/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Tomaten

Lycopersicon, bij iedereen bekend als tomaat, is een populaire vrucht die veel gebruikt wordt in gerechten over de gehele wereld. Op een zonnige plaats in de tuin kun je zelf de lekkerste tomaten kweken.

Kenmerken Tomaten

Planttype: Groente
Grondsoort: Moestuin Grond 
Bemesten: voorjaar, zomer
Vochtigheid: normaal, vochtig
Standplaats: zon
Hoogte: 100 cm, 150 cm, 200 cm
Groeiwijze: opgaand
Blad/loof: groen
Vruchtkleur: geel, rood, eetbaar, saprijk, zacht vruchtvlees
Bloem: geel
Gebruik: handfruit/tafelfruit, koken, salades, soepen
Zaaitijd: februari, maart, april
Planttijd: mei, juni
Oogsttijd: juni, juli, augustus, september
Winterhardheid: niet (> +4,4°C), USDA zone 11

Soorten die je kunt kweken

Net als in de winkel kun je bij het kweken van tomaten kiezen uit ontzettend veel soorten in alle kleuren en maten. Denk aan de kleinere (snoep)tomaatjes zoals cherrytomaten, de lekkere sappige en smaakvolle romatomaten, stevige vleestomaten en cocktailtomaten. De meeste tomatenrassen klimmen omhoog en groeien in stamvorm. Je kunt ook kiezen voor struikvormige tomatenplanten of juist voor dwergtomaten, deze zijn ideaal voor het kweken in pot.

Tomaten zaaien en verplanten

Vanaf februari tot en met mei kun je tomaten voorzaaien in een zaaibakje in huis of in de kas in vermiculiet. Bij een kamertemperatuur van 20 graden ontkiemen de zaden na ongeveer tien dagen.

In de maanden mei of juni mogen de tomaten naar buiten en kun je de plantjes ompotten naar een grote pot of planten in de volle grond. In de volle grond plant je de planten ten minste 50 cm uit elkaar, zodat iedere plant straks voldoende ruimte krijgt om te groeien. Tomaten houden van warmte, zet ze dus ook gerust in de volle zon neer.

Verzorging tomatenplanten

Qua verzorging hebben tomatenplanten vooral behoefte aan een zonnige plaats en warme, goed bemeste, waterdoorlatende grond.

Klimtomaten en stamvormige tomatenplanten dien je verder iedere week te ‘dieven’. Dieven is het verwijderen van de nieuwe stengels in de okselscheuten van de plant. Hierdoor wordt de stam van de plant sterker. Zodra de planten wat groter en zwaarder worden geef je de planten steun door middel van het aanbinden aan een stok.

Hoewel tomaten zelf voor de bestuiving zorgen kun je vanaf het moment dat er gele bloemen tevoorschijn komen helpen bij de bevruchting. Door de planten zo nu en dan zachtjes te schudden komt het stuifmeel sneller los en vergroot je de kans dat er een tomaat uit de bloemetjes groeit.

Tomaten geef je verder veel water totdat deze beginnen te verkleuren, anders barsten de vruchten.

Voor lekkere, sappige tomaten is het belangrijk om de tomatenplant te voeden. Voor optimaal resultaat kun je de tomatenplantjes bemesten van februari tot en met april en daarna nog een keer in juli of augustus.

Tomaten oogsten

Vanaf de maand juni, zo’n tien weken na het zaaien, zijn de eerste tomaten rijp om te oogsten. Pluk altijd boven het kroontje, zo blijven de vruchten langer vers.

Wanneer in de maand september de kou toeslaat is het vaak verstandig om ook de nog niet rijpe tomaten te plukken. Deze kun je dan op de vensterbank laten narijpen.

Pokon Powerplanten