/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Begonia

‘Begonia’ is eigenlijk een verzamelnaam voor veel verschillende soorten. De meeste mensen kennen de buitenversie van de Begonia wel, maar de plant past ook erg goed in jouw huiskamer. Of je nu de bloeiende versie of de bladbegonia kiest: er is genoeg keuze in kleuren binnen de Begonia familie.

Eigenschappen Begonia

 • Planttype: Bloeiende / groene kamerplant
 • Grondsoort: Kamerplanten potgrond
 • Water geven: 2 x per week water geven in de zomer, in de winter 1 x per week
 • Voeding: 1 x per week in lente en zomer: Kamerplanten Voeding
 • Standplaats: Halfzon
 • Blad/loof: Groenblijvend
 • Hoogte: Tot een halve meter
 • Bloem: Rood, roze, oranje, wit, geel of meerdere kleuren per plant
 • Bloeitijd: Juni t/m oktober

Herkomst Begonia

De Begonia, een opvallende kamerplant met spectaculaire kleuren, heeft zijn oorsprong in warme, tropische gebieden zoals Zuidelijk Afrika, Nieuw-Guinea en de Andes in Zuid-Amerika. Hoewel deze plant al in de 17e eeuw werd ontdekt, werd ze pas in de 19e eeuw echt populair in Europa.

Begonia soorten

Binnen de familie zijn er ontzettend veel soorten Begonia’s te vinden, maar ze kunnen worden onderverdeeld in de bloeiende versie en de bladbegonia. De bloeiende versie heeft bloemen in allerlei kleuren en komt ook voor met meerdere kleuren in een plant. De bladbegonia is te herkennen aan zijn fluweelachtige bladeren. Deze Begonia heeft dus geen bloemen, maar kan deze prima missen met zijn prachtige bladtekeningen. De lijnen en patronen op de bladeren hebben ook mooie kleuren, zoals zilver of bordeauxrood, afhankelijk van hoe het licht valt.

Begonia Maculata

De Begonia Maculata, ook bekend als de Stippenplant, is een opvallende verschijning vanwege zijn zilverachtige vlekken op het groene blad.

Begonia Corallina

De Begonia Corallina staat bekend om zijn unieke bladtekeningen in groen met zilveren stippen. Het blad lijkt wel op een kunstwerk.

Begonia masoniana

Stevig blad met een bobbelig oppervlak en kleine haartjes. Ook bekend als ijzeren kruis begonia vanwege de bruine tekening op het blad in de vorm van een kruis.

Begonia rex

De Begonia Rex is de meest bekende bladbegonia. Zijn bladeren hebben betoverende patronen en komen in kleuren zoals groen, grijsgroen, zilver, roze, rood en paars voor. Het blad is meestal behoorlijk groot en kan soms gekruld of gedraaid zijn. Deze begonia wordt ook wel de koning van de bladbegonia's genoemd, omdat "rex" koning betekent.

Verzorgingstips Begonia

 • Bloeiende Begonia's houden van zeer licht met direct zonlicht, maar bescherm ze tegen de middagzon in de zomer. Bladbegonia's gedijen goed in de halfschaduw. Merk je dat de bladeren van de Begonia verkleuren of zelfs verschrompelen? Dan is het te warm voor de Begonia of krijgt hij te veel zonlicht.
 • Om de Begonia gezond en mooi groen te houden, kun je de plant Kamerplanten Voeding geven. Deze voeding zal jouw Begonia helpen om extra te groeien en mooi te bloeien. Je voegt de voeding eenvoudig toe aan het water, dat je vervolgens aan de Begonia geeft.
 • De Begonia heeft redelijk veel water nodig om te overleven. Zorg er daarom voor dat de grond constant vochtig is. Geef de Begonia twee keer per week water. In de wintermaanden is het vaak genoeg om een keer per week water te geven.
 • De Begonia kan niet goed tegen koude temperaturen of tocht. Zet de plant op een tochtvrije plek en vermijd plaatsing in de buurt van de verwarming, omdat de luchtvochtigheid dan te laag is.
 • Zorg voor een hoge luchtvochtigheid door de plant niet bij de verwarming te plaatsen en een schaaltje water naast de plant te zetten.
 • Je kunt de bloeiende Begonia snoeien door af en toe de uitgebloeide bloemetjes met de hand te verwijderen. Hetzelfde geldt voor verschrompelde of oude bladeren. Haal deze eraf, zodat de Begonia weer ruimte krijgt om door te groeien.
 • Begonia's kunnen gestekt worden door een gezond blad af te snijden, in stekpoeder te dippen, en in potgrond te planten.

Let op: Het sap van de Begonia is licht giftig. Vermijd contact met de huid, en zorg ervoor dat kleine kinderen en dieren het blad niet kunnen innemen.

Begonia Verpotten

Om de Begonia een goede start te geven, is het kiezen van de juiste potgrond belangrijk. Kies Kamerplanten Potgrond om jouw Begonia een goede voedingsbodem te geven. Deze potgrond is geschikt voor zowel bloeiende als groene kamerplanten, dus kan voor beide soorten Begonia’s gebruikt worden. Door de toegevoegde TerraCottem in deze potgrond, droogt de grond minder snel uit. Er zit voldoende voeding in voor circa twee maanden. Denk er ook aan om de Begonia op tijd te verpotten. Dit kan direct na de aankoop en in het voorjaar. De bladbegonia kan erg grote bladeren krijgen en kun je het beste in maart verpotten. In de lente zullen eventueel beschadigde wortels van de plant het snelst weer herstellen.

Pokon Powerplanten