/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Wortel

Wortel, Daucus carota, is een leuke en makkelijke beginnersgroente in de moestuin. Door in het voorjaar te zaaien geniet je in de zomer al van heerlijk zoete zomerwortels.

Kenmerken wortel

Planttype: Groente
Grondsoort: Moestuin Grond
Bemesten: voorjaar, zomer
Standplaats: zon
Gebruik: waardplant voor vlinders
Bloem: wit
Hoogte: 20 cm, 30 cm
Blad/loof: groen, fijnbladig
Vrucht: oranje, eetbaar
Gebruik: sap, koken, salades, verse consumptie
Zaai- en planttijd: maart, april, mei, juni, juli
Oogsttijd: juni, juli, augustus, september

Zaaien in de volle grond

Wortels kun je binnen en onder glas vrijwel het gehele jaar door kweken in vermiculiet. Maar vanaf eind maart t/m juli mogen de zaden ook direct de volle grond in. Uit hetzelfde zaad kun je vaak zowel zomerwortels als winterpenen kweken. Het verschil in kweken zit ‘m in het oogstperiode, winterpenen vragen uiteraard om meer geduld en hebben een langere groeiperiode nodig. Zaai op 1 cm diepte en houd een rijafstand van 20 tot 30 cm aan. Wortels kun je trouwens ook heel goed in potten kweken.

Uitdunnen van zaailingen

Een van de belangrijkste taken bij het kweken van wortels is het uitdunnen van de zaailingen. Wanneer je deze stap overslaat zullen de wortels door ruimtegebrek minder goed groeien en kunnen zelfs om elkaar heen gaan groeien. Dit geldt uiteraard vooral voor de winterpenen, hierbij houd je een afstand van 6 tot 10 cm aan. Voor zomerwortels is een afstand van 3 tot 5 cm al voldoende.

Bodem en bemesting

Wortels hebben niet veel bemesting nodig. Een teveel aan mest zorgt er vaak vooral voor dat het loof hard groeit maar de groei van de wortels zelf achterblijft. Enkele maanden voor het zaaien kun je de grond nog wel van wat mest voorzien. Verder groeien wortels het liefst op een luchtige en losse bodem. Spit daarom de bodem flink om voor je start met kweken.

Verzorging van wortel

Het wieden van onkruid en het geven van voldoende water zijn de meest belangrijke taken bij de verzorging van de wortelteelt. Wieden gaat overigens een stuk makkelijk wanneer je de wortels netjes in rijen hebt gezaaid.

Wortel oogsten

Je kunt de wortels bij elk gewenst formaat oogsten. De grootte kun je vaak al goed inschatten door de dikte die de bovenkant van de wortel laat zien. Voor zomerwortels oogst je de wortels vanaf juli. Wanneer je graag dikke winterpenen wilt kweken moet je wel wat meer geduld hebben en kun je vanaf oktober de eerste peentjes oogsten. Hoe langer je wacht, hoe groter en dikker de wortel. Je oogst door met een spitvork de wortels voorzichtig omhoog uit de grond te halen. Voor het verlengen van de versheid van de wortels verwijder je na het oogsten direct het loof.

Pokon Powerplanten