/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Salie

Salie zorgt voor een feestje in iedere tuin. Bij een zuchtje wind dansen de paarse pluimen sierlijk heen en weer en kan jij er ontzettend van genieten. Heel bijzonder is dat Salie als een van de weinige tuinplanten vierkante stelen heeft. Salie is in steeds meer kleuren verkrijgbaar en bij een goede verzorging is het een prachtige aanwinst voor iedere tuin.

Salie verzorging

Planttype: Kruiden, Vaste plant
Grondsoort: Lavendel & kruiden Voeding
Bemesten: voorjaar, zomer
Vochtigheid: droog, normaal
Standplaats: zon, schaduw
Wind: beschut tegen oosten wind in de winter, zeewind bestendig
Snoeien: De plant bloeit op éénjarig hout. Om een goede groei en bloei te krijgen is het raadzaam de plant elk voorjaar (begin maart) sterk terug te knippen tot op 10-20 cm boven de grond. 
Hoogte: 30-50cm
Bloem: geurend, roze, paars
Bloemvorm: trosvormig
Bloeitijd: juni, juli, augustus
Blad/loof: groenblijvend, grijsgroen
Gebruik: salades, gevogelte, visgerechten, vleesgerechten, groenteschotels, bijenplant
Winterhardheid: redelijk (-17,7 tot -12,3°C), USDA zone 7

Over Salie

Salie behoort tot de plantenfamilie Salvia die wel 900 soorten kent. Dit sierlijke tuinplantje wordt, afhankelijk van de soort, zo’n 40 tot 100 cm hoog. De prachtige paarse pluimen laten zich van mei tot en met in augustus zien. Met hoge soorten achter in een border (en lagere vooraan) geef je de tuin direct meer diepte. Salie is in de border ook altijd perfect om met andere planten te combineren. Behalve in borders is Salie ook zeer geschikt om in bakken te zetten op jouw balkon of terras.

Salie zaaien

Als je Salie wilt zaaien doe je dat bij voorkeur in het vroege voorjaar. Salie is namelijk een lichtkiemer. Leg de zaden op een ondergrond van een mengsel van potgrond dat je luchtiger hebt gemaakt door er ongeveer 1/5e deel brekerzand door te mengen. Dek de zaden daarna af met een dun laagje Pokon vermiculiet. Hierbij is het belangrijk dat je de zaadjes goed in de gaten houdt. Het dunne laagje moet je per dag een keertje licht besproeien met een plantenspuit. Zo drogen de zaden niet uit.

Standplaats

Salie komt van oorsprong uit het zuiden van Europa en houdt daarom van een plekje in de zon met een beetje beschutting. Salie is ook zeer geschikt om te kweken in potten op het terras.

Salie voeding

Om optimaal te kunnen blijven genieten van Salie voed je de planten 2 keer per jaar. De beste tijd om te voeden is vroeg in de lente en in de zomer. Gebruik daarvoor speciale Pokon Lavendel & kruiden Voeding. Deze voeding zorgt voor meer weerstand tegen plagen en ziektes en geeft jouw Salie ook nog eens die heerlijke geur. De voeding werkt tot wel 120 dagen.

Snoeien van Salie

Om wildgroei te voorkomen is het in het voorjaar tijd om Salie te snoeien. Snoei de plant wat terug, zodat deze sfeermaker mooi vol blijft. Na de bloei in de nazomer mag je nog een keer snoeien, maar doe dit niet te laat. Als de dagen en nachten kouder worden kan de pasgesnoeide Salie last krijgen van de kou. Zijn de paarse pluimen van de Salie uitgebloeid? Knip de stelen dan meteen terug en de kans is groot dat de plant voor een tweede keer gaat bloeien!

Water geven

Om te kunnen blijven genieten van Salie heeft ook deze tuinplant regelmatig water nodig. Zeker wanneer het een lange tijd droog is geweest, is het aan te raden even te sproeien. Sproei bij voorkeur dichtbij de grond rondom de kluit, zodat de wortels het water snel op kunnen drinken. Wanneer je Salie in een pot op het terras zet, moet je misschien iets vaker water geven. Let er dan wel op dat in de bodem van de pot een gat zit of gebruik Pokon hydrokorrels. Overtollig gietwater kan dan makkelijker wegvloeien en er blijft geen water onderin de pot staan.

Uitplanten van Salie

Salie kent geen rustperiode, omdat het een groenblijvende plant is. Een ideale periode in het jaar om Salie uit te planten is er dan ook niet. Waar moet je dan wel rekening mee houden? De nachttemperatuur. Wanneer je jouw Salie pas hebt geplant, dan kan hij nog niet goed tegen de kou. Het wortelstelsel moet zich namelijk nog ontwikkelen. Wanneer de nachttemperatuur boven de 10℃ komt is het tijd om Salie uit te planten.

Oogsten

Je kunt de blaadjes plukken wanneer je wilt. Doe dit wel zo kort mogelijk voor je het gaat gebruiken. Een takje met blaadjes kun je nog wel een paar dagen fris houden, door ze losjes in wat papier te rollen en ze in de koelkast te leggen. Omdat je Salie bijna het hele jaar door kunt oogsten is invriezen niet nodig.

De plant zelf moet wel kunnen herstellen van het oogsten van de bladeren. Wanneer je af en toe een paar blaadjes oogst, kan je gerust het hele jaar blijven oogsten. Alleen als je alle blaadjes in één keer oogst, heeft de plant tijd nodig om te herstellen. In dat geval kan je Salie twee keer per jaar oogsten.

Blaadjes drogen

Om de blaadjes van Salie langer goed te houden kun je ze laten drogen. Op welke manier je de blaadjes droogt hangt af van je eigen voorkeuren. Uiteindelijk is het een kwestie van veel proberen wat de beste smaak oplevert.

Pokon Powerplanten