Tips
28 nov. 2023

Kamerplanten verzorging in de herfst en winter

De zomer was een groeiseizoen om niet te vergeten. Je groene huisgenoten hebben hard gewerkt om nieuwe bladeren en takken te laten zien en misschien heb je ze zelfs een nieuwe pot gegeven. Nu de herfst nadert, merk je wellicht wat veranderingen in het gedrag van je kamerplanten. Maak je geen zorgen, want net als hun buitenfamilie worden ze beïnvloed door de seizoenen. Wij vertellen jou hoe je jouw groene vrienden het beste vertroetelt deze knusse periode. 

  1. Winterslaap
  2. Bespaar water tijdens de kou
  3. Warmtewijsheid
  4. Hydrateren kun je leren
  5. Planten verwennen op het juiste moment

  

Winterslaap

De hoeveelheid aan zonlicht is een van de grootste veranderingen die planten in de winter doormaken. De dagen worden korter, het licht wordt zachter, en dat heeft invloed op je groene vrienden. Ze krijgen minder energie door het verminderde aantal zonuren, en veel planten gaan in een soort winterslaap. Dat betekent dat ze langzamer groeien of zelfs tijdelijk stoppen met groeien. Maak je dus geen zorgen als je geen nieuwe bladeren meer ziet verschijnen; je planten hebben gewoon een “ruimte nodig” om de winter door te komen. Plaats ze dichter bij een raam en overweeg om extra kunstlicht, zoals groeilampen, te gebruiken om hun lichtbehoeften te vervullen. Er zijn ook kamerplanten die weinig daglicht nodig hebben en daarmee natuurlijk de perfecte kamerplanten voor de donkere herfst- en winterdagen zijn.

Tip: stof regelmatig je planten af met een vochtige doek. Zo kan er meer zonlicht bij de bladeren komen. 

Bespaar water tijdens de kou

Planten maken gebruik van licht en water voor fotosynthese, hun groeiproces. Minder zonlicht betekent minder fotosynthese, en dus hebben planten ook minder water nodig. Controleer grondig of de aarde in de pot al voldoende is opgedroogd voordat je water geeft. Steek je vinger in de grond om er zeker van te zijn dat de aarde dieper in de pot droog genoeg is.Of gebruik een de Pokon Watermeter. Pas je watergift aan aan het seizoen om overbewatering te voorkomen. Wanneer de grond te nat is, is je plant vatbaar voor rouwvliegjes en ziektes.

Wist je dat…
Cactussen in deze tijd van het jaar vrijwel zonder water kunnen? Dit geldt voor de meeste cactussen, behalve de kleintjes die nog niet zoveel vocht hebben opgeslagen. Cactussen zijn van nature gewend om langdurige droge periodes te doorstaan. Het is normaal als je cactus een beetje krimpt, wat aangeeft dat hij zijn opgeslagen vocht gebruikt. Zie je de cactus echter sterk inkrimpen, geef dan voorzichtig een beetje extra water. Als de lente aanbreekt en er meer licht is, kun je langzaam de watergift hervatten. Dit kan leiden tot prachtige bloeiende cactussen in het voorjaar. Geef je groene vrienden de juiste zorg, en ze zullen groeien, ongeacht het seizoen.

Warmtewijsheid

Winterdagen betekenen gezelligheid en het aanzetten van de verwarming in huis. Maar laten we niet vergeten dat onze groene vrienden, de kamerplanten, soms minder enthousiast zijn over die warme luchtstroom. De constante warme lucht die langs de bladeren stroomt, vooral bij planten in de buurt van de verwarming, kan leiden tot uitdroging. Dus, om jouw planten gezond te houden, is het een goed idee om kamerplanten met grote, delicate bladeren niet direct boven of naast een verwarming te plaatsen. De stevige planten, zoals cactussen, vetplanten en Yucca's, kunnen over het algemeen wel wat extra warmte aan, maar zorg ervoor dat ze niet direct op de verwarming staan en dat hun bladeren de warmtebron niet raken. Zo zorg je ervoor dat de warmte en gezondheid van jouw planten in balans blijven, zelfs in de gezelligste maanden van het jaar.

Hydrateren kun je leren 

Verwarming is een zegen in de koude maanden, maar kan de lucht in huis uitdrogen, wat vooral lastig kan zijn voor je plantenvrienden. Bruine randen en puntjes op hun bladeren zijn helaas veel voorkomende verschijnselen. 

Een eenvoudige manier om de luchtvochtigheid te verhogen, is door bakjes met water op de verwarming te plaatsen of een vintage radiatorbevochtiger te gebruiken. Zorg ervoor dat je het water regelmatig ververst om bacteriën te voorkomen. Of pak de plantenspuit en geef je kamergenootjes een verkwikkende nevel. Voor woningen met veel tropische planten is een luchtbevochtiger een goede optie om de luchtvochtigheid op peil te houden.

Een andere truc is om planten die van een hoge luchtvochtigheid houden bij elkaar te zetten. Wanneer hun bladeren vocht verdampen, blijft dit tussen de bladeren hangen en zorgt voor een comfortabele omgeving voor je planten.

Planten verwennen op het juiste moment

In de winter hebben je kamerplanten een beetje pauze nodig. Ze groeien doorgaans minder actief en dit heeft invloed op hun voedingsbehoeften. Wanneer je stilzit, verbrand je immers minder. Daarom is het slim om in de winter te stoppen met het geven van plantenvoeding. Overbodige voedingsstoffen kunnen zich ophopen in de grond en de wortels beschadigen. Wacht tot de lente, wanneer je planten weer in actie komen en nieuwe groei vertonen, om ze te voorzien van voedingsstoffen.

Het verpotten van je planten kun je het beste ook uitstellen tot de lente. Het verpotten kan namelijk behoorlijk stressvol zijn voor je groene vrienden. Tijdens dit proces raken vaak enkele wortels beschadigd, wat in het groeiseizoen meestal geen probleem is omdat ze snel herstellen. Echter, in de winterperiode is het voor je planten wat uitdagender. Wanneer je er in het voorjaar kiest om te verpotten, geef je ze op het juiste moment nieuwe voedingsstoffen en de extra ruimte die ze nodig hebben voor een gezonde lenteboost. Zo kunnen ze de nieuwe groeifase met frisse energie beginnen.

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Kamerplanten
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Kamerplanten