/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Venkel

Foeniculum vulgare, beter bekend als Venkel, wordt veel gebruikt in de keuken. Deze kenmerken gelden ook voor Foeniculum vulgare 'Dulce', Knolvenkel.

Kenmerken knolvenkel 

Planttype: Kruiden, groente, vaste plant
Grondsoort: normale grond, zandgrond
Bemesten: Moestuin Grond
Vochtigheid: droog, normaal
Standplaats: zon, halfzon
Hoogte: 50 cm
Snoeien: Venkel sterft elke winter af en loopt in het voorjaar weer uit. Net voor het uitlopen rond maart, kan het oude loof afgeknipt of weggehaald worden. 
Blad/loof: groen, bladverliezend
Gebruik: salades, sauzen, soepen, visgerechten, groenteschotels, waardplant voor vlinders
Hoogte: 150 cm
Groeiwijze: luchtig vertakt
Bloem: geel, groen
Bloeitijd: juli, augustus
Bloemvorm: schermvormig
Planttijd: maart, april, mei, juni
Oogsttijd: mei, juni, juli, augustus, september, oktober
Winterhardheid: zeer goed (-28,8 tot -23,4°C), USDA zone 5

Knolvenkel zaaien

Knolvenkel zaaien kan op verschillende momenten in het jaar, afhankelijk van het moment waarop je graag wilt oogsten. Zo kun je knolvenkel in het voorjaar, maart of april, zaaien binnen of in een kas. Je kunt de plantjes dan uitplanten buiten zodra ze groot genoeg zijn. Vanaf mei kun je ook zaaien in volle grond. Knolvenkel heeft ongeveer 4 maanden nodig van zaadje tot oogst. Je kunt dus oogsten tussen juli en september, afhankelijk vanaf wanneer je hebt gezaaid.

Je kunt knolvenkel ook zaaien in de zomer. Als je tussen 21 juni, de langste dag, en eind juli zaait in de volle grond kun je nog in oktober genieten van een heerlijke oogst uit je moestuin.

Zaai in rijen op een diepte van 1,5 cm. Dun de zaailingen uit na het opkomen tot er ongeveer 30 cm tussen iedere plant zit. 

Knolvenkel verzorgen

  • Zet knolvenkel op een warme en zonnige plek.
  • Knolvenkel staat graag vochtig, dus zorg dat de bladeren niet uitdrogen. 
  • Voor het voorzaaien binnen kun je het beste een Bio Zaai & Stek grond gebruiken. Dit vergroot je kans op het uitkomen van zaden. 
  • Voor het plaatsen van zaailingen of zaaien in volle grond kun je het beste een Bio Moestuin Grond gebruiken. Knolvenkel staat graag in een goed gevoede grond dat goed waterdoorlatend is. 
  • Bemest knolvenkel met Bio Moestuin Mest. 

Knolvenkel oogsten

Een knolvenkel is na ongeveer 14 weken klaar om de oogsten. Je oogst knolvenkel door de knol boven de grond af te knippen. De wortels laat je in de grond zitten. Wanneer je in het voorjaar bent begonnen is er nog kans dat de plant een tweede oogst opbrengt. Je kunt de knollen het beste zo snel mogelijk na het oogsten opeten.

Pokon Powerplanten