Nieuws
Zo vang je potgrondvliegjes
28 jul. 2022

Vangplaatjes: Rouwvliegjes bestrijden

Wanneer je kleine, zwarte vliegjes uit je plantenpot ziet komen, heb je waarschijnlijk te maken met rouwvliegjes, oftewel varenrouwmuggen / potgrondvliegjes. Deze kleine vliegjes zien jouw plantenpot als de ideale kraamkamer waar ze 30 eitjes per dag leggen. Gelukkig is er een manier om deze kleine insecten de baas te zijn: vangplaatjes.

Wat zijn vangplaatjes en hoe gebruik je ze?

Heb je last van rouwvliegjes? Gebruik dan Vangplaatjes Tegen Rouwvliegjes. De vangplaatjes van Pokon zijn multifunctioneel. Ze werken namelijk niet alleen tegen rouwvliegje, maar zijn ook geschikt voor de bestrijding van trips, witte vlieg of andere vliegende insecten. De gele kleur heeft een aantrekkingskracht op de insecten. Bevestig het bijgeleverde stekertje aan het Pokon Bio Vangplaatje. Verwijder vervolgens de plaklaag,steek het vangplaatje in de aarde van je kamerplanten en je bent klaar om in de aanval te gaan. Is het plaatje vol? Vervang deze dan door een nieuwe. Goed om te weten: de Pokon Bio Vangplaatjes Tegen Rouwvliegjes zijn ook nog eens volledig pesticidenvrij dus een milieuvriendelijke oplossing voor een veelvoorkomend probleem.

Rouwvliegjes lijken erg veel op op fruitvliegjes. Zeker weten dat je last hebt van rouwvliegjes? Lees hier hoe je rouwvliegjes kan herkennen.

Hoe kom ik snel van rouwvliegjes af?

Naast het plaatsen van vangplaatjes, zijn er andere stappen die je kan ondernemen om het voor rouwvliegjes minder aantrekkelijk te maken de potgrond van je kamerplanten. 

1. Geef minder water

Deze kleine insecten houden van vochtige grond. Als je plant geen dorstige soort is, probeer dan een tijdje minimaal water te geven. Hierdoor zorg je er voor dat de omstandigheden om eitjes te leggen voor de rouwvliegjes steeds minder ideaal worden.

2. Schelpenzand

Door een laagje schelpenzand bovenop de potgrond te leggen, kunnen de varenrouwmuggen minder makkelijk eitjes leggen. Daarnaast verklein je de kans dat eerder gelegde eitjes uitkomen. Verwijder na twee tot drie weken het schelpenzand weer, omdat dit er ook voor zorgt dat er minder makkelijk zuurstof bij de wortels van je plant kan komen.

3. Kaneel

Meng twee eetlepels kaneel met een liter gekookt water. Roer dit goed door. Je zal zien dat onderin een dikke, stroperige massa ontstaat. Zodra het water is afgekoeld scheid je het kaneelwater voorzichtig van de drab onderin. Schenk het kaneelwater bij je planten. Je zal dit enkele weken moeten herhalen. 

4. Aaltjes

Vangplaatjes vangen de volwassen varenrouwmug, met Aaltjes Tegen Rouwvliegjes bestrijdt je natuurlijk en effectief de larven van de varenrouwmug. Voor een effectieve bestrijding raden wij je aan om beide producten in te zetten. Aaltjes zijn microscopische kleine wormachtige beestjes die zich gaan nestelen in het de larve. De larve gaat dood en het aaltje zoekt een nieuwe larve om zich in te nestelen. Zijn alle larve dood, dan sterft het aaltje ook en kan jouw plant weer herstellen!

Combineer voor succes

Door verschillende van de bovengenoemde methoden te combineren, vergroot je de kans op het succesvol verjagen van de rouwvliegjes. Vul deze keuze aan met de vangplaatjes om te zorgen dat de volwassen rouwvliegjes gevangen worden, voordat ze eitjes kunnen leggen. Het is afhankelijk van de ernst van de plaag, de soort planten en de hoeveel planten die er in huis staan welke combinatie het best werkt. 

Heb je naast rouwvliegjes last van andere insecten zoals bladluisspint of witte mijt? Met onze probleemherkenner ontdek je snel van welk probleem je last hebt en welke oplossing daarvoor staat.

Lees ook:


 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Kamerplanten
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Kamerplanten