/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Palm

Exotisch en waanzinnig groen: een palm in je woonkamer geeft een heerlijke sfeer die alleen de palm kan geven. Maar een palm uitkiezen doe je niet zomaar, want er zijn verschillende soorten die zich voornamelijk onderscheiden door het blad. Je zult zien dat het nog moeilijk kiezen wordt, ze zijn allemaal prachtig! En heb je al zo’n tropische kamerplant in huis, dan vind je hier wat handige verzorgingstips.

Herkomst palm

De oorsprong van Livistona rotundifolia is Maleisië. Rotundifolia verwijst naar de ronde handvormige palmbladeren. Rhapis groeit in China en Zuidoost-Azië. Caryota, te herkennen aan zijn 'afgescheurde' bladeren, komt uit een gebied van India tot de Filipijnen. Cycas tenslotte, is eigenlijk geen palm maar behoort tot een van de oudste plantenfamilies, de Cycadaceae. Cycasachtigen kwamen miljoenen jaren geleden al voor, in het Carboon en Jura, ook bekend als de periode van de dinosaurussen. In de tijd dat Jezus de Kruisweg liep, werden de bladeren gebruikt om de weg mee te plaveien, vandaar dat de plant ook wel vredespalm wordt genoemd. Cycas komt in zuidelijke landen veel voor en is inheems in Zuidoost-Azië. De jonge bladeren rollen zich uit als die van varens. Cycas kan zeer oud worden, tot wel 1000 jaar, maar groeit uiterst langzaam.

Soorten palmen

Er zijn wel 200 geslachten en 3000 soorten, die groeien in de warme streken van Azië, Afrika, Amerika en Australië. De meeste palmen hebben een rechte stam met aan de top een kroon van veervormige of waaiervormige bladeren. Palmen worden altijd uit zaad vermeerderd en de productietijd hangt af van de grootte van de plant. Hoe groter of ouder de plant is, des te langer de teeltduur.

  • Rhapis, ook bekend als bamboe- of stokpalm, kenmerkt zich door donkergroene, waaiervormige bladeren. De stelen lijken op een soort bamboestokken en zijn voorzien van bruine vezels, wat de plant extra decoratief maakt.
  • Caryota of vissenstaartpalm, is heel opvallend door zijn bladuiteinden die lijken te zijn afgescheurd en zorgen voor een spannend silhouet.
  • Livistona (Chinese waaierpalm) heeft grote samengestelde bladeren. Omdat die voor een groot deel met elkaar vergroeid zijn, lijken ze één groot blad te zijn. Livistona heeft stekelige bladstelen, wat deze palm extra bijzonder maakt.
  • Cycas (sagopalm, vredespalm) kenmerkt zich door stevige geveerde, donkergroene bladeren die als een rozet op een stam groeien. Wanneer de plant jong is, ziet de stam er als een bolletje uit. Oudere planten hebben massieve, dikke stammen die steeds hoger worden. In de handel worden zowel jonge als oudere Cycas planten aangeboden.
  • Kentia heeft een speels en tropisch uiterlijk. Hij kan tot wel twee meter hoog worden en komt van het Lord Howe eiland ten oosten van Australië. Omdat de Kentia makkelijk te verzorgen is, is deze plant erg geliefd in kantoren.

Verzorging van de palm

Denk je dat iedere palm eindigt met bruine punten en geel blad? Think again! Met deze tips gaat het zeker lukken.

  • Als je een plant koopt zit er altijd een kaartje bij met verzorgingstips. Bewaar dit plantenkaartje goed. Iedere palmsoort heeft namelijk zijn eigen behoeften.
  • Goede potgrond voor een palm is belangrijk, deze is speciaal afgestemd op de wortelbehoefte van de plant.
  • Een vuistregel voor het verzorgen van de palm: hoe dikker en stugger de bladeren, hoe minder water. Andersom geldt: hoe dunner en fragieler de bladeren, hoe meer water. Zo hebben de Cycas en Rhapis wat dikker blad dan de Livistona en Caryota. Bespuit de Livistona en Caryota af en toe ook met de plantenspuit.
  • Voor alle soorten palmen geldt dat je zeker 1 keer per maand plantenvoeding kunt geven. Wordt er op het plantenkaartje een hogere frequentie geadviseerd, volg dit dan zeker op.
  • Voor eigenlijk alle palmsoorten geldt dat ze niet in de felle zon staan. Zoek een plekje in de woonkamer op waar het licht tot matig licht is.

Bladproblemen bij de palm

Heb je het idee dat je kamerpalm een probleem heeft? Aan het blad kun je meestal zien hoe het probleem is ontstaan en hoe je dit snel kunt oplossen. Geel wordende bladeren tonen vaak een tekort aan water of plantenvoeding. Ook kunnen gele bladeren een teken zijn van het gebruik van water met een te hoge pH-waarde. Bruine bladpunten zijn vaak het gevolg van te koude lucht of een tochtige standplaats. Afstervende en dorre bladeren kun je wegsnoeien door de bladeren dicht op de stam af te knippen.

Lees ook verzorgingstips over de Areca palm, ook wel de goudpalm genoemd. Vaak vinden mensen deze iets lastiger mooi te houden.

Pokon Powerplanten