Heb jij geen voortuin, maar wil je wel de voorkant van je huis opfleuren met wat groen? Kies dan voor een geveltuin. Een geveltuin geeft jouw woning een behoorlijke upgrade. Vaak zie je deze tuintjes terug in de grote steden, waar veel hoogbouw en rijtjeshuizen staan. Wij geven je graag een dosis fleurige inspiratie om je gevel een beetje “aan te kleden”.
Eentonige grijze stoepen zonder enig stukje groen. Behoorlijk saai, vind je niet? Met een geveltuin wordt niet alleen jouw eigen huis, maar ook jouw straat direct opgefleurd. Wellicht heb je het weleens gezien tijdens een stadswandeling. Over de muren vinden takken hun weg naar boven, planten in potten versieren de stoep. Evenals kleine borders onder het raam.
Een geveltuin is een manier om je huis of zakelijke pand een unieke uitstraling te geven. Ze zijn ook om bij te dragen aan de biodiversiteit. Maar naast dit, heeft een geveltuin tal van andere voordelen, waaronder:
Begin jij het al net zo leuk te vinden als wij? Een geveltuin is een superleuke en makkelijke manier om de buitenruimte van een pand te verfraaien en het milieu te verbeteren. Je kunt zowel de hoogte ingaan met groene klimmers of de breedte benutten met vrolijke planten. Hoe maak je een geveltuin en waar moet je op letten? Dat vertellen wij jou graag.
Als je aan de gang gaat met een geveltuin zul je erachter komen dat er op een kleine oppervlakte nog veel groene mogelijkheden zijn. Laat de vlinders en bijtjes maar rondfladderen.
Stap 1: overleg met de gemeente. Over het algemeen staan gemeenten heel positief tegenover geveltuintjes. Maar het is wel verstandig om vooraf overleg te plegen. Je moet namelijk in gedachten houden dat de grond waar de tuin geplaatst wordt in sommige gevallen eigendom is van de gemeente.
Op de website van de gemeente is het mogelijk om hiervoor een speciale aanvraag in te dienen. In negen van de tien gevallen geven ze toestemming om de grijze stoeptegels eruit te wippen en daar gezellig groen voor in de plaats te planten. So, go for it!
Stap 2: plaats maken voor groen. Wanneer je officieel akkoord hebt gekregen, is het tijd om de stoeptegels te verwijderen. Soms komt de gemeente jou daarbij helpen, soms mag je het ook zelf doen.
Waar moet je rekening mee houden? Genoeg loopruimte op de stoep! Dit kun je creëren door niet te veel stoeptegels eruit te halen. Zo blijft er genoeg ruimte over voor de voorbijgangers.
Stap 3: keep it green. Om de planten goed te laten wortelen, is het belangrijk dat je de bovenste laag zand verwijderd en vervangt door Bio Pokon Waterproof Aanplantgrond. Deze specifieke grond zorgt ervoor dat water goed wordt opgenomen, vastgehouden en vervolgens wordt afgegeven aan de plant. Het biedt de perfecte leefomgeving voor planten om te groeien en te bloeien.
Een geveltuin is er in veel verschillende geuren en kleuren. Er zijn veel verschillende planten geschikt voor een geveltuin. Het is superbelangrijk om de standplaats en daarbij de juiste planten te kiezen. Staat jouw voortuin op het noorden, zuiden, oosten of westen? Kijk hoeveel zon of schaduw jouw gevel krijgt. Wil je liever eenjarige of vaste planten? Eenjarige planten moeten elk jaar vervangen worden en vaste planten komen elk jaar weer gezellig terug. Geen idee welke planten je moet kiezen? Geen paniek! Er is een lijstje met goede planten per standplaats, zowel eenjarige als vaste.
Op het noorden: Dit zijn planten die veel in de schaduw komen te staan. Geschikte planten voor deze standplaats zijn klimop, hosta, sleutelbloem, longkruid, klimhortensia, kruipend zenegroen, elfenbloem en hulst.
Op het oosten of westen: Dit zijn planten die veel in de half-schaduw komen staan. Geschikte planten voor deze standplaats zijn: akelei, vingerhoedskruid, citroenmelisse, gebroken hartje, clematis, passiebloem, kleine maagdenpalm, kamperfoelie, toscaanse jasmijn, druif, viooltje en heuchera.
Op het zuiden: Dit zijn planten die volop in de zon komen te staan. Geschikte planten voor deze standplaats zijn: muurbloem, leeuwenbek, zonnehoed, ooievaarsbek, lupine, kattenkruid, zonnebloem, lavendel, salie, Oost-Indische kers, stokroos en conference peer.
Als je een geveltuin wilt aanleggen, let dan op met een paar dingen. Plant bijvoorbeeld geen woekeraars. Dit zijn sterke groeiers. De wortels van deze planten groeien ondergronds en gaan overal doorheen. Deze kunnen stoeptegels omhoog duwen en funderingen aanpassen en vragen daardoor dus ook om redelijk veel onderhoud. Dit zijn onder andere bamboe, fargesia en Japanse duizendknoop. Niet alleen kunnen woekeraars schade aanrichten aan jouw huis (of dat van de buren), maar pas ook op met klimmers.
Nog een belangrijke: lees je goed in voordat je een plant in je voortuin plaatst. Zo zijn er een aantal planten giftig voor huisdieren en niet veilig voor kinderen die spelen op straat.
Tip: Wil je liever geen stoeptegels verwijderen? Kies er dan voor om de straat op te leuken met planten en boompjes in potten. Dit heeft dan weliswaar minder voordelen dan een geveltuin in de grond, maar draagt absoluut wel bij aan een groener en gezelliger straatbeeld. Je moet de planten dan wel wat vaker water geven en goed beschermen tegen koude nachten. Gebruik voor deze planten Pokon Waterproof Potgrond.