Tips
luchtzuiverende-planten
1 okt. 2023

Luchtzuiverende kamerplanten in je huis

Kamerplanten zijn een gezellige aanvulling voor je interieur. Veel mensen weten dat planten voor zuurstof in huis zorgen, maar wist je dat er ook planten zijn die de lucht in huis zuiveren?

In principe kunnen bijna alle kamerplanten de lucht tot op zekere hoogte zuiveren, maar er zijn een aantal planten die er met kop en schouders bovenuit steken. Wij vertellen je graag meer over deze luchtzuiverende hero's!

Luchtzuiverende planten?!

Wat doen deze luchtzuiverende planten? Deze planten halen simpel gezegd chemicaliën uit de lucht die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid. Een onderzoek van NASA laat het verschil zien tussen de hoeveelheden chemicaliën in een ruimte voor en na het plaatsen van kamerplanten. In slechts twee uur tijd werd bij sommige kamerplanten de hoeveelheid schadelijke stoffen teruggebracht tot vrijwel nul.

De kamerplanten haalden de volgende chemicaliën uit de lucht:

  • Benzeen en trichloorethyleen (oplosmiddelen die wordt gebruikt in synthetische materialen)
  • Formaldehyde (gas die wordt gebruikt bij de productie van leer/tapijt)

Een grote hoeveelheid van bovenstaande stoffen kan zeer schadelijk zijn. Door de juiste kamerplanten in je woonkamer, slaapkamer, kantoor of andere ruimte te zetten, kun je deze hoeveelheid snel verlagen.

Daarnaast hebben luchtzuiverende planten ook een positieve invloed op klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en concentratieproblemen. Kortom: voordelen genoeg!

Hoe halen kamerplanten schadelijke stoffen uit de lucht?

Kamerplanten zetten CO2 om in zuurstof en ze brengen waterdamp in de lucht, waardoor de luchtvochtigheid verbetert. De schadelijke stoffen worden door de bladeren van de plant opgenomen. De plant slaat deze stoffen op in de plant of wortel en vervolgens worden de stoffen afgebroken.

Welke planten zijn luchtzuiverend?

Zoals je aan het begin van dit artikel al kon lezen, werken bijna alle planten luchtzuiverend. Uit onderzoek is gebleken dat deze planten extra sterk luchtzuiverend werken:

Veel van deze planten zijn ook nog eens makkelijk te verzorgen. Een win-win situatie!

Welk van deze kamerplanten heb jij in huis staan? Wist jij dat deze planten luchtzuiverend werken?

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Kamerplanten
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Kamerplanten