Inspiratie
moestuin1
25 apr. 2024

10 groenten die je ook in een pot kunt kweken

Word je ook wel eens jaloers als je al die prachtige moestuinen ziet? Niet iedereen beschikt helaas over een enorm stuk grond om een eigen moestuin aan te leggen. Gelukkig zijn er voldoende groenten die je niet alleen in een moestuin, maar ook in een pot kunt kweken. Ideaal als je niet zoveel ruimte, of bijvoorbeeld alleen een balkon hebt. In dit artikel vind je tips voor de juiste pot en vind je 10 groenten die je prima in pot kunt kweken.

Kies de juiste pot

Het belangrijkste is dat je potten of bakken gebruikt die groot genoeg zijn voor je plant. Zorg dat er gaten onderin zitten zodat overtollig water weg kan lopen. Vul de potten met goede potgrond. Kies bijvoorbeeld voor Bio Mix voor je Moestuinbak. Deze potgrond is speciaal ontwikkeld voor groente en fruit in moestuinbakken of -potten. De speciale samenstelling heeft een gunstig effect op de ontwikkeling van de plantjes in je moestuin. De grond bevat voor 120 dagen voeding. 

Voor- en nadelen van verschillende soorten potten:

  • Terracotta potten: zien er mooi uit, maar de grond in deze potten droogt snel uit. Ook kunnen ze vrij zwaar zijn, waardoor je ze moeilijker kunt verplaatsen. Tip: je kan ze van binnen bekleden met een stuk zak van oude potgrond, met gaatjes erin geprikt. Dit helpt uitdroging voorkomen.
  • Plastic potten: lichtgewicht en houden water goed vast, maar in de zomer kan het te warm worden voor de planten. Houd deze potten daarom goed in de gaten. 
  • Metalen potten: zien er stijlvol uit, maar bekleed ze van binnen met plastic voordat je jouw groenten gaat planten om uitdroging en oververhitting te voorkomen.

Welke pot voor welke groente?

Welke pot is voor welke groente geschikt?

  • Sla en bladgroenten: kunnen in ondiepe balkonbakken.
  • Voor grotere groenten geldt: hoe groter de pot, hoe beter. Zo hebben wortelen, pastinaken en bieten een diepe pot nodig.
  • Tomaten, aubergines, paprika's en komkommers: doen het juist goed in wat kleinere potten, omdat ze dan meer vruchten geven.
  • Fruitsoorten: Kies voor fruitbomen een zware pot van bijvoorbeeld een steensoort of verzwaar je pot met bijvoorbeeld bakstenen zodat de pot niet om kan waaien. 

10 groenten die je in een pot kunt kweken

 

Spinazie

Spinazie kun je prima planten in een pot. Kies er voor om maar één spinazieplant per pot te kweken. Je hebt een pot nodig met een doorsneden van ongeveer 20 centimeter doorsnede. Spinazie is één van de gewassen die het beste groeit in schaduw, dus zorg ervoor dat de plant zoveel mogelijk uit het directe zonlicht blijft. Lees hier meer over het kweken van spinazie in een pot.

Tomaten

Tomaten kun je prima in een pot laten groeien, zolang je maar een pot hebt die groot genoeg is. In het begin kun je je zaadjes zelfs binnen in een potje kweken en deze op de vensterbank zetten. Als de plant te groot wordt, moet je deze verpotten naar een grotere pot en kun je de plant het beste buiten laten groeien. Ondersteun je tomatenplanten met een stok of rekje en zet de pot op de meest zonnige plek van je terras. Regent het veel? Verschuif dat de pot tijdelijk even onder een afdakje. Als de bladeren van een tomatenplant te lang nat blijven kan er schimmel ontstaan. 

Wortels

Ook wortels kunnen gekweekt worden in een pot. De meest geschikte wortelsoort voor het kweken in een pot is de Parijse markt. Dit blijven kleine bolletjes en hebben daarom een minder diepe pot nodig. Wil je andere wortels gaan kweken? Zorg dan voor een diepe pot. Wortels hebben namelijk lange wortels. Kies voor een pot van minimaal 25 cm diep. Zorg ervoor dat de bodem vochtig genoeg blijft en niet uitdroogt, maar pas op dat het geen zwembad wordt dan ontstaat er wortelrot.

