Begonia

/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

‘Begonia’ is eigenlijk een verzamelnaam voor veel verschillende soorten. De meeste mensen kennen de buitenversie van de Begonia wel, maar de plant past ook erg goed in jouw huiskamer. Of je nu de bloeiende versie of de bladbegonia kiest: er is genoeg keuze in kleuren binnen de Begonia familie.

Begonia kenmerken

  • Planttype: Bloeiende / groene kamerplant
  • Grondsoort: Kamerplanten potgrond
  • Water geven: Normaal tot veel
  • Standplaats: Halfzon
  • Blad/loof: Groenblijvend
  • Hoogte: Tot een halve meter
  • Groeiwijze: Omhoog, breed
  • Bloem: Rood, roze, oranje, wit, geel of meerdere kleuren per plant
  • Bloeitijd: Juni t/m oktober

Begonia: twee gezichten

Oorspronkelijk komt de Begonia uit warme, vochtige bosrijke gebieden in Nieuw-Guinea, zuidelijk Afrika en de Andes. Een echte wereldreiziger dus. Binnen de familie zijn er ontzettend veel soorten Begonia’s te vinden, maar ze kunnen worden onderverdeeld in de bloeiende versie en de bladbegonia. De bloeiende versie heeft bloemen in allerlei kleuren en komt ook voor met meerdere kleuren in een plant. De bladbegonia is te herkennen aan zijn fluweelachtige bladeren. Deze Begonia heeft dus geen bloemen, maar kan deze prima missen met zijn prachtige bladtekeningen. De lijnen en patronen op de bladeren hebben ook mooie kleuren, zoals zilver of bordeauxrood, afhankelijk van hoe het licht valt.

Potgrond Begonia

Om de Begonia een goede start te geven, is het kiezen van de juiste potgrond belangrijk. Kies Kamerplanten Potgrond om jouw Begonia een goede voedingsbodem te geven. Deze potgrond is geschikt voor zowel bloeiende als groene kamerplanten, dus kan voor beide soorten Begonia’s gebruikt worden. Door de toegevoegde TerraCottem in deze potgrond, droogt de grond minder snel uit. Er zit voldoende voeding in voor circa twee maanden. Denk er ook aan om de Begonia op tijd te verpotten. Dit kan direct na de aankoop en in het voorjaar. De bladbegonia kan erg grote bladeren krijgen en kun je het beste in maart verpotten. In de lente zullen eventueel beschadigde wortels van de plant het snelst weer herstellen.

Standplaats van de Begonia

De Begonia houdt van genoeg licht, maar moet niet in de volle zon worden gezet. Een plek iets verder van het raam is het meest geschikt. Jouw Begonia zal het goed doen in een ruimte waar het ongeveer 18 graden is. Merk je dat de bladeren van de Begonia verkleuren of zelfs verschrompelen? Dan is het te warm voor de Begonia of krijgt hij te veel zonlicht.

De Begonia water geven

De Begonia heeft redelijk veel water nodig om te overleven. Zorg er daarom voor dat de grond constant vochtig is. Geef de Begonia twee keer per week water. In de wintermaanden is het vaak genoeg om een keer per week water te geven.

Voeding voor de Begonia

Om de Begonia gezond en mooi groen te houden, kun je de plant extra voeding geven. Met de juiste potgrond hoeft dit de eerste twee maanden nog niet. Daarna kun je Kamerplanten Voeding aan de plant geven. Deze voeding zal jouw Begonia helpen om extra te groeien en mooi te bloeien. Je voegt de voeding eenvoudig toe aan het water, dat je vervolgens aan de Begonia geeft.

De Begonia snoeien

Je kunt de bloeiende Begonia snoeien door af en toe de uitgebloeide bloemetjes met de hand te verwijderen. Hetzelfde geldt voor verschrompelde of oude bladeren. Haal deze eraf, zodat de Begonia weer ruimte krijgt om door te groeien.

Populaire Powerplanten

Dit vind je misschien ook interessant

Pokon app

Download nu de Pokon app en profiteer van tips en inspiratie

Al jouw antwoorden vind je in de Pokon applicatie: jouw eerste hulp bij plantverzorging!

Je kunt de Pokon applicatie downloaden via de Apple Store en de Google Play Store.

Al jouw antwoorden vind je in de Pokon applicatie: jouw eerste hulp bij plantverzorging!