/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Clematis

De clematis is een prachtige bloeiende klimplant uit de ranonkelfamilie en is in diverse soorten verkrijgbaar. De meeste zijn bladverliezend in de winter en zijn zeer geschikt als klimplanten tegen muren, in bomen en in pot, maar kunnen ook als kruiper of hangplant gebruikt worden. De clematis bloeit lang en is een aanwinst voor elke tuin. Het is wel belangrijk dat de plant een goede verzorging krijgt.

Kenmerken Clematis

Planttype: Klimplant
Grondsoort: basis tuinplantengrond
Vochtigheid: droog, normaal
Standplaats: schaduw, halfzon, zon
Gebruik: solitair, parken
Hoogte: 3 tot 5 meter
Bloem: wit
Bloeitijd: mei, juni, juli, augustus 
Blad/loof: bladverliezend
Winterhardheid: goed (-23,3 tot -17,8°C), USDA zone 6

Bodem

De clematis groeit het beste als hij in een diepe leemgrond of in een goed voorbereid plantgat wordt geplaatst. Hierdoor heeft het wortelstelsel genoeg vocht om te groeien en genoeg schaduw om koel te blijven. De beste planttijd is eind zomer (tenzij het nog erg warm is). Gebruik hierbij een goede aanplantgrond.

Standplaats

Alle clematissen groeien graag op een lichte plaats met wisselend schaduw tot volle zon. Er is vast een mooi plekje in jouw tuin!

Clematis voeden

De clematis is een klimplant en heeft extra kracht nodig om te groeien. Het is daarom belangrijk dat er voldoende Kali (K) in de meststof zit. Je stimuleert ook de groei van nieuwe bloemknoppen als je voeding geeft.

Clematis snoeien

Het snoeien van clematissen is afhankelijk van de bloeitijd en dus soort clematis. Vroege bloeiers kun je na de bloei terugsnoeien, zomer- en laatbloeiers in het vroege voorjaar (maart). Lees meer over het snoeien van de clematis.

Water geven

Vooral het eerste jaar na het planten flink water geven, vooral bij warme dagen. Daarna met de reguliere bewatering meenemen.

Pokon Powerplanten