Druif

Druiven laten ons denken aan het zonnige zuiden. Heel leuk om zelf te kweken! Het is wel één van de moeilijkere fruitsoorten qua onderhoud. Je kan de druif planten van september tot maart (als het niet vriest). De eerste twee jaar heb je waarschijnlijk geen oogst, in jaar drie kunnen de meeste druivensoorten eind september/begin oktober geoogst worden. Lees hier hoe je druiven het beste kunt verzorgen.

Druiven kenmerken

Planttype: Klimplant, Fruit(boom)
Grondsoort: Moestuin Grond
Bemesten: voorjaar, zomer
Vochtigheid: normaal
Standplaats: zonnig
Bloem: geel
Hoogte: 200 cm, 250 cm
Vrucht: blauw, saprijk, zoet, zacht vruchtvlees, aangenaam aroma
Rijptijd: midden september, midden oktober
Gebruik: handfruit/tafelfruit, sap
Wind: beschut tegen harde wind
Winterhardheid: redelijk (-17,7 tot -12,3°C), USDA zone 7

Snoeien

Tijdstip van snoeien: De beste tijd om te snoeien is eind januari, begin februari. Als het op dat moment te hard vriest (meer dan 5 graden Celsius) even wachten met snoeien tot de vorst weer voorbij is. Niet te laat in het voorjaar snoeien, de druif gaat dan 'bloeden'.
Het eerste jaar (jaar van aankoop): bij aankoop bestaat een druif vaak uit een lange rank van ongeveer één meter lang. Snoei deze rank terug op drie ogen (dit zijn knoppen). Laat de druif groeien zoals hij wilt en geleid de ranken (= takken) naar de plaats waar je ze wilt hebben.
Het tweede jaar: snoei de gegroeide ranken voor 1/3 terug. Voorbeeld: 150 cm gegroeid, dan 50 cm afsnoeien op een oog (knop). Daarna zal de ingesnoeide rank weer gaan uitlopen, het uiteinde laat je weer groeien. Op de bestaande rank zullen de ogen (knoppen) ook gaan uitlopen. Deze uitlopers vormen eerst een aantal bladeren en dan komt het trosje druiven met daarna weer bladeren. Nu moet je twee bladeren na het trosje de jonge scheut toppen (= afknippen). Op deze plaats komt na een aantal weken weer een nieuwe scheut, deze moet je steeds verwijderen. Dit doe je tot het einde van het groeiseizoen.Op deze manier kan al het voedsel naar het druiventrosje. Na de oogst verliest de druif zijn bladeren en gaat in winterrust.
Het derde jaar: op het juiste tijdstip (zie eerste punt) ga je weer snoeien. De ranken waar de trossen aan gezeten hebben ga je terugsnoeien op één oog (= knop). Dit oog loopt in het voorjaar weer uit en je herhaalt gedurende het groeiseizoen het vorige punt. Het uiteinde van de rank weer voor 1/3 insnoeien, dit blijf je ieder jaar doen tot de totale lengte van de druif bereikt wordt. De maximale lengte is ongeveer vijf meter. De jaren hierop volgend kun je op deze wijze blijven snoeien.

Druiven grond

De wortels van de druif moeten goed kunnen groeien en hebben dus een grond nodig die niet te compact is. Kies daarnaast een grond uit die niet al te zuur is. Pokon Kleinfruit Grond of Pokon Moestuin Grond is geschikt om je druiven in te planten of te verplanten.

Standplaats van de druif

Zet de druif op een warme en zonnige plek, want dat vindt hij heerlijk! De druif moet je ergens langs leiden, dus kies een strategische plek uit, zoals een muur, pergola of schutting.

Voeding druivenplant

Druiven houden van kalk en kali. Dit zit in onze speciale Pokon Druiven Voeding. Deze voeding kun je het beste geven van februari tot en met april, in juli en augustus. Het is dan niet nodig om apart nog kalk te geven.

Water geven

Geef de druif één keer per week water. Als je een druif gaat planten moet je de grond ook heel vochtig maken. Bij warme dagen kun je het beste twee keer per week water geven. Ook in de winter moet de grond vochtig blijven.

Druivenkalender

  • September tot maart (als het niet vriest): planten
  • November tot begin februari: wintersnoei
  • Maart tot april: aanbinden
  • Februari/april, juli, augustus: voeding geven
  • Mei: dieven
  • Juni tot begin juli: scheuten opbinden
  • Juli tot augustus: scheuten toppen
  • Juli: blad dunnen rond tros
  • Augustus: krenten
  • September/oktober: oogsten

Maak een Account of log in om dit artikel te bewaren

 
Voeg toe aan favorieten

Deel dit met jouw netwerk!

Maak een Mijn Pokon account aan

Ontvang tips op basis van jouw interesses
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.