunnen verstikken. Daarom is het het beste om te wachten tot het gazon volledig droog is voordat je gaat trimmen.

 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Gazon
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Gazon