Goede grond is belangrijk

Bij het planten van planten heb je grond nodig. Dat is nou eenmaal zo. Maar heb je er ooit bij stilgestaan wat de functie is van grond? Het is meer dan alleen wat aarde in een pot of border.

Gezonde grond voor jouw planten

Zonder dat wij het opmerken zijn er verschillende vormen van leven actief in de grond. Denk alleen al aan wormen, insecten, schimmels en bacteriën. Hun aanwezigheid is van essentieel belang bij het groeiproces van planten. Zij maken namelijk voedsel in de grond toegankelijk voor de wortels van de planten. Elementen en verbindingen worden door schimmels en bacteriën afgebroken zodat planten dit bij wijze van spreken als hapklare brokjes kunnen oppeuzelen. En planten worden mooier, sterker en groter doordat zij goede voeding binnenkrijgen.

Naast essentiële schimmels en bacteriën zijn ook vochtigheid en lucht belangrijk. Het gaat hierbij om een goede balans tussen beiden, zodat wortels het vermogen hebben om te groeien, wortels voedingsstoffen naar de plant kunnen vervoeren en zodat wortels de plant kunnen voorzien van water. Om potgrond water vast te laten houden kun je in Pokon potgrond klei terug vinden. Ook Terracottem, een soort gel korreltjes, houdt water goed vast. Om grond luchtiger te maken, worden organische materialen toegevoegd, zoals boomschors, houtsnippers of kokos. De kwaliteit van grond bepaalt dus hoe goed je plant groet en bloeit.

Welke grond moet ik kiezen?

De ene plant heeft behoefte aan een heel luchtige grond, de andere plant heeft behoefte aan extra klei. Weer een andere plant heeft juist behoefte aan grond die water lang vasthoudt. Dit hebben wij per plant bekeken en de grond is op deze behoeften afgestemd. Bijvoorbeeld: Pokon Orchidee Grond is luchtiger dan Pokon Buxus Grond. Klik hieronder door voor hulp bij het kiezen van de juiste grond voor jouw plant(en):

 

Tuinplanten grond kiezen

Kamerplanten potgrond kiezen

Moestuin grond kiezen

Terras & Balkon potgrond kiezen


 

Je kunt op de verpakking en op de website per product lezen wat er is toegevoegd aan de grond voor het verbeteren van de vochtigheid en luchtigheid.

 

Lees ook meer over de bestandsdelen van grond, het RHP-keurmerk van onze potgrond en verduurzaming.