/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Bloemkool

Bloemkool, (latijns: Brassica oleracea convar. var. Botrytis) is een zeer populaire groente op ons menu. Met de juiste verzorging en wat geduld kun je de kruisbloemige plant zelf kweken in de moestuin.

Bloemkool kenmerken 

Planttype: Groente
Standplaats: zon
Hoogte: 40 cm, 50 cm
Grondsoort: Moestuin Grond 
Bemesten: voorjaar, zomer
Blad/loof: groen, blauw
Gebruik: stoven, koken
Zaai- en planttijd: februari tot en met augustus
Oogsttijd: juni, juli, augustus, september, oktober

Zaaien van bloemkool

Vanaf de maand februari kun je binnen al starten met het voorzaaien van zomerbloemkool. In mei kun je starten met het zaaien van herfstbloemkool in de volle grond. Winterbloemkool mag vanaf de maand juni buiten gezaaid worden. Zaai de bloemkoolzaden op 1 cm diepte en afhankelijk van het ras 50 tot 70 cm uit elkaar.

Zaailingen verspenen

Bloemkoolplantjes die je in het voorjaar onder glas hebt gezaaid mag je vanaf half april buiten planten. Houd net als bij direct buiten zaaien voldoende ruimte tussen de planten. Zo zitten de bloemkolen elkaar later niet in de weg. Ook wanneer er buiten meerdere zaden op dezelfde plaats zijn ontkiemd is het belangrijk om iedere zaailing voldoende groeiruimte te geven. Laat de grootste en sterkste zaailingen staan en plant de overige plantjes op een nieuwe plaats. Dit noem je ook wel verspenen.

Bodem en bemesting

Bloemkool is geen heel gemakkelijk te kweken gewas en groeit alleen op zeer voedingsrijke bodems. Je kunt daarom het beste enkele maanden voor het zaaien al aan de slag gaan met het bemesten van het toekomstige zaaibed. Een bloemkool heeft namelijk net als vele andere kolen vrij veel mest met stikstof nodig om zowel de grote bladeren als de kool zelf te vormen. Ook tijdens het verplanten kun je de bloemkoolplanten het beste bijmesten met biologische mest of compost.

Verzorging van bloemkool

Zodra je het begin van een kool spot is het belangrijk om deze af te dekken met één of meerdere schutbladeren. Dit is een manier om de witte kool niet te laten verkleuren en daarnaast schiet de plant zo ook niet door. Zorg er verder voor dat de bloemkool goed kan blijven groeien op vochtige grond. Ook het verjagen van ongedierte zoals rupsen en slakken behoort tot de verzorging. Slakken kun je weren door cacaodoppen rondom de planten te strooien. Door bieslook en salie rondom je kolen te planten jaag je ook de rupsen weg.

Bloemkool oogsten

Afhankelijk van het ras en de zaaiperiode kun je vanaf juni tot april de bloemkolen oogsten. Zodra de bloemkolen groot genoeg zijn kun je de kool oogsten door de steel los te snijden. Bloemkool is het lekkerste wanneer je deze dezelfde dag nog opeet. Mocht je teveel bloemkolen tegelijkertijd moeten oogsten dan kun je de groente wassen en invriezen.

Pokon Powerplanten