/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Anthurium

De Anthurium komt uit het regenwoud en groeit daar in een vochtige omgeving op natte, drassige plekken. De flamingoplant is erg populair en de bloeiwijze bestaat uit een kolf met talrijke, kleine bloempjes, met aan de voet een groot en fraai, felgekleurd schutblad. Met de juiste verzorging kun je jarenlang plezier beleven van deze plant.

Anthurium eigenschappen

 • Planttype: Bloeiende kamerplant
 • Grondsoort: Anthurium Grond
 • Voeding: 1 x per week met Anthurium Voeding, in de wintermaanden is dit niet nodig.
 • Hoogte: 40 cm, 50 cm, 75 cm
 • Bloemen: Groen, oranje, paars, roze, rood, wit
 • Bloeitijd: Het gehele jaar
 • Blad/loof: Groenblijvend
 • Water geven: 2 x per week water in de zomer, in de winter 1 x in de 2 weken
 • Standplaats: Lichte en warme plek, zonder direct zonlicht

Herkomst Anthurium

De Anthurium is familie van de Aracea en is bekend vanwege zijn mooie bloemen. In Nederland staat de plant bekend als de Flamingoplant. Hij komt van oorsprong uit Zuid-Amerika, waar hij in het regenwoud groeit. Bijzonder aan de Anthurium is dat hij het hele jaar door bloeit en in veel verschillende kleuren voorkomt. 

Leuk feitjes:

 • de Anthurium in 1857 voor het eerst werd ontdekt in Guatemala?
 • er meer dan 600 soorten van de Anthurium bestaan?
 • de flamingoplant een luchtzuiverende plant is?
 • de symboliek van de Anthurium exotische schoonheid is?
 • de naam Anthurium vertaald uit het Grieks ‘bloei’ (Anthos) en ‘staart’ (Oura) betekent?

Soorten Anthurium

De twee meest bekende soorten zijn de flamingoplant (Anthurium scherzerianum) en de lakanthurium (Anthurium andreanum). Deze plant is uniek omdat het een van de weinige bloeiende kamerplanten is die het hele jaar door bloemen produceert.

Flamingoplant (Anthurium scherzerianum)

De flamingoplant is de eerste ontdekte anthuriumsoort en tevens de meest bekende. De bloem bestaat uit een rond of eivormig schutblad met een dunne, gekrulde bloeikolf. De naam verraadt het al een beetje: de flamingoplant is verkrijgbaar in felroze. Daarnaast kun je hem ook vinden in andere levendige kleuren, zoals oranje en paars.

Lakanthurium (Anthurium andreanum)

De lakanthurium lijkt sterk op de flamingoplant, maar heeft een plastic-achtige glans. Bovendien verschillen de twee soorten in hun bloeiwijze. De lakanthurium heeft geen dunne, gekrulde bloeikolf, maar juist een dikke, rechte bloeikolf. Ook kun je de lakanthurium herkennen aan het schutblad, dat de vorm van een hart heeft.

Anthurium crystallinum

Deze soort van de Anthurium lijkt niet op de bovenstaande twee, aangezien de crystallinum geen bloemkelken heeft, maar wel grote, fluweelzachte bladeren. Voor de ultimate urban jungle vibes in huis. 

Anthurium verzorgingstips

 • De Anthurium bloeit het best op een lichte plek, op een warme standplaats zonder direct zonlicht. Als je de anthurium op een te donkere plek zet, zal de plant minder bloemen geven. Als de bloemen en bladeren een bruine of gele gloed krijgen, is dat een teken dat de Anthurium op een plek staat met teveel zonlicht. Verplaats de plant dan naar een donkerdere standplaats. Zie je juist groene bloemen? Dit betekent dat de plan te weinig zonlicht krijgt. Zorg in ieder geval voor een minimale temperatuur in je huiskamer van 15 tot 16 graden.
 • Omdat de Anthurium van origine in een vochtige omgeving groeit, heeft de plant veel water nodig. Zeker in de zomer is het belangrijk om de Anthurium twee keer per week water te geven. Spray ook een beetje water op de bladeren. In de winter is de Anthurium in ruststand en is het voldoende om de kamerplant één keer in de twee weken water te geven. Als je twijfelt of je jouw Anthurium opnieuw water moet geven, kun je aan de bodem voelen of deze nog vochtig genoeg is. Zorg er in ieder geval voor dat de Anthurium nooit in droge grond staat.
 • Pokon Anthurium Voeding voeg je makkelijk aan je gietwater toe. Je bloeiende plant is direct voorzien van de juiste voedingsstoffen om mooi gekleurde bloemen te krijgen. Het bemesten van de Anthurium is alleen nodig in de zomer. Geef de Flamingoplant één keer per week voeding. In het najaar en de winter is de Anthurium in ruststand en hoef je deze niet extra te voeden. Vanaf november moet je de Anthurium 6 weken lang geen voeding geven om knopvorming te stimuleren.
 • In de winter is er binnenshuis vaak een lage luchtvochtigheid doordat de verwarming veel aan staat. Net als bij de meeste kamerplanten, is het ook slim om de bladeren van de Anthurium in de winter te besproeien met een plantenspuit. Daardoor kan de plant weer nieuwe bloemen aanmaken en blijft hij langer gezond doordat stof wordt verwijderd.
 • Na een tijdje zullen de oude bladeren en bloemen van de Anthurium verkleuren. Je kunt ze gemakkelijk verwijderen met de hand door ze eruit te trekken. Als je de plant goed verzorgt, komen er elk jaar nieuwe bloemen terug.

Anthurium verpotten

Je kunt de Anthurium bij voorkeur eens in de twee jaar in de lente verpotten als je merkt dat de plant te groot wordt. Door je Anthurium in een nieuwe pot te zetten, geef je de wortels weer alle ruimte om te groeien. Zorg goed voor je Flamingoplant, door te kiezen voor de beste potgrond. Gebruik voor je Anthurium de Pokon Anthurium Grond. Deze speciale potgrond heeft een luchtige basis en houdt water goed vast.

Pokon Powerplanten