Munt

Mentha ×piperita, beter bekend als munt of mint, is een fris kruid dat muggen weert en heerlijk is in de thee of in je mojito cocktail. Je kunt munt binnen kweken of op een zonnig plekje in de tuin.

Planttype: Kruiden, vaste plant
Grondsoort: Lavendel & Kruiden Grond
Bemesten: voorjaar, zomer
Vochtigheid: normaal
Standplaats: zonnig, schaduw
Wind: beschut tegen harde wind
Snoeien: De plant sterft elke winter af en loopt in het voorjaar weer uit. Net voor het uitlopen in maart kan het oude loof afgeknipt of weggehaald worden.
Hoogte: 30 cm, 75 cm
Bloem: geurend, lila
Bloeitijd: juli, augustus
Blad/loof: bladverliezend, groen
Gebruik: salades, vleesgerechten, groenteschotels, medicinaal, thee
Zaaitijd: februari, maart
Planttijd: april, mei, juni
Oogsttijd: juni, juli, augustus, september, oktober
Winterhardheid: extreem winterhard (< -45,5°C tot -28,9°C)

Soorten munt

Munt is in vele soorten verkrijgbaar. De meest bekende zijn:

- pepermunt, de ‘Mentha Piperita’
- groene munt of Marokkaanse munt

Alle soorten munt zouden een geneeskundige kracht bezitten en klachten zoals verkoudheid, misselijkheid en darmklachten verminderen. Daarnaast zie je menthol, een bestanddeel van pepermuntolie, vaak terug in aftersun producten door het verkoelende effect dat het geeft op de huid.

Makkelijk munt kweken

Vanaf april kun je munt gemakkelijk zelf kweken, buiten in de volle grond of in een moestuinbak. Je kunt ook kweken in een wat kleiner kweekkastje. Wil je al eerder in het jaar genieten van je eigen munt? Dan kun je het beste binnen kweken, bijvoorbeeld in een pot in de keuken of achter het glas op de vensterbank. Wanneer je in de volle grond kweekt of plant, doe je er verstandig aan om ze in de grond af te schermen. Je wilt namelijk niet dat munt je hele tuin overwoekert. Je kan dit onder andere doen door een pot zonder bodem in te graven.

Verzorgen van munt

Plant of zaai munt op een zonnige plek of in de halfschaduw. Als je munt groeit op een plekje in de zon, zal het een betere smaak en geur ontwikkelen. Laat je munt niet uitdrogen en bemest hem regelmatig, daar houdt dit kruid wel van.

Munt oogsten

Je kan zowel de blaadjes als de takjes van munt oogsten. De blaadjes kun je prima met de hand eraf halen, maar de takjes kun je beter knippen met behulp van een kruidenschaartje. Munt groeit snel, dus wees niet bang om wat takjes van het plantje af te knippen.

Maak een Account of log in om dit artikel te bewaren

 
Voeg toe aan favorieten

Deel dit met jouw netwerk!

Maak een Mijn Pokon account aan

Ontvang tips op basis van jouw interesses
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.