/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Hortensia

Opvallend aan de hortensia zijn de prachtige bloemen. De bloemen van de hortensia zijn met hun felle kleur en grote omvang een plezier voor het oog in het voorjaar en in de zomer. In de herfst en de winter worden de bloemen bruin, maar ze vallen niet af; ook dan geven ze de tuin dus iets extra’s. 

Kenmerken hortensia

Latijnse naam: Hydrangea
Grondsoort: speciale hortensiagrond
Bemesten: twee keer per jaar
Vochtigheid: normaal, vochtig
Standplaats: halfzon, zon
Planttype: Heester
Gebruik: solitair
Hoogte: 125 cm, 150 cm
Groeiwijze: opgaand
Bloem: diverse kleuren
Bloeitijd: juli, augustus, september
Blad/loof: bladverliezend
Bloemvorm: bolvormig
Winterhardheid: zeer goed (-28,8 tot -23,4°C), USDA zone 5

Snoeitips voor hortensia's

Wil jij tips voor het snoeien van jouw hortensia's? Bekijk dan onze video:  

Hortensia's die bloeien op eenjarig hout
De pluimhortensia (Hydrangea paniculata) en de boomhortensia (Hydrangea arborescens, zoals ’Annabelle’) bloeien allebei op het eenjarige hout. Daarom mag je ze in het voorjaar helemaal afknippen, op 15-25 cm boven de grond. Als ’Annabelle’ met zijn zware bloemen in je tuin snel omvalt, kun je de stengels beter op 50-60 cm lengte afknippen; zo krijg je meer bloemen, die wat kleiner zijn en hoger boven de grond zitten.

Hortensia's met bloemknoppen in het najaar
Hydrangea macrophylla, de boerenhortensia met bolle bloemen of vlakke schermen, legt al in het najaar zijn bloemknoppen aan. Als je in het voorjaar snoeit, knip je dus de bloemknoppen weg. Daarom is het beter om de struik geleidelijk te verjongen, waarbij je elk jaar een paar van de oudste takken onderaan wegknipt (die zijn vertakt en hebben een ruwe schors). Vanuit de basis zullen daarna nieuwe scheuten uitlopen, die de komende jaren bloemen geven. Als je elk jaar 20 procent van het totaal aantal takken verwijdert, blijven er genoeg over voor een uitbundige bloei en houd je de struik vitaal. Ook bij de eikenbladhortensia en andere bijzondere hortensia’s kun je verjongingssnoei toepassen.

Grond voor hortensia's

Hortensia’s hebben behoefte aan een humusrijke, vrij zure grond. Hortensia’s in potten en in de border plant je bij voorkeur in speciale Hortensiagrond. De wortels kunnen dan goed ontwikkelen en de zuurgraad is afgestemd op de behoefte van deze sierlijke plant. Houd je voor optimale verzorging aan onderstaande kalender:

  • Voeden: van maart tot en met juni.
  • Blauw kleuren: september, oktober en in het voorjaar
  • Snoeien: van maart tot en met april.
  • Planten (als het niet vriest): van januari tot en met april en van oktober tot en met november.

Tip: Tuinturf is erg geschikt voor het verbeteren van de grond in de tuin. Door de lage zuurgraad is het goed te gebruiken voor hortensia's en andere planten die om een relatief zure grond vragen, zoals heide, rhododendrons en coniferen. Verwen je planten door jaarlijks ongeveer 5 cm tuinturf in de border te strooien.

Standplaats

Plaats je hortensia op een plek met direct zonlicht of in de halfschaduw. Dit is een beetje afhankelijk van de soort. De soorten Hortensia Annabelle, Grandiflora en Burgundy staan liever niet in de schaduw.

Hortensia's bemesten

Naast goede grond, hebben hortensia's ook behoefte aan goede voeding. Bij voorkeur een voeding die naast een hoog kaligehalte ook ijzer en magnesium bevat. IJzer zorgt voor een mooie volle kleur van de bloemen, magnesium met name voor een mooie kleur van het blad.

Blauwe hortensia's

Hortensia’s die van nature blauw zijn hebben na verloop van tijd de neiging om te gaan verkleuren. Met Pokon Hortensia Blauwmaker kun je deze in aanleg blauwe soorten weer hun oorspronkelijke kleur teruggeven.

Water geven

De Hortensia heeft grote bladeren, waardoor ze veel vocht verliezen. Geef daarom ook ruim water, zeker in de zomermaanden.
 

Pokon Powerplanten