Een pas gemaaid grasveld geeft een voldaan gevoel. Je tuin ziet er meteen netjes uit. Wist je dat gras gemiddeld 0,3 tot 0,9 cm per dag groeit, afhankelijk van het weer? Je vraagt je misschien af hoe vaak je je gras moet maaien en is er ook zoiets als te vaak maaien? Wij helpen je graag!
Het aantal keren dat je gras moet maaien, hangt af van het seizoen:
Is er in de zomer een periode van droogte? Dan is het beter om minder vaak te maaien. Maai je gras dan bijvoorbeeld om de twee weken in plaats van iedere week. Dit helpt om stress op het gras te verminderen. Ook kun je er voor kiezen om je grasmaaier op een minder korte stand in te stellen. Langere grassprieten helpen de wortels beschermen tegen uitdroging.
Ja, het is mogelijk om gras te vaak te maaien. Te frequent maaien kan het gras verzwakken en stress veroorzaken, wat kan leiden tot een minder gezond gazon. Het is belangrijk om niet meer dan een derde van de grasspriet in één keer af te maaien. Dit helpt om het gras sterk en gezond te houden. Als je merkt dat je gras er geel of dor uitziet, kan dit een teken zijn dat je te vaak maait.
Wanneer je een nieuw gazon hebt aangelegd met graszoden kun je het beste twee weken wachten voordat je begint met maaien. Heb je een gazon ingezaaid? Maai dan pas als de grassprieten 8 cm zijn.
Een gazon in de schaduw groeit vaak minder hard omdat het minder zonlicht heeft. Je hoeft het daarom ook minder vaak te maaien. Maai je gazon bij een lengte van 8 tot 9 cm en stel je grasmaaier zo in dat er bij iedere maaibeurt er ongeveer een lengte overblijft van 5 tot 6 cm.
Ligt een deel van je gazon in de schaduw? Sla dit dan soms een maaibeurt over.
Als je je gras niet meer maait, kan het snel overgroeid raken en een rommelige uitstraling krijgen. Lang gras kan ook ongedierte aantrekken en de groei van onkruid bevorderen. Bovendien kan het gras verstikken en afsterven als het te lang wordt, omdat het zonlicht de lagere delen van het gras niet meer bereikt. Regelmatig maaien helpt om een gezond, dicht en aantrekkelijk gazon te behouden.