/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Aloë Vera

De Aloë Vera behoort tot de familie van succulenten en komt oorspronkelijk uit Afrika. De plant is voornamelijk bekend om de genezende en ontstekingsremmende werking van het sap. Al in de middeleeuwen werd Aloë gebruikt om wonden en zweren te verzorgen. Tot op de dag vandaag wordt Aloë Vera verwerkt in diverse medische en cosmetische producten.

Aloë Vera kenmerken

Wist je dat de Aloë Vera een luchtzuiverende plant is? Door plant haalt schadelijke stoffen uit de lucht en reinigt deze. Een fijne pluspunt van deze plant!

Oorsprong Aloë Vera

De echte oorsprong van de Aloë Vera is waarschijnlijk het Arabisch schiereiland, Afrika. Maar dit weten we niet zeker. Vroeger werd de plant namelijk meegenomen door ontdekkingsreizigers en werd hij zo in de hele wereld verspreid. De plant voelt zich wel het meeste thuis in een warm klimaat met weinig vocht. Er bestaan wel 320 soorten van de Aloë, maar wij kennen vooral de Aloë Barbadensis. Dit is de enige soort die een genezende werking heeft. Aloë Vera betekent vrij vertaald dan ook 'Echte aloë'.

De genezende kracht van Aloë Vera

De gel van de Aloë Vera plant wordt al eeuwen lang gebruikt in de geneeskunde vanwege zijn krachtige werking. Tegenwoordig gebruiken veel mensen de gel ook thuis, met name voor verschillende huidproblemen. In het sap (gel) van de bladeren zitten actieve bestanddelen die een genezende werking hebben. Er bevinden zich ook veel ontstekingsremmende stoffen in, welke zowel vanaf binnenuit als buitenaf werken. Wanneer je de gel van de Aloë Vera plant op je huid smeert, verwijden de bloedvaten, wat het herstellen van de huid bevordert. Daarnaast helpt de gel ook bij andere problemen, zoals droog haar, ouderdomsvlekken, rimpels of scheeruitslag. Eigenlijk zou er in iedere keuken dus wel een Aloë Vera plant moeten staan.

Verzorging Aloë Vera

De Aloë Vera is - net als vrijwel alle succulenten - een makkelijk te verzorgen kamerplant. De Aloë Vera bestaat voor ruim 99% uit water: de bladeren slaan water op, waardoor de plant lange tijd zonder water kan.

Aloë Vera water geven

Geef de Aloë Vera in de periode tussen april en oktober ongeveer één keer per week water. Voel voordat je water gaat geven even aan de grond, pas wanneer deze helemaal droog is, heeft je Aloë Vera water nodig. Het is geen probleem als de grond niet continu vochtig is. Water stimuleert de groei van de Aloë Vera, de stengels kunnen in sommige gevallen zelfs langer dan een meter worden!

Besproeien van de bladeren is niet nodig: de Aloë Vera is van nature gewend aan droge, warme lucht.

Bijvoeden kun je gedurende het groeiseizoen één keer per maand doen met Pokon Cactus & Vetplant Voeding.

Standplaats Aloë Vera

Zet de Aloë Vera op een lichte plek, het liefst op een vensterbank of bij een raam waar de plant direct zonlicht kan ontvangen. Direct zonlicht is belangrijk voor de Aloë, hoe verder je deze plant van het raam af zet, hoe groter de kans op rottende wortels en bladeren. In de zomer kun je deze plant ook buiten op je balkon of terras zetten.

Aloë Vera verpotten

De Aloë Vera is een kamerplant die snel groeit. Regelmatig verpotten is dan ook zeker nodig om ervoor te zorgen dat deze plant goed door kan groeien. Dit kun je het beste doen buiten het groeiseizoen, zodat eventuele beschadigingen aan de wortels voldoende tijd hebben om te herstellen.

Gebruik voor het verpotten van je Aloë Mediterrane Potgrond of Cactus Potgrond en kies een pot uit die minimaal 20 procent breder is dan de vorige pot.

Aloë Vera snoeien

Wordt jouw Aloë Vera te groot? Deze plant kan prima gesnoeid worden. Snijd het blad bij de stengel af en je zult zien dat je plant zichzelf geneest. Vrijwel direct na het snoeien, verschijnt er een dun vliesje op de ‘wond’.

Pokon Powerplanten