Komkommer

Cucumis Sativus, beter bekend als komkommer, is een frisse vruchtgroente en familie van de courgette en pompoen. Op een zonnige plek in de tuin kun je zelf je eigen smaakvolle komkommers kweken.


Planttype: Groente
Grondsoort: Moestuin Grond
Vochtigheid: normaal, vochtig
Bemesten: voorjaar, zomer
Standplaats: zon
Snoeien: Snoei is niet nodig bij deze plant.
Bloem: geel
Bloeitijd: juni, juli, augustus
Hoogte: 100 cm, 150 cm, 200 cm
Groeiwijze: klimmend
Blad/loof: groen
Vrucht: geel, groen, eetbaar, grote vrucht, friszuur
Gebruik: salades, verse consumptie
Zaaitijd: februari, maart, april
Planttijd: april, mei, juni
Oogsttijd: juli, augustus, september
winterhardheid: niet (> +4,4°C), USDA zone 11


Soorten die je kunt kweken

Wanneer je besluit komkommers te gaan kweken kun je kiezen uit ontzettend veel verschillende soorten en maten. Naast de bekende groene variant bestaan er snoepkomkommers, gele bittere komkommers, witte komkommers, ronde komkommers en zelfs komkommers die net als courgette in struikvorm groeien. De komkommers die je zelf kweekt wijken vaak wel wat af van de soorten die je in de winkel terugvindt. De zelf gekweekte vruchten zijn vaak minder glad en recht, maar wel vele malen smaakvoller!

Komkommers zaaien

Vanaf half april kun je komkommers op één centimeter diepte en een plantafstand van 0,5 tot 1 meter in de volle grond zaaien. Komkommerzaden hebben echter veel warmte nodig om te ontkiemen. Je kunt de plantjes daarom het beste een al vanaf februari voorzaaien in een warme kas of op een zonnige vensterbank.


Vanaf eind mei kunnen de komkommerzaailingen naar buiten zodra ze minimaal 6 bladeren hebben gevormd. Verplant de komkommerplantjes naar een zonnige en beschutte plaats in de tuin, op minimaal 50 cm afstand van elkaar.


Of ga voor gemak en schaf voorgekweekte komkommerplantjes aan in het tuincentrum. Deze kun je dan vanaf half april direct in de volle grond planten.

Bodem, bemesting en verzorging van komkommers

  • Komkommers houden van goed bemeste en luchtige grond.
  • Om te voorkomen dat de komkommerranken de hele tuin door gaan kun je de plant de hoogte in leiden. Help de plant omhoog te klimmen door de ranken op te binden aan stokken of aan een hek.
  • Om sterke komkommerplanten te kweken is het van belang om de plant te ‘dieven’. Dit doe je door de uitlopers, de kleine vertakkingen die in de oksels van de plant groeien, met de hand te verwijderen.
  • Tijdens het vormen van de vruchten verdampt komkommerplant op warme dagen veel vocht. Geef daarom dagelijks ruimschoots water aan de voet van de plant.

Komkommer oogsten

Na ongeveer 6 weken kun je vaak al de eerste komkommers oogsten.


  • Oogst de vruchten altijd met schoon en scherp gereedschap.
  • Hoe kleiner geoogst, des te smaakvoller de vrucht. Wacht daarom niet te lang met het oogsten en laat de komkommers niet te lang en zwaar worden.
  • Bewaar de geoogste komkommers op een koele en droge plaats.

Maak een Account of log in om dit artikel te bewaren

 
Voeg toe aan favorieten

Deel dit met jouw netwerk!

Maak een Mijn Pokon account aan

Ontvang tips op basis van jouw interesses
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.