Van planten worden wij blij. Daarom willen wij er steeds meer. Door middel van zaaien of stekken komt deze wens uit, maar hiervoor is een stevige basis erg belangrijk. Je wilt immers niet dat je jonge planten ziek worden, verbranden of last krijgen van wortelrot. Zaai- en stekgrond geeft jouw planten een goede start in het leven, waardoor jouw wens voor een urban jungle snel in vervulling gaat.
Wat is zaai- en stekgrond?
Waarom gebruik je zaai- en stekgrond?
Hoe gebruik je zaai- en stekgrond?
Het verschil tussen zaai- en stekgrond en gewone potgrond
Met Pokon Bio Zaai & Stekgrond geef je zaden of stekjes een fantastische basis om te ontkiemen en te groeien. Je kan de grond gebruiken in bloempotten, tuinkassen en mini kasjes. Zie het als een babykamer voor jong groen. Dit grondtype leent zich uitstekend voor iedere stekvorm, van kopstek, bladstek, wortelstek tot steelstek. Uiteraard helpt deze grondsoort je zaden ook beter met ontkiemen, zodat ze snel sterk genoeg zijn om te verpotten.
Als plantenouder wil je jouw opgroeiende planten natuurlijk het beste geven. Zaai- en stekgrond helpt jouw kleintjes om snel te ontwikkelen. Deze grondsoort heeft namelijk een aantal uitstekende eigenschappen om planten een goede start te geven.
Enthousiast geworden? Ga snel zelf aan de slag met behulp van een van onze video’s:
Wanneer je zaadjes wil laten uitgroeien tot grote en sterke (moestuin)planten is het belangrijk om ze een goed begin te geven. Open de zak Pokon Bio Zaai & Stekgrond en neem hier de hoeveelheid grond uit die je nodig hebt. Giet hier nu zoveel water bij dat de grond vochtig is. Als er modder ontstaat, strooi je er extra grond bij. Vochtige aarde helpt de zaden te ontkiemen, maar wanneer het te nat is kan wortelrot ontstaan.
Verdeel de vochtige grond vervolgens over verschillende bakjes. Zorg dat er altijd een manier is waarop overtollig water weg kan lopen. Gaan er meerdere zaden in één bakje? Houd dan voldoende afstand, zodat ieder plantje de ruimte heeft om te groeien, zonder andere planten in de weg te zitten. Zodra je plantje voldoende gegroeid is, kan je langzaam kleine beetjes potgrond toevoegen. Wanneer de plantjes elkaar in de weg zitten, wordt het tijd om je sterke groeiers te verhuizen naar een andere pot of bak. Doe dit altijd extra voorzichtig om zo de wortels niet te beschadigen. Deze zijn nog erg kwetsbaar wanneer de plant zo jong is.
Een van de grootste en daarmee ook belangrijkste verschillen is dat gewone potgrond veel meer mest bevat. Mest zorgt voor voeding en groei. Het klinkt logisch om ook opgroeiende planten veel van deze voedingsstoffen te geven. Stekjes en ontkiemende planten groeien echter beter in een meer neutrale omgeving. Ze zijn nog niet erg weerbaar, waardoor stoffen als mest de wortels kunnen verbranden, als de hoeveelheid te hoog is. Dit maakt gewone potgrond ongeschikt voor het stekken van planten. Wanneer je plantje een flinke groeispurt gemaakt heeft, zorgt het toevoegen van kleine gedeelten potgrond dat je plant langzaam kan wennen aan de nieuwe structuur. Hiermee voeg je ook steeds een beetje mest toe. Start hier dus vooral niet te vroeg mee.
Kortom, met zaai- en stekgrond geef je jouw plant direct een goede start. Doordat er in deze grond minder voedingsstoffen aanwezig zijn, zul je deze uiteindelijk zelf toe moeten voegen. Dit helpt je plant om van een klein plantje de hoogte in te schieten. Veel plezier gewenst met zaaien en stekken!