Komkommers

Wie houdt er nu niet van frisse komkommer als snack, door een salade of op brood? Komkommers kun je in de maanden februari, maart en april binnen zaaien en de plant vanaf april naar buiten verplaatsen. Voor het beste resultaat laat je de komkommerplant verticaal groeien en ondersteun je hem met een steunstok of een rekje. Zet de pot op een zonnige plek. Lees hier meer over komkommers kweken in een pot.

Pepers

Zoete pepers worden in veel verschillende recepten gebruikt om extra smaak en ‘spice’ toe te voegen aan het gerecht. Zoete pepers groeien juist goed in potten, omdat de graag warm staan. Met een pot kun je nog alle kanten op en kun je ze bijvoorbeeld al in mei buiten zetten en wanneer het onder de 5 graden is nog even binnen zetten. Zet de pot met pepers op een warme en beschutte plek. Pepers hebben weinig water nodig, maar houd de grond wel een beetje vochtig. Wist je dat je pepers zowel rijp als onrijp kan eten? De oogst vindt meestal plaats tussen juli t/m oktober.  Vind hier nog meer informatie over het kweken van pepers.

Bloemkool

Bloemkool kan gemakkelijk in een pot gekweekt worden van half maart tot ongeveer eind juli. Bloemkool heeft maar weinig ruimte nodig om te groeien en daarom kunnen er wel 3 plantjes in één pot gekweekt worden. Kies hiervoor voor een ruime pot van ongeveer 40 cm doorsnede en plant de 3 plantjes langs de buitenzijde van de pot. Zorg dat de grond nooit volledig uitdroogt. 

Courgette

Courgettes kunnen goed groeien in een pot. Kies voor ene pot van minimaal 20cm diep en een diameter van ongeveer 30cm. Courgettes hebben weinig zorg nodig. Geef ze iedere week water en let er op dat je plant genoeg voeding krijgt. Courgettes oogst je tussen de maanden juli en september. 

Radijs

Ga je voor het eerst starten met groenten kweken? Dan is radijs een vaak aangeraden groente, omdat deze makkelijk groeit zonder dat je er al te veel werk aan hebt. De kleine, rode radijsjes groeien het beste in potten vanwege de beperkte ruimte die ze nodig hebben. Zet de pot op een zonnige plek en op een beschutte plek. Geef ze regelmatig water. Zodra je de radijsjes boven de aarde ziet verschijnen kun je ze oogsten.

Pompoen

Een pompoen kan vrij groot worden. Kies daarom voor een klein ras of een grote pot van minimaal 40cm. Pompoen kan prima in de hoogte groeien. Maak van 3 bamboestokken een piramide en begeleid hier touw rondom heen. De uitschieters kun je langs deze touwen omhoog begeleiden. Plaats de pot in de zon en geef regelmatig water. Let bij het watergeven er op dat je zo min mogelijk de bladeren raakt want daar kan je pompoen ziek van worden.

Erwten

Ook erwten groeien de hoogte in, dus zorg voor ondersteunende stokjes en goede afvoer als je erwten in een pot gaat planten. De plant moet al snel drie keer per dag water krijgen en als het koud is buiten, kun je de plant het beste naar binnen verplaatsen. 

Tips voor een rijke en smaakvolle oogst

Zie jij zo'n moestuin in pot wel zitten? Hierbij wat tips:

  • Gebruik goede potgrond: een goede grond zorgt dat de moestuin planten zich beter kunnen ontwikkelen. Een beter ontwikkelde plant geeft een smaakvolle oogst. Gebruik Bio Mix voor je Moestuinbak, deze potgrond bevat voor 120 dagen voeding. 
  • Bemest je groenten met Bio Moestuin voeding zodat ze genoeg voedingstoffen behouden. De voeding in de potgrond is namelijk niet oneindig. 
  • Zorg dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Geef in de ochtend of in de avond water.
  • Zaaien is goedkoper dan kleine plantjes kopen. 

Heb je weleens geprobeerd de kruidenplantjes uit de supermarkt over te potten, maar niet gelukt om deze in leven te houden? Onze moestuinexpert Floor deelt graag tips met jou zodat het de volgende keer wel een succes is!

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin