Tips
planten scheuren.webp
3 mei 2024

Planten scheuren: een praktische manier van vermeerdering

Planten scheuren is een geweldige techniek om van één plant meerdere losse planten te maken. Het is leuk om te doen, aangezien je snel resultaat ziet, omdat je nieuwe planten snel verder groeien. De techniek van het scheuren van planten staat ook bekend als vegetatieve vermeerdering. Met deze eenvoudige en effectieve manier vul je snel je tuin met dezelfde prachtige bloemen, planten of groenten. Laten we dieper ingaan op deze methode.

 1. Wat houdt planten scheuren in?
 2. Waarom zou je planten scheuren om ze te vermeerderen?
 3. Hoe scheur je planten?
 4. Hoe bescherm je je planten tijdens het scheuren?
 5. Het verschil tussen planten scheuren en stekken
 6. Kan je iedere plant scheuren?
 7. Welke planten kun je vermeerderen door te scheuren?

Wat houdt planten scheuren in?

Bij het scheuren van planten verdeel je de wortelkluit van een gezonde moederplant in meerdere delen. Hierbij heeft iedere kluit dus een set met eigen stengels en wortels. Elk deel is nu een nieuwe, individuele plant en kan zo de grond in. 

Waarom zou je planten scheuren om ze te vermeerderen?

Het doel van het scheuren van planten is om de groei van gezonde, nieuwe planten te bevorderen. Dit trucje gebruik je om:

 • Grote planten op te breken in kleinere delen;
 • Je tuin te vullen;
 • Gezonde/favoriete planten te dupliceren.

Iedere nieuwe plant behoudt na het scheuren namelijk precies dezelfde eigenschappen als de moederplant. Denk hierbij aan handige eigenschappen zoals:

 • Bloemkleur;
 • Groeipatroon;
 • Gezondheid.

Hoe scheur je planten?

 1. De beste tijd om planten te scheuren is het voorjaar of de vroege herfst, wanneer de planten in rust zijn of net beginnen te groeien;
 2. Graaf de moederplant voorzichtig uit en schud de overtollige grond van de wortels;
 3. Gebruik je handen of een scherp mes om de wortelkluit voorzichtig te splitsen. Je kan deze delen zo groot maken als je zelf wilt, maar zorg ervoor dat elk deel minstens één gezonde stengel en voldoende wortels heeft;
 4. Nu ben je klaar om je gescheurde planten op hun nieuwe plek te zetten. Let erop dat je tijdens het planten de wortels niet beschadigt; 
 5. Vergeet niet om je planten een flinke scheut water te geven zodra ze op hun nieuwe plek staan. Dat hebben ze wel verdiend.

Hoe bescherm je je planten tijdens het scheuren?

Om de kans op beschadiging zo klein mogelijk te maken, is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. Gebruik schone, scherpe gereedschappen of werk langzaam en voorzichtig met je handen. Kijk uit dat je tijdens het scheuren van je planten de wortels niet te veel beschadigt. 

Het verschil tussen planten scheuren en stekken

Alhoewel scheuren en stekken erg veel op elkaar lijken, zijn er duidelijke verschillen tussen de twee vermeerderingsmethoden. Bij stekken wordt een deel van de plant (stengel, blad of wortel) gebruikt, terwijl bij scheuren de bestaande wortelkluit wordt verdeeld. Een stekje heeft dus (nog) geen wortels. Hierdoor is de aanpassingstijd van gescheurde planten korter dan bij stekjes.

(Stekjes)

Kan je iedere plant scheuren?

Niet alle planten lenen zich even goed voor het scheuren. Sommige planten bestaan slechts uit één stam met takken, waardoor stekken de enige mogelijke manier is om de plant te vermeerderen. Daarnaast hebben sommige planten een minder ontwikkeld wortelstelsel of zijn de wortels erg kwetsbaar. 

Sommige planten zijn van nature gevoeliger voor stress tijdens het scheuren. Dit heeft invloed op de overlevingskansen van de plant. Kies er in dat geval voor om je plant te stekken.

Welke planten kun je vermeerderen door te scheuren?

Over het algemeen zijn vaste planten, grassen en sommige struiken en bomen geschikt om te scheuren, omdat ze vaak een goed ontwikkeld wortelstelsel hebben dat gemakkelijk gesplitst kan worden. Dit zijn enkele planten die over het algemeen goed reageren op scheuren:

Vaste planten:

Grassen:

Struiken en heesters:

Kruidachtige planten:

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border