Duurzame potgrond

Wij willen dat het winnen van potgrond op een duurzame manier plaatsvindt en daarom hechten wij veel belang aan de certificering Responsibly Produced Peat.

Verantwoord winnen van veen

Veen is een belangrijk onderdeel van potgrond door de goede eigenschappen voor de groei en bloei van je planten. Wetenschappers, natuur- en milieuorganisaties en veenproducenten hebben samen een onafhankelijk certificeringsysteem ontwikkeld om veen op een verantwoorde en transparante manier te winnen: Responsibly Produced Peat (RPP). Pokon Evergreen is als eerste Nederlandse producent van potgrond voor de consumentenmarkt supporter geworden van dit initiatief en actief deelnemer aan de RPP klantenketen. Dit betekent dat Pokon Evergreen RPP-gecertificeerde substraten aanbiedt waarvan het veen op verantwoorde wijze is geproduceerd, in overeenstemming met strenge criteria op gebied van veengrond- selectie, winning en bestemming na gebruik.

‘Responsibly Produced Peat’ is een Europese Multistakeholder organisatie waarin belanghebbenden uit de veenindustrie, wetenschap en natuur-en milieu organisaties zijn vertegenwoordigd. Hieronder vallen onder meer GME (Growing Media Europe), IVG (Industrieverband Garten), VPN (Vereniging Potgrondfabrikanten Nederland ) en Wetlands International. Met regelmaat, en indien nodig, worden de criteria van het schema aangepast. Nakoming van de criteria wordt periodiek gecontroleerd door onafhankelijke inspecteurs.

Het certificeringsysteem is ontstaan uit een samenwerking tussen de European Peat and Growing Media Association (EPAGMA), International Peat Society (IPS), Industrieverband Garten (IVG) en de Vereniging Potgrondfabrikanten Nederland (VPN). Daarnaast hebben ook wetenschappers en natuurbeschermers zich aangesloten, zoals de organisatie Wetlands International.

RPP Cerificeringssysteem

Eén van de criteria in het certificeringsysteem van Responsibly Produced Peat, is het terugbrengen van veengebied naar natuurgebied. Meer dan 30 veenproducenten werken met het onafhankelijke certificeringsysteem. Dit is mogelijk, als zij aantoonbaar voldoen aan de criteria van Responsibly Produced Peat. Een onafhankelijke certificeerder voert de controles uit bij de veenproducenten.

Alternatieve grondstoffen

Om het gebruik van veen te verminderen, verwerken wij alternatieve grondstoffen in de potgronden, zoals houtvezel, boomschors, kokos en groencompost. Het aandeel van deze alternatieve grondstoffen zullen ieder jaar in de potgronden worden verhoogd.

In onze zoektocht naar goede alternatieven voor veen werken we nauw samen met de Universiteit van Wageningen. Zo blijven onze potgronden de ideale basis voor het laten groeien en bloeien van jouw planten.

Waarborgen kwaliteit

We zien RPP als een aanvulling op het keurmerk RHP, waarmee onder andere veiligheid en kwaliteit geborgd worden. RHP is al sinds jaar en dag het keurmerk waar wij onze potgronden onder produceren. RHP is het enige door de Nederlandse Overheid erkende keurmerk voor potgronden.