Als onderdeel van ons duurzaamheidsbeleid streven we naar een zo groot mogelijk aandeel van hernieuwbare grondstoffen in onze producten. Wat dit precies betekent, welke positieve gevolgen dit heeft en hoe je deze producten kunt herkennen, leggen wij je graag uit.

Wat is “hernieuwbaar”?

Hernieuwbare grondstoffen zijn grondstoffen die groeien of vrijkomen binnen een periode van maximaal 50-100 jaar.

Waarom maakt Pokon potgrond met hernieuwbare grondstoffen?

Potgrond bestaat voor een groot deel uit veen. Veen wordt langzaam gewonnen uit moerasachtige gebieden waarbij het duizenden jaren duurt voordat er nieuw veen ontstaat. Pokon verkrijgt veen op een verantwoorde wijze, maar vanuit duurzaamheidsoogpunt is het gebruik van hernieuwbare grondstoffen wenselijk. Al enkele jaren voegen wij houtvezel, kokos en boomschors toe aan de potgrond. Deze alternatieve grondstoffen hebben ieder unieke voordelen.

De natuurlijke ingrediënten van de nieuwe potgronden worden zo veel mogelijk lokaal gewonnen. De houtvezels worden bijvoorbeeld verkregen uit duurzaam beheerde bossen in Nederland en Duitsland. Gecomposteerd beukenblad en compost van groenafval is afkomstig van Nederlandse reststromen. Het rijstkaf is een restproducten van de Europese rijstindustrie. Het bevat silicium en dat zorgt dat planten sterkere celwanden krijgen. Planten zijn daardoor minder gevoelig voor schimmels en ongedierte waardoor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen wordt geminimaliseerd. Bijkomend voordeel van rijstkaf is dat potgronden lichter en luchtiger zijn.

Hoe herken ik potgrond met hernieuwbare grondstoffen?

Onze potgronden met nieuwe hernieuwbare grondstoffen zijn te herkennen aan het MPS keurmerk. Deze MPS-potgronden bevatten onder andere rijstkaf en compost. Hierdoor ziet de potgrond er anders uit dan vroeger.

Links: potgrond met alternatieve grondstoffen. Rechts: potgrond zonder alternatieve grondstoffen.

In onderstaande video gebruikt Romeo Sommers, trendwatcher en groenstylist, Pokon Aanplantgrond Tuinplanten Bio met het MPS keurmerk:

MPS potgronden:

Naast dat de MPS potgronden het duurzame MPS keurmerk dragen, zijn er nog meer voordelen:

  • De unieke folieverpakking van de potgrond bestaat voor 40% uit plantaardige grondstoffen waaronder suikerriet. De verpakking is 100% recyclebaar en geschikt om potgrond lang in te bewaren en vers te houden. De komende jaren zal het aandeel bio-based grondstoffen van het folie verder verhoogd worden.
  • Een belangrijke component van de potgrond is een compleet nieuwe organische meststof voor plant en bodem. Het resulteert in een optimale groei en bloei. De werking van de bio-voeding is 100 dagen. De meststof is onder meer verrijkt met magnesium en een mix van sporenelementen. De meststof mag zich biologisch noemen omdat ze is toegestaan voor gebruik in de biologische landbouw conform de laatste EU-normeringen.

Tip:

  • De hernieuwbare grondstoffen zijn meer onderhevig aan biologische activiteit. Hierdoor kan de temperatuur in de verpakking hoger worden, waardoor een geur kan ontstaan die je niet bij andere potgronden opmerkt.
  • In een MPS-potgrond met organische meststoffen kunnen schimmels ontstaan. Deze schimmels zijn niet schadelijk voor je plant, jezelf of jouw huisdier. De schimmelvorming verdwijnt vanzelf of zodra je de verpakking opent en de potgrond gebruikt bij je planten. Je kunt de potgrond met schimmelsporen gewoon vastpakken en gebruiken.

Kwaliteit van de potgrond

Om de kwaliteit van de MPS-potgronden te waarborgen, gaan we zorgvuldig te werk om de beste receptuur voor jouw planten te creëren. Hiervoor werken we nauw samen met partijen uit de sierteeltsector en kennisinstituten zoals de Universiteit van Wageningen en Stichting RHP.

Bekijk hier ons assortiment potgronden.