Tips
spinazie
23 aug. 2021

Spinazie in pot kweken

Wil jij over een paar maanden ook genieten van je zelfgekweekte spinazie, maar heb je geen enorme moestuin tot je beschikking?

Small space gardening

Dan is small space gardening misschien wel iets voor jou. Deze trend is overgewaaid uit Amerika en geeft je de mogelijkheid om te moestuinieren zonder dat je daar een grote moestuin voor nodig hebt. Veel gewassen kun je namelijk ook prima in een pot kweken die je op je balkon of terras kunt zetten.

Neem bijvoorbeeld spinazie: een groente die je in de maand september nog kunt kweken in de moestuin… of in een pot. De spinazieplant heeft vrij veel ruimte nodig om te groeien, waardoor de oogst van je spinazie in een pot wel kleiner zal zijn dan wanneer je een groot stuk moestuingrond tot je beschikking hebt.

Van de spinazieplant in de moestuin kun je meerdere keren oogsten, van een spinazieplant in een pot zal dat slechts één, hoogstens twee keer zijn.

Spinazieplant in pot zaaien

Spinazie kun je het beste kweken op luchtige en goed bemeste potgrond. Gebruik bijvoorbeeld de Moestuinmix voor je moestuinbak. Voordat je de spinazie gaat zaaien in je pot, raden we je aan om de grond goed om te spitten en deze eventueel te bemesten. Zaai vervolgens 4 spinaziezaadjes op ongeveer 1 cm diepte in de potgrond.

Zowel in de moestuin als in pot groeit de spinazieplant het beste in de halfschaduw. Het voordeel van moestuinieren in een pot, is dat je de pot regelmatig op een andere plek kunt zetten. Zo oefen je makkelijk invloed uit op de beste weersomstandigheden voor jouw spinazieplant in pot.

Verzorging van spinazie

Spinazie kan snel doorschieten bij temperatuurwisselingen of een te droge of een natte grond. Houd je spinazieplant in pot daarom goed in de gaten. Wordt de potgrond te droog? Geef dan een klein beetje water zodat de grond vochtig blijft. Let wel op dat de grond niet te nat wordt, dat heeft een negatieve invloed op de groei van jouw spinazieplant.

Omdat de spinazie in pot beperkte ruimte heeft om te groeien, is het belangrijk om de zaailingen uit te dunnen op 5 tot 15 cm van elkaar.

Als de bladeren groot genoeg zijn, is het tijd om je spinazie te oogsten.

Klik voor meer informatie over spinazie kweken!

Heb jij wel eens spinazie in pot gekweekt?

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin