Inspiratie
komkommer kweken
11 aug. 2017

Komkommer kweken in een pot

Het kweken van een komkommer in een pot is leuk en eenvoudig. Zo kun je op je terras of balkon een super vrucht kweken, zonder een grote moestuin te hebben! Rond augustus en september kun je vaak de komkommers oogsten. Wil je volgend jaar je eigen komkommers kunnen oogsten? Wij leggen je stapsgewijs uit hoe je een komkommer kunt kweken.

Stappenplan komkommer kweken

  • Zoek een komkommersoort uit die goed in een pot groeit, zoals de komkommer ‘Bush Pickle’.
  • Zoek daarna een (nieuwe of schone) pot uit die ongeveer 30 centimeter diep is en het liefst ook een diameter heeft van 30 centimeter. Maak onderin de pot gaatjes en gebruik eventueel hydrokorrels om het regenwater goed weg te laten lopen.
  • Vul de pot met een biologische potgrond, zoals Pokon Mix voor je Moestuinbak. Deze geeft de voeding langzaam af aan je komkommerplant of komkommerzaadjes.
  • Welk soort komkommer je ook hebt gekozen, de meeste soorten vinden het fijn om steun te krijgen bij het groeien. Met houten of metalen stokken kun je ze ondersteunen, er zijn diverse opties verkrijgbaar bij het tuincentrum.
  • De zomer (mei/juni) is een goede periode om te starten met kweken, waarbij de grond rond de 20 graden is. Je kunt in maart/april ook eerst starten met binnen voorzaaien.
  • Zet de ondersteuning in de pot, vul de pot met potgrond (druk de grond niet al te hard aan) en zaai de zaadjes. De zaadjes hoeven niet diep in de pot, maak een klein kuiltje en strooi ze hierin. Bedenk het gaatje daarna weer met grond.
  • Geef je pot met grond en zaadjes voldoende water. Daarna controleer je de grond dagelijks, omdat de potgrond niet mag uitdrogen.
  • Zet de pot op een warme plek in de zon. Heb je een kas, dan is dat een slimme optie.

Nu is het wachten begonnen! Zorg ervoor dat je de plant regelmatig controleert op plagen en geef na verloop van tijd nieuwe plantenvoeding.

Heb jij ook wel eens een komkommer in pot gekweekt?

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin