Tips
28 nov. 2023

Fruitvliegje of rouwvliegje: ontdek de verschillen

In de wereld van kamerplanten kunnen kleine vliegjes een grote bron van frustratie zijn. Wanneer je plotseling iets ziet rondvliegen bij je geliefde planten, is het begrijpelijk dat je je zorgen maakt. Twee veel voorkomende boosdoeners zijn fruitvliegjes en rouwvliegjes. Rouwvliegjes staan ook wel bekend als potgrondvliegjes, varenrouwmuggen, sciaridae, potgrondmuggen of bodemvliegen. Hoewel ze er op het eerste gezicht misschien hetzelfde uitzien, zijn er enkele belangrijke verschillen. In dit artikel helpen we je deze insecten van elkaar te onderscheiden en leggen we je uit hoe je met elk van hen om moet gaan.

  1. Het verschil tussen fruitvliegjes en rouwvliegjes
  2. Tips om van rouwvliegjes af te komen

Het verschil tussen fruitvliegjes en rouwvliegjes

Het herkennen van de verschillen tussen fruitvliegjes en rouwvliegjes is de eerste stap bij het verwijderen van een plaag. Beide insecten pak je namelijk op een andere manier aan.

Fruitvliegjes herkennen

Fruitvliegjes zijn meestal niet groter dan 3 mm. Ze hebben donkere ogen en een bruine tot zwarte kleur. Hun vleugels zijn doorschijnend. Fruitvliegjes worden aangetrokken door rijpend fruit en ander organisch afval. Ze zijn vaak te vinden rond fruitmanden en vuilnisbakken. Ze zijn dan ook niet schadelijk voor planten. Fruitvliegjes zijn namelijk meer gericht op voedsel dan op planten. De oplossing om van dit probleem af te komen is dan ook simpel: leeg vuilnisbakken, gooi organisch afval direct in de kliko en eet het rijpe fruit op korte termijn op.  Daarnaast bestaat er een fruitvliegval. Deze helpt je de mini-vliegjes te vangen. 

Rouwvliegjes herkennen

Rouwvliegen zijn ook klein en lijken qua uiterlijk bijzonder veel op fruitvliegjes. Ze zijn echter vaak donkergrijs tot zwart en hebben langere poten. De vleugels van de rouwvlieg hebben een karakteristieke Y-vormige ader. Rouwvliegen staan ook wel bekend als varenrouwmuggen. In tegenstelling tot fruitvliegjes zijn rouwvliegen toch echt muggen in plaats van vliegen. Rouwvliegjes voelen zich aangetrokken door vochtige, organische materialen zoals de potgrond van kamerplanten. Je ziet ze daarom vaak rondom kamerplanten vliegen. Ze leggen hun eitjes in de bovenste laag van de potgrond. De larven van rouwvliegjes leven in de potgrond en voeden zich met schimmels en plantenwortels. Hierdoor brengen ze schade toe aan de wortels van je kamerplanten. 

Tips om van rouwvliegjes af te komen

Rouwvliegjes, die soms lang onopgemerkt blijven, zijn een hardnekkige plaag. Een goede aanpak is het doorbreken van de cyclus. Het is daarom aan te raden om meerdere methodes in te zetten om zowel de volwassen vliegjes als de larven te bestrijden.

  • Gebruik de biologische Tegen Insecten en Kevers Compost om van rouwvliegjes af te komen. Strooi een laagje compost op de potgrond en je zult zien dat rouwvliegjes wegblijven van je planten. 
  • Hoe vochtiger de potgrond, hoe fijner rouwvliegjes het vinden. Laat daarom de bovenste laag van de potgrond uitdrogen tussen de gietbeurten. Met Bio Vangplaatjes vang je de volwassen rouwvliegjes, zodat deze geen eitjes meer kunnen leggen. 
  • Vochtige grond is een goede kraamkamer voor potgrondvliegjes. Met de Watermeter voorkom je dat je te veel water geeft.
  • Met Aaltjes Tegen Rouwvliegjes pak je de plaag op een natuurlijke manier aan. Aaltjes zijn microscopische, wormachtige wezens die van nature in de bodem voorkomen. Zij zijn natuurlijke vijanden van de larven van de rouwvlieg en lossen het probleem snel voor je op.

We begrijpen dat het verschil tussen fruitvliegjes en rouwvliegjes soms lastig te onderscheiden is, maar met de juiste kennis en aanpak kun je deze vervelende indringers effectief bestrijden.

Lees ook:


 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Kamerplanten
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Kamerplanten