/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Basilicum

Ocimum basilicum, beter bekend onder de naam basilicum, wordt ook wel de koning onder de kruiden genoemd. Het populaire kruid wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken en je kunt het gemakkelijk zelf kweken.

Basilicum kenmerken

Snoeien: Snoei is niet nodig bij deze plant.
Licht: zon
Gebruik: salades, sauzen, soepen, vleesgerechten, groenteschotels
Planttype: Kruiden
Zaai- en planttijd: april, mei, juni, juli
Oogsttijd: mei, juni, juli, augustus, september, oktober
Winterhardheid: slecht (-6,6 tot -1,2°C), USDA zone 9

Soorten die je kunt kweken

De meest bekende basilicumsoorten zijn Genovese en Sweet basil, deze soorten vind je veel bij tuincentra en supermarkten. De vaak groene basilicum kun je echter ook vinden in heel andere kleuren en smaken. Zo hebben de soorten Dark Opal en Red Rubin een vergelijkbare smaak, maar zijn donkerpaars gekleurd. Wie voor een soort met bijzondere smaak zoekt kan kiezen voor Anis Blanc basil met een anijsachtige smaak, Cinnamon basil met een kaneelachtige smaak of voor Mrs. Burns lemon basil met een citroenaroma.

Basilicum zaaien

Vanaf half april kun je basilicum buiten in de volle grond of in potten zaaien. Kies voor een plek in de volle zon. Hoe warmer de buitentemperatuur, hoe sneller de zaden zullen kiemen en hoe lekkerder het eindresultaat na het oogsten. Zaai zaden in de volle grond met een afstand van zo’n 30 centimeter en bedek ze daarna met een laagje grond van ongeveer een halve centimeter. Gemiddeld kiemen de zaden van basilicum binnen 7 tot 12 dagen. In pot mag je basilicum dicht op elkaar zaaien, zodat de planten vooral in de hoogte zullen groeien.

Bodem, bemesting en verzorging

De lekkerste basilicum begint met de juiste grond. Gebruik voor het kweken van kruiden en groenten altijd biologische potgrond. Geef de planten na het zaaien regelmatig water maar voorkom dat de planten volledig onder water staan om verrotting te voorkomen. In de periode juli tot en met augustus kun je de planten voeden met biologische plantenvoeding. Basilicum in pot vraagt vaker om bemesting dan planten in de volle grond.

Basilicum oogsten

Basilicum in de volle grond kun je van mei tot en met oktober oogsten. Pluk de blaadjes vanuit de top van de plant of knip de gehele stengel af met een schone schaar. Omdat basilicum na het plukken snel slap wordt, kun je deze het beste vlak voor gebruik oogsten. Knip altijd boven de eerste twee blaadjes vanaf de grond, zodat de basilicum daarna weer verder kan groeien.

Pokon Powerplanten