pokon-aanleggen-moestuin

Moestuin aanleggen

Denk jij er over na om een moestuin aan te leggen, maar geen idee waar te beginnen? Wij helpen je graag op weg. 

Moestuinieren in volle grond of in een bak?

Het begint eerst met de vraag of je wilt moestuinieren in volle grond of in een moestuinbak of pot. 

De voordelen van moestuinieren in volle grond:

 • Meer ruimte: in een moestuin in de volle grond heb je vaak meer ruimte, waardoor je veel verschillende groente en fruit kunt kweken. 
 • Betere wortelontwikkeling: Planten kunnen diepere wortels ontwikkelen omdat ze niet stuiten op de bodem van een moestuinbak of pot. Diepere wortels maakt ze beter bestand tegen bijvoorbeeld droogte.
 • Natuurlijke voedingstoffen: de bodem bevat van nature voedingsstoffen en micro-organisme die goed zijn voor de plantengroei.

Nadelen kunnen zijn dat het misschien wat overweldigend kan zijn omdat het juist zo groot is. Ook kun je meer last hebben van onkruid.

Voordelen van moestuinieren in een bak of pot:

 • Geschikt voor kleinere ruimtes: bakken en potten zijn ideaal als je buitenruimte beperkt is of als je het wilt gaan proberen op je balkon.
 • Controle over grondkwaliteit: je kunt de grond van je bakken en potten zelf kiezen, waardoor je zeker weet als je voor bijvoorbeeld moestuingrond kiest, dat je jouw planten alle voedingstoffen aanreikt.
 • Mobiliteit: potten en bakken zijn draagbaar, dus je kunt ze makkelijk verplaatsen als de plek waar je begonnen bent bijvoorbeeld toch te weinig of juist te veel licht heeft.  

Nadelen kunnen zijn dat je geen plek hebt voor grotere gewassen en iets minder plek hebt voor verschillende gewassen. Ook droogt de grond in een bak of pot sneller uit, waardoor je meer water moet geven.

Tips voor het aanleggen van een moestuin

Of je nu in de volle grond of in een bak of pot gaat beginnen, de volgende punten zijn belangrijk om rekening mee te houden:

 • Start eerder met telen door de groenten binnen voor te zaaien.
 • Houd het overzichtelijk door klein te beginnen.
 • Kies een zonnige locatie: de meeste groente hebben minimaal 6-8 uur zonlicht per dag nodig voor een gezonde groei.
 • Bereid de grond goed voor. Verbeter de volle grond met Pokon Bio Moestuin Grond en gebruik voor potten en bakken onze kant-en-klare Pokon Bio Mix voor je Moestuinbak.
 • Kies de juiste planten. Als je net begint met een moestuin, kun je het beste starten met groenten die makkelijk te telen zijn zoals sla, aardbeien, courgette, wortel, radijs, spinazie en snijbiet. Deze groenten hebben - naast het water geven - weinig verzorging nodig, je oogst kan dus bijna niet mislukken! Bekijk ook de tips voor het maken van een moestuinplattegrond.
 • Zorg dat je alvast nadenkt over droge periodes. Jouw moestuinplanten hebben dan extra water nodig. Denk er bijvoorbeeld na over een bodembedekker of het aanleggen van een regenton.

 

Bekijk deze video met handige tips om met een moestuin te beginnen!

Dit heb je nodig:

e2666bcc-67fd-42c9-8baf-8db662f922de,52fd4a4b-90c0-44a8-ba88-c9ca0342fbac,c80b055a-4ae5-40be-a198-6bd254f26a16,f318e077-e495-4b87-bc71-97b555fa37fe