/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Tuinerwt

Pisum sativum, beter bekend als de doperwt, is een populair gewas welke eigenlijk niet mag ontbreken in de moestuin.

Kenmerken Tuinerwt

Planttype: Groente
Grondsoort: kleigrond (kalkhoudend), kalkrijke grond, veengrond (zuur), normale grond
Bemesten: voorjaar, zomer
Standplaats: zon
Bloem: wit
Hoogte: 100 cm, 180 cm
Groeiwijze: klimmend
Blad/loof: groen
Vrucht: groen, eetbaar
Gebruik: koken
Zaaitijd: februari, maart, april
Planttijd: maart, april
Oogsttijd: juni, juli, augustus

Voorzaaien en zaaien in de volle grond

Doperwten kun je vanaf januari voorzaaien onder glas. Eind februari kun je de zaailingen dan al buiten uitplanten in de moestuin. In de maanden maart en april kun je ook direct zaaien in de volle grond. De zaden plant je daarbij ongeveer 2 cm diep en met een plantafstand van 10 cm. Het kiemproces kun je versnellen door de zaden 24 uur van te voren in water te laten weken. Zaai de zaden op een plaats waar de afgelopen 5 jaar geen peulgewassen hebben gestaan.

Buiten doperwten zaaien in bakken

Er bestaan overigens heel veel verschillende doperwtsoorten. Zo kun je kiezen voor het zaaien van laag groeiende soorten en hoog groeiende soorten.

Je kunt de niet al te hoge rassen ook in bakken of een emmer kweken. Het is dan handig om stokken in de bakken te plaatsen. Deze stokken bevestig je aan de bovenkant aan elkaar met een stuk touw. Hierdoor creëer je een wigwam waar de doperwtplanten naar hartenlust aan omhoog kunnen kruipen.

Bodem en bemesting

Doperwten stellen niet ontzettend veel eisen aan de grond. Zo wordt er juist afgeraden om in net verse bemeste of met compost bewerkte grond te zaaien. Doe een tijd van te voren al wat kant en klare mix van voeding en grond in je moestuinbak. Een dag voor het zaaien kun je de grond wel nog even losspitten en licht bemesten met kali. Zo verzeker je jezelf straks van een rijke en smakelijke oogst!

Verzorging

Erwtenplanten groeien in de hoogte. Een goed hekwerk met gaas of een verticale groeiconstructie zoals de wigwam is dan ook een vereiste om hoog groeiende doperwtsoorten goed te laten groeien. Tijdens het groeiproces is het belangrijk om de planten goed in de gaten te houden of er nog steeds voldoende ruimte is om tegenaan te klimmen.

Doperwten oogsten

Juni en juni zijn dé oogstmaanden voor doperwten. Doperwtjes die eerst onder glas zijn voorgezaaid kunnen vaak al enkele weken eerder worden geoogst. Het oogsten zelf doe je door de peulen voorzichtig met beide handen van de plant te verwijderen. De ideale grootte van de doperwten bij het oogsten is afhankelijk van je eigen voorkeur. Kleinere doperwten zijn vaak zoeter en sterker van smaak dan grote erwten. Vers zijn doperwten het lekkerst, maar met gemak bewaar je de groente ook nog enkele dagen in de koelkast.

Pokon Powerplanten