/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Peterselie

Petroselinum Crispum, beter bekend als peterselie, is een tweejarige plant die veel gebruikt wordt als kruid of garnering in gerechten over de hele wereld. Deze geurende smaakmaker zit bomvol vitamine C en kun je gemakkelijk zelf kweken.

Kenmerken Peterselie

Planttype: Kruiden
Grondsoort: Lavendel & Kruiden Grond
Bemesten: voorjaar, zomer
Standplaats: zon, halfzon
Snoeien:De plant is groenblijvend, snoei is niet nodig. Hooguit kan af en toe het oude, lelijk geworden blad weggeknipt worden rond maart.
Gebruik: salades, soepen, sauzen, visgerechten, groenteschotels
Hoogte: 30 cm
Blad/loof: half wintergroen, groen, eetbaar
Zaaitijd: februari, maart
Planttijd: maart, april, mei, juni
Oogsttijd: juni, juli, augustus, september, oktober, november, december

Platte en gekrulde peterselie

Er bestaan veel verschillende vari√ęteiten peterselie die je kunt opdelen in twee soorten: platte peterselie (ook wel bladpeterselie genoemd) en krulpeterselie. Door de sierlijke vorm van de bladeren wordt krulpeterselie vooral gebruikt als garnering bij gerechten. Platte peterselie heeft meer geur en smaak en wordt daarom graag aan gerechten zoals soepen en sauzen toegevoegd.

Peterselie zaaien

Vanaf maart kun je peterselie in de volle grond zaaien. Doordat peterseliezaden soms veel moeite hebben met ontkiemen kun je ook al in februari starten met voorzaaien in potten op de vensterbank. Je kunt daarbij in iedere pot met een doorsnede van 20 cm ongeveer 15 zaden gebruiken. In de volle grond zaai je de zaadjes op een plaats in de halfschaduw met een afstand van ongeveer 20 cm tussen iedere rij. Om de kans op ontkiemen te vergroten bedek je de zaden met niet meer dan 3 mm grond. Rond half mei mogen ook de zaailingen dan verplant worden naar een plekje in de volle grond.

Bodem, bemesting en verzorging

Om later smaakvolle en geurrijke peterselie te oogsten kweek je de kruiden in vruchtbare en watervasthoudende bodem. Gebruik zowel in de kruidentuin als in de moestuin altijd biologische grond. Door tussen het oogsten door dit kruid te verwennen met biologische mest worden er nog sneller nieuwe bladeren en stengels aangemaakt. Zorg er verder voor dat de grond altijd vochtig is door regelmatig water te geven.

Peterselie oogsten

Na ongeveer 8 weken zijn de peterselieplanten klaar om geoogst te worden. Pluk de bladeren en stengels , maar zorg ervoor dat je niet te dicht in het hart van de plant plukt. Na het oogsten blijft de peterselieplant nieuwe bladeren aanmaken. Hierdoor kun je vele keren oogsten van dezelfde plant. Vanaf de herfstperiode stopt de plant met het aanmaken van nieuwe stengels en bladeren. Bescherm in de winter de peterselie door wat stro rondom de voet van de plant aan te brengen. Zo zal de plant in het voorjaar weer verder groeien en kun je het volgende seizoen opnieuw verse peterselie oogsten.

Pokon Powerplanten