Tips
shutterstock_1852773358.jpg
26 sep. 2022

Hydroponie: planten op water

Een trend die al een tijdje speelt: hydroponie. Je kamerplant met zijn wortels in het water zetten in plaats van in de potgrond. Praktisch én het ziet er erg leuk en speels uit. Kies voor een doorzichtige pot op vaas zodat je het wortelstelsel goed kunt zien. Lijkt dit je leuk? Wij helpen je graag en leggen in dit artikel de basis uit van hydroponie. 

Welke planten zijn geschikt voor hydroponie?

Niet alle kamerplanten zijn geschikt voor hydroponie. Er wordt momenteel nog veel getest welke kamerplanten wel en niet geschikt zijn om op deze manier te houden. Op dit moment komen de volgende kamerplanten goed uit de test:

Ook een aantal kruiden groeien goed in het water, zo kun je oregano, basilicum, rozemarijn of lavendel goed laten groeien op water. 

Hydroponie stappenplan

Ben je enthousiast geworden over hydroponie? Wij leggen je graag uit hoe je er zelf mee aan de slag gaat: 

  1. Kies een kamerplant uit die geschikt is voor hydroponie.
  2. Staat de kamerplant nog in de potgrond? Maak dan voorzichtig de wortels goed schoon. Probeer de wortels zo min mogelijk te beschadigen. Tip: week de kluit een tijdje in een emmer water. Zo komt de potgrond gemakkelijker los.
  3. Kies een vaas waar je de kamerplant in wil laten wortelen. Tip: kies een vaas uit met een smalle hals, zodat de kamerplant hierop kan rusten en gemakkelijker recht op kan staan.
  4. Vul de vaas zodat alleen de wortels net onder water staan. Laat de bladeren het water niet raken.
  5. Zet de kamerplant op een leuk plekje in je huis.

Tip: in plaats van kraanwater kun je ook kiezen voor bronwater/mineraalwater. In bronwater zitten namelijk veel mineralen en vitaminen waar planten dol op zijn. Bijkomend voordeel: bronwater bevat geen kalk. Dit helpt aanslag in jouw vaas te voorkomen. 

Hoe verzorg je een plant op hydroponie?

Een plant op hydronie heeft weinig verzorging nodig. Ververs het water minimaal één keer in de drie weken. Zorg dat het water helder blijft en de wortels onder water blijven te staan. Maak tijdens dit verversen de vaas schoon en spoel de wortels af. Vergeet niet een aantal druppeltjes Pokon Kamerplanten Voeding toe te voegen zodat je plant wel de benodigde voedingsstoffen aangeleverd krijgt.

Hydroponics uitdagingen

Kamerplanten op hydroponie groeien niet tot nauwelijks, Ook kan het zijn dat de plant, ondanks dat hij in het bovenstaande rijtje staat, het niet zo goed doet op hydroponie. Hij gaat bijvoorbeeld slap hangen, krijgt gele bladeren of laat flink wat bladeren vallen. Dat is jammer, maar je kunt gelukkig je plant altijd alsnog weer overzetten naar potgrond. En probeer het gerust nog een keer met een andere plant ;)!

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Kamerplanten
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Kamerplanten