Tips
groeilamp.jpg
2 okt. 2024

Groeilampen voor kamerplanten

Vandaag duiken we in de wondere wereld van groeilampen voor kamerplanten. Want laten we eerlijk zijn, soms heeft Moeder Natuur een beetje hulp nodig. Vooral tijdens het najaar, als de zon zich verstopt achter de wolken, biedt een groeilamp een oplossing. Jouw groene vrienden kunnen dan wel wat extra hulp gebruiken, maar hoe helpt zo’n groeilamp nou precies? Wij leggen het je graag uit.

  1. Licht, camera, actie: waarom groeilampen?
  2. Het juiste licht
  3. Lichtspectrum
  4. Timing
  5. Lumen
  6. Plaatsing voor perfectie
  7. Soorten groeilampen

Licht, camera, actie: waarom groeilampen?

Je kent het wel, die ene plek in huis waar het zonlicht net niet komt. Sommige kamerplanten zijn echte liefhebbers van zonlicht, maar helaas hebben niet alle huizen voldoende natuurlijk licht. Hier komen groeilampen om de hoek kijken als redders in nood. Planten zoals de Monstera Deliciosa, Ficus Elastica (Rubberplant) of Strelitzia kunnen de hulp van groeilampen gebruiken wanneer ze zich op donkere of schaduwrijke plekken bevinden. 

Groeilampen zijn niet alleen handig voor donkere plekken in huis, maar ze helpen je planten  ook in het najaar. Wanneer de dagen korter worden en natuurlijk zonlicht schaarser is, kan zelfs de zonnigste plek in huis in de winter te donker zijn voor je geliefde kamerplanten. Wellicht is je plant te groot om te verhuizen of staat hij juist op die plek geweldig, dan kan een groeilamp een uitkomst bieden. Zo blijven je groene metgezellen het hele jaar gezond. 

Daarnaast zijn groeilampen perfect voor het stimuleren van de groei van zaailingen en geven ze extra kracht aan je stekjes gedurende de wintermaanden.

Het juiste licht

De eigenschappen van je groeilamp spelen een sleutelrol voor een gezonde groei. Hieronder zetten wij de belangrijkste eigenschappen uiteen, zodat je weet waar je bij je keuze op moet letten.

Lichtspectrum

Planten hebben verschillende kleuren licht nodig om goed te groeien. De belangrijkste kleuren voor deze fotosynthese zijn blauw en rood licht. Blauw licht zorgt voor de groei van bladeren en stengels. Terwijl rood licht zorgt voor de bloei en vruchtontwikkeling van planten. Verrood licht zorgt er dan weer voor dat de biologische klok van de plant goed loopt. Dit licht kan ook helpen bij de kieming van zaden.

Groeilampen zijn ontworpen om precies het juiste spectrum van licht te bieden dat planten nodig hebben voor elke fase van hun groei. Dit betekent dat groeilampen vaak meer blauw en rood licht bevatten, omdat dit precies de kleuren licht zijn die je plant nodig heeft.

Timing

Net als mensen hebben planten een dag- en nachtritme. Overdag hebben ze meer behoefte aan fel licht, terwijl 's nachts de lamp uit mag om de plant rust te gunnen. Sluit je groeilamp aan op een timer, zodat je planten altijd de perfecte routine behouden.

Lumen

Lumen is de maatstaf voor de hoeveelheid licht die een lamp produceert. Voor een gemiddelde kamerplant zijn 2000-5000 lumen voldoende. Check de verpakking om te zorgen dat je planten niet in het donker tasten of juist overbelicht worden.

Plaatsing voor perfectie

Een groeilamp vraagt om de juiste plaatsing om goed zijn werk te kunnen doen. Hang de lamp op de juiste hoogte boven je planten. Te dichtbij kan verbranding veroorzaken, terwijl te ver weg niet effectief is. Afhankelijk van de soort groeilamp mag er tussen de 15 en 30 centimeter zitten tussen de plant en de lamp.

Verplaats de lamp regelmatig (of draai je planten), zodat alle bladeren gelijkmatig belicht worden. Zo vermijd je dat je planten aan één kant naar het licht toe groeien.

Soorten groeilampen

Er zijn verschillende soorten groeilampen beschikbaar, elk met zijn eigen kenmerken en voordelen. Voor beginners die een eenvoudige, veilige en effectieve groeilamp zoeken is een LED-groeilamp een goede start. Deze is voor bijna alle planten geschikt. Heb je een kleinere kweekruimte of wil je alleen zaailingen of jonge planten kweken? Dan zijn TL-lampen of CFL-lampen ook prima opties. 

LED-groeilampen

  • Voordelen: energiezuinig, hebben een langere levensduur en bieden een breed lichtspectrum;
  • Ideaal voor: verschillende soorten planten en groeistadia.

TL (Fluorescentie) groeilampen

  • Voordelen: energiezuinig en produceren minder warmte, waardoor planten minder snel verbranden;
  • Ideaal voor: startende planten en zaailingen.

CFL (Compact Fluorescent Lamp) groeilampen

  • Voordelen: compact, betaalbaar en geschikt voor kleinere planten;
  • Ideaal voor: kamerplanten en kruiden.

Voor gevorderde gebruikers van de groeilamp bestaan er nog meer opties:

HID (High-Intensity Discharge) groeilampen

  • Voordelen: krachtige lichtbronnen, ideaal voor de bloeifase van planten;
  • Ideaal voor: grotere planten in de bloeifase.

Inductielampen

  • Voordelen: efficiënt en bieden een breed lichtspectrum;
  • Ideaal voor: algemene plantengroei.

Natriumdamplampen

  • Voordelen: hoge lichtopbrengst, vooral in het rode lichtspectrum;
  • Ideaal voor: bloeiende planten.

Full lichtspectrum groeilampen

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Kamerplanten
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Kamerplanten