Palm

/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Exotisch en waanzinnig groen: een palm in je woonkamer geeft een heerlijke sfeer die alleen de palm kan geven. Maar een palm uitkiezen doe je niet zomaar, want er zijn verschillende soorten die zich voornamelijk onderscheiden door het blad. Je zult zien dat het nog moeilijk kiezen wordt, ze zijn allemaal prachtig! En heb je al zo’n tropische kamerplant in huis, dan vind je hier wat handige verzorgingstips.

Soorten palmen

We hebben een aantal palmsoorten voor je op een rijtje gezet die populair zijn in Nederland.

Rhapis palm:

 • De Rhapis palm heeft donkergroene, waaiervormige bladeren. Het lijken net allemaal sprieten.
 • Groeit in China en Zuidoost-Azië.

Livistona palm:

 • De Livistona palm lijkt enigszins op de Rhapis, maar het verschil zit hem in het blad. Dit palmblad begint als 1 groot blad en eindigt in verschillende sprieten. Vergelijkbaar met een hand.
 • Groeit in Maleisië. Wordt ook wel Chinese waaierpalm genoemd.

Caryota palm:

 • Beter bekend als de vissenstaartpalm: de bladeren lijken op een vissenstaart. En lijken aan de randen wat rafelig.
 • Groeit van India tot de Filipijnen.

Cycas palm:

 • De stam van de Cycas palm heeft wel wat weg van een ananas. Het wordt een steeds grotere massieve stam die heel hoog kan worden. De bladeren wuiven mee met ieder windje.
 • De Cycas palm of vredespalm herken je misschien van je vakantie. Hij komt namelijk veel voor in zuidelijke landen.

Kentia palm:

 • De Kentia heeft een speels en tropisch uiterlijk. Hij kan tot wel twee meter hoog worden en komt van het Lord Howe eiland ten oosten van Australië.
 • Omdat de Kentia makkelijk te verzorgen is, is deze plant erg geliefd in kantoren.

Verzorging van de palm

Denk je dat iedere palm eindigt met bruine punten en geel blad? Think again! Met deze tips gaat het zeker lukken.

 • Als je een plant koopt zit er altijd een kaartje bij met verzorgingstips. Bewaar dit plantenkaartje goed. Iedere palmsoort heeft namelijk zijn eigen behoeften.
 • Goede potgrond voor een palm is belangrijk, deze is speciaal afgestemd op de wortelbehoefte van de plant.
 • Een vuistregel voor het verzorgen van de palm: hoe dikker en stugger de bladeren, hoe minder water. Andersom geldt: hoe dunner en fragieler de bladeren, hoe meer water. Zo hebben de Cycas en Rhapis wat dikker blad dan de Livistona en Caryota. Bespuit de Livistona en Caryota af en toe ook met de plantenspuit.
 • Voor alle soorten palmen geldt dat je zeker 1 keer per maand plantenvoeding kunt geven. Wordt er op het plantenkaartje een hogere frequentie geadviseerd, volg dit dan zeker op.
 • Voor eigenlijk alle palmsoorten geldt dat ze niet in de felle zon staan. Zoek een plekje in de woonkamer op waar het licht tot matig licht is.

Bladproblemen bij de palm

Heb je het idee dat je kamerpalm een probleem heeft? Aan het blad kun je meestal zien hoe het probleem is ontstaan en hoe je dit snel kunt oplossen. Geel wordende bladeren tonen vaak een tekort aan water of plantenvoeding. Ook kunnen gele bladeren een teken zijn van het gebruik van water met een te hoge pH-waarde. Bruine bladpunten zijn vaak het gevolg van te koude lucht of een tochtige standplaats. Afstervende en dorre bladeren kun je wegsnoeien door de bladeren dicht op de stam af te knippen.

Lees ook verzorgingstips over de Areca palm, ook wel de goudpalm genoemd. Vaak vinden mensen deze iets lastiger mooi te houden.

Populaire Powerplanten

Dit vind je misschien ook interessant

Pokon app

Download nu de Pokon app en profiteer van tips en inspiratie

Al jouw antwoorden vind je in de Pokon applicatie: jouw eerste hulp bij plantverzorging!

Je kunt de Pokon applicatie downloaden via de Apple Store en de Google Play Store.

Al jouw antwoorden vind je in de Pokon applicatie: jouw eerste hulp bij plantverzorging!