/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Rabarber

Rabarber (Rheum rhabarbarum) wordt sinds 1900 geteeld in Nederland en behoort tot de duizendknoopfamilie. Van deze plant eet je de stengels en niet het blad. Hoe roder de stengel, hoe zoeter je rabarber! 

Zaaien van rabarberzaadjes

Vanaf maart of april kun je rabarber zaaien onder glas. Zodra er een klein stekje is ontstaan kun je ze rond mei of juni verplaatsen naar buiten. Het eerste jaar oogst je niets, de plant moet groot en sterk worden en hiervoor heeft hij zeker een jaar nodig.

Houd rekening met ongeveer een tussenruimte van 75 centimeter tussen de planten. Het worden vrij grote stengels en bladeren.

Rabarber planten

Als je ervoor hebt gekozen om een rabarberplantje te planten, doe dit dan in het najaar. De grond is dan nog warm van de najaarszon en bovendien is rabarber winterhard. Je kunt dan het voorjaar erop waarschijnlijk al oogsten.

  1. Graaf een plantgat.
  2. Vul aan met grond.
  3. Plant je rabarberplant niet te diep.

Bodem en bemesten

Rabarber staat graag in grond die zowel water goed vasthoudt als afvoert, want de plant wil geen natte voeten maar zeker ook niet te droog worden.

Het kost de rabarber veel energie om te groeien, dus extra bemesting hebben ze wel nodig. Verwen je rabarberplanten met biologische mest in het voorjaar en rond de zomer.

Verzorgingstips van rabarber

  • Plaats je moestuin met rabarber in de zon of halfschaduw.
  • Er kunnen in het voorjaar bloemen groeien aan je rabarberplanten. Knip deze weg zodat alle energie naar het groeien van de stengels kan gaan.
  • Houd de grond onkruidvrij door de bodem te bedekken met een bodembedekker.

Rabarber oogsten

Als je rabarber voldoende is gegroeid, kun je in de maanden april, mei en juni oogsten. Snijd de stelen dan niet af, maar ‘trek’ ze. Maak een draaiende beweging onderaan de stengel en trek hem voorzichtig van de plant af.

Tip: oogst niet alle stelen van een rabarberplant. Laat een stuk of drie stelen aan de plant zitten en oogst alleen de dikke stelen. Zo voorkom je dat de plant te zwak de winter ingaat en jij eet enkel de lekkerste stengels!

Rabarber blijft een paar dagen goed in de koelkast. Je kunt de stengels het beste direct verwerken in een recept (en dan bewaren) of weggeven. Vaak oogst je meer dan je werkelijk verbruikt, dus begin niet met al te veel planten tegelijk. 
 

Pokon Powerplanten