Inspiratie
shutterstock-1337127698
3 mei 2019

De mooiste Hortensia’s voor in de tuin

De Hortensia is een erg populaire plant die in veel tuinen te vinden is. In het voorjaar en in de zomer zijn de bloemen van de Hortensia met hun felle kleur en grote omvang een prachtige toevoeging aan de tuin. De Hortensia is er dan ook in vele soorten en maten. In deze blog lichten wij de 4 mooiste Hortensia’s voor in jouw tuin uit.

Vier keer de Hortensia

Laat de Hortensia in jouw tuin terugkomen door deze in de border, een perk of grote pot te planten. Onze 4 favoriete Hortensia’s:

1. Pluimhortensia

De Pluimhortensia is een echte blikvanger in jouw tuin, met haar grote, witte bloemschermen in de vorm van pluimen. Wist je dat als je deze struik niet snoeit, deze wel 4 meter hoog kan worden? Als je dit wel netjes doet zal de Pluimhortensia ongeveer 1 meter hoog worden. Deze heester kan prima in de volle zon staan en heeft voldoende water nodig om te kunnen bloeien en groeien. Van de Pluimhortensia zijn ook weer verschillende soorten. De meest kleurrijke en bijzondere soorten:

  • Hydrangea paniculata 'Pinky Winky'
  • Hydrangea paniculata 'Limelight'®
  • Hydrangea paniculata 'Phantom'
  • Hydrangea paniculata 'Early Sensation'

shutterstock_1039044796.jpg

2. Boerenhortensia

De Boerenhortensia is de meest bekende en populaire Hortensiasoort. Qua kleur zijn de Boerenhortensia’s van nature wit, roze en blauw en tegenwoordig ook rood, paars en zelfs tweekleurig. Wanneer je spijt hebt dat je in plaats van een blauwe Hortensia een roze hebt gekocht, kun je deze zelf van kleur laten veranderen! Hoe je dit kunt doen? Gebruik simpelweg aluminiumsulfaat of een Hortensia blauwmaker. Dit voeg je aan de grond toe, waardoor de grond zuurder wordt en hierdoor jouw Hortensia blauw laat kleuren. Deze wisseltruc kun je ook andersom uitvoeren. Als je jouw blauwe Hortensia roze wilt kleuren, verlaag je de zuurgraad van de grond door kalk toe te voegen. Net als de Pluimhortensia kan ook de Boerenhortensia een plekje in de volle zon waarderen. Voldoende water zal ervoor zorgen dat de Boerenhortensia het goed doet in jouw tuin.

shutterstock_553743121.jpg
3. Hydrangea Aspera Sargentiana

De Hydrangea Aspera Sargentiana, ofwel de Fluweelhortensia, groeit uit tot een grote struik van 200 tot 250 cm. De Hydrangea Aspera Sargentiana staat, met zijn wit-lila bloemschermen, het liefst in de halfschaduw. Daarnaast kenmerkt deze Hortensiasoort zich door grote, groene bladeren die onderaan grijs viltig zijn en behaard lijken. Eigenlijk hebben alle Hortensiasoorten veel water nodig, vooral de Hortensia’s met grote bladeren. Dit geldt dus ook zeker voor de Hydrangea Aspera.

shutterstock_1129221044.jpg
4. Klimhortensia

Je leest het goed, de Klimhortensia. Er bestaan dus ook zeker Hortensia’s die kunnen klimmen, het liefst tegen jouw muur of schutting op. De Klimhortensia is zelfhechtend en hecht zich met hechtwortels vast aan een muur of schutting. Klimmen doet deze Hortensia het liefst op schaduwplekken. Ook prima te gebruiken als bodembedekker.

shutterstock_558903412.jpg

Potgrond Hortensia

Hortensia's zijn natuurlijk een lust voor het oog, maar zonder een goede basis kan dit nog wel eens tegenvallen. Hortensia's hebben namelijk behoefte aan een humusrijke, zure grond. Pokon Hortensia Grond beschikt over een zuurgraad die speciaal is afgestemd op de behoefte van je Hortensia.

Snoeien van de Hortensia

Het snoeien van de Hortensia kun je het beste doen tot ongeveer 10 tot 20 centimeter boven de grond. Van de gesnoeide stengels kun je stekjes maken.

Water geven aan de Hortensia

Hortensia’s hebben grote bladeren, waardoor ze veel vocht verliezen. Geef daarom ook ruim water, zeker in de zomermaanden. Vooral aan het begin en aan het einde van warme dagen.

Welke Hortensiasoort is jouw favoriet?

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border