Inspiratie
21 mrt. 2017

10 groenten die je ook in een pot kunt kweken

Word je ook wel eens jaloers als je al die prachtige moestuinen ziet? Niet iedereen beschikt helaas over een enorm stuk grond om een eigen moestuin aan te leggen. Gelukkig zijn er voldoende groenten die je niet alleen in een moestuin, maar ook in een pot kunt kweken. Ideaal als je niet zoveel ruimte, of bijvoorbeeld alleen een balkon hebt.

In dit artikel vind je 10 groenten die je ook in een pot kunt kweken!

Spinazie

Wil je spinazie planten in een pot? Zorg dan wel dat je slechts één spinazieplant per pot kweekt. Je hebt hiervoor een pot nodig met een doorsnede van +/- 20 centimeter. Spinazie is één van de gewassen die het beste groeit in schaduw, dus zorg ervoor dat de plant zoveel mogelijk uit het directe zonlicht blijft.

Tomaten

Tomaten kun je prima in een pot laten groeien, zolang je maar een pot hebt die groot genoeg is. In het begin kun je je zaadjes zelfs binnen in een potje kweken en deze op de vensterbank zetten. Als de plant te groot wordt, moet je deze verpotten naar een grotere pot en kun je de plant het beste buiten laten groeien.

Wortels

Wortels hebben in het algemeen lange wortels, dus zorg ook voor een diepe pot als je wortels in een pot wilt kweken. Zorg ervoor dat de bodem vochtig genoeg blijft, maar let er ook op dat je niet teveel water geeft.

Komkommers

Wie houdt er nu niet van frisse komkommer als snack, door een salade of op brood? Komkommers kun je in de maanden februari, maart en april binnen zaaien en de plant vanaf april naar buiten verplaatsen. Voor het beste resultaat laat je de komkommerplant verticaal groeien. Zo heb je direct meer ruimte in je potten!

Pepers

Zoete pepers worden in veel verschillende recepten gebruikt om extra smaak en ‘spice’ toe te voegen aan het gerecht. Zoete pepers groeien ook goed in potten, zolang je maar de juiste grootte pot gebruikt.

Kool

Kool heeft maar weinig ruimte nodig om te groeien en kan daarom ook prima in een pot gekweekt worden. In een pot met een doorsnede van 50 centimeter, kun je ongeveer vijf koolplanten laten groeien.

Pompoen en Courgette

Zowel pompoenen als courgettes groeien ook goed in een pot. Qua verzorging zijn ze vrijwel gelijk. Pompoenen groeien eigenlijk overal waar je ze plant wel goed, dus in een pot kan er ook niet veel mis gaan.

Radijs

Ga je voor het eerst starten met groenten kweken? Dan is radijs een vaak aangeraden groente, omdat deze makkelijk groeit zonder dat je er al te veel werk aan hebt. De kleine, rode radijsjes groeien het beste in potten vanwege de beperkte ruimte die ze nodig hebben. Een lekker recept met radijs vind je ook op onze site!

Bieten

Bieten zijn een makkelijke groente om te laten groeien. Ze doen het goed in vrijwel elke omstandigheid en dus ook in een pot. Bieten groeien echter wel het best in een ‘ongestoorde’ omgeving, dus zorg wel voor genoeg ruimte in je pot.

Erwten

Erwten groeien de hoogte in, dus zorg voor ondersteunende stokjes en goede afvoer als je erwten in een pot gaat planten. De plant moet al snel drie keer per dag water krijgen en als het koud is buiten, kun je de plant het beste naar binnen verplaatsen.

Welk van deze groenten ga jij kweken? Succes met jouw eigen moestuin-in-pot!

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin

Pokon Powerplanten

Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben