Citroenmelisse

Citroenmelisse is een heerlijk fris kruid en één van de makkelijkste kruiden om zelf te kweken. Ook dankzij de bijenlokkende en muggenafwerende eigenschappen is de kruidenplant een echte aanwinst voor in de tuin, op het balkon of terras.


Planttype: Kruiden, Vaste plant
Grondsoort: Lavendel & Kruiden Grond
Bemesten: voorjaar, zomer
Vochtigheid: droog, normaal
Snoeien: De plant sterft elke winter af en loopt in het voorjaar weer uit. Net voor het uitlopen kan het oude loof afgeknipt of weggehaald worden, rond maart.
Standplaats: zonnig/schaduw
Bloem: wit
Bloeitijd: juni, juli, augustus
Blad/loof: bladverliezend, groen
Hoogte: 30 cm, 75 cm
Gebruik: soepen, gevogelte, vleesgerechten, visgerechten, groenteschotels/bijenplant
Winterhardheid: extreem winterhard (< -45,5°C tot -28,9°C)


Voorzaaien en zaaien in de volle grond

Citroenmelisse kun je zowel in de volle grond als in potten en bakken zaaien. In de maand maart kun je de plant binnen al voorzaaien op een zonnige plek zoals de vensterbank. De zaden hoef je hierbij niet te bedekken met een laagje aarde. Vanaf mei/juni kun je ook direct in de volle grond zaaien. Zaai de plant het liefst op een zonnige en beschutte plek. Hoe meer zonlicht het kruid krijgt, des te smaakvoller worden de bladeren. Citroenmelissezaden ontkiemen traag, pas na 2 tot 4 weken kun je de eerste zaailingen ontdekken.

Uitdunnen en verspenen

Citroenmelisse kan vrij hoog en breed worden. Wanneer er teveel zaailingen dicht op elkaar zijn opgekomen verplant je enkele plantjes naar een nieuwe plek. Dit wordt ook wel verspenen genoemd. Houd bij het verspenen van citroenmelisse een plantafstand aan van 40 tot 60 cm.

Bodem en bemesting

Citroenmelisse stelt niet veel eisen aan de grond maar heeft een voorkeur voor een voedingsrijke en vochtige bodem. Verwen de bodem tijdens de groei regelmatig met biologische mest. Zo kan het meerjarige kruid jaren mee.

Verzorging van citroenmelisse

Na het zaaien en kweken ontwikkelt citroenmelisse zich in de vorm van een struik. Wanneer je de plant te breed of hoog vindt worden kun je de plant terugsnoeien. De beste snoeitijd is in augustus. In de winter verliest de plant zijn bladeren. Maar dankzij de wortelstokken kan citroenmelisse het koude seizoen prima overleven.

Citroenmelisse oogsten

Vanaf juni kun je citroenmelisse oogsten door met een schoon en scherp mes de stengels 10 cm boven de grond af te snijden. Vaak brengt de plant het eerste jaar nog niet zo’n heel grote oogst op. Vanaf het tweede jaar kun je echter het gehele seizoen genieten van verse citroenmelisse. Door tijdens het oogsten ook de bloemen te verwijderen verleng je de oogstperiode.

Bewaren

Citroenmelisse smaakt vers het lekkerste maar kan op een donkere en koele plaats goed worden bewaard. De bewaartijd van citroenmelisse kun je verlengen door de stengels binnen in een vaas of glas water te zetten. Daarnaast kun je citroenmelisse ook drogen of bewaren in de vriezer.

Maak een Account of log in om dit artikel te bewaren

 
Voeg toe aan favorieten

Deel dit met jouw netwerk!

Maak een Mijn Pokon account aan

Ontvang tips op basis van jouw interesses
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.