Blog
bloemen moestuin
14 okt. 2023

Planten voor bijen en vlinders

Het is ineens herfst. De blaadjes vallen alweer van de bomen en er zijn veel spinnenwebben te vinden. Zelf vind ik dit een heerlijke tijd in het jaar. Na een flinke regenbui doe ik mijn laarzen en een dikke trui aan en ga lekker naar buiten voor een wandelingetje in de moestuin, waar nog het één en ander te oogsten is. Bevat jouw (moest)tuin eigenlijk wel voldoende planten met bloemen? Ik leg je graag uit waarom dit zo belangrijk is en welke planten mijn favorieten zijn!

Waarom zijn bijen en vlinders nodig?

Naast dat een moestuin je veel rust geeft en een plek is om te ontspannen is het ook een thuis voor beestjes. Denk aan vogels, muizen, mollen, egels en heel veel insecten. Helaas worden de vlinders en bijen de laatste jaren te veel vergeten. Zo zonde want we hebben ze echt heel hard nodig. Zonder bijen geen bestuiving en geen bestuiving is geen eten. Misschien een beetje snel en kort gezegd, maar zo zit het wel in elkaar. Groeien er geen bloemen in je tuin dan mag je je best wel een beetje zorgen gaan maken. Help deze beestjes een handje door de tuin niet helemaal vol te bestraten met tegels maar door ook een aantal tegels eruit te halen en hier bloemen en planten in uit te planten, waar bijen en vlinders dol op zijn.

Floors favoriete vaste planten 

Onderstaande planten zijn vaste planten. Dit betekent dat ze ieder jaar bloeien en je er weinig aan hoeft te doen. Enkel aan het begin van het jaar moet je ze wat snoeien en in de zomer kun je genieten van de bloemen. De planten sterven af in de winter en komen in het voorjaar weer op.

Zorg ervoor dat je kiest voor verschillende planten en variatie aanbrengt. Variatie in bloemen met een andere bloeitijd zorgt ervoor dat je bijna het hele jaar door bloemen hebt staan die vlinders en bijen aantrekken. Zo help je deze beestjes dus zeker een handje. 

Wanneer planten?

Deze periode (oktober - november) van het jaar is ideaal om nieuwe beplanting in de tuin uit te planten. De planten kunnen zo namelijk net voor de vorst nog goed wortelen. Omdat het nu meer regent dan in het voorjaar, hoef je de kleine plantjes dus ook geen water te geven. Het levert je minder werk en sterkere planten.

Wintergroene bijvriendelijke planten

Wil jij een tuin die ook in de wintermaanden groen blijft, dan zou je kunnen kiezen voor onderstaande planten:

  • Klimop – de bloemen en besjes zijn goed voor bijen en vogels.
  • Maagdenpalm – bloemen in het voorjaar en in de winter mooi groen blad.
  • Kruipend zenegroen – in de zomer mooie paars/blauwe bloemen en in de winter groen blad.
  • Sterjasmijn – in de zomer witte bloemen en in de winter een groene, klimmende plant.

Auteur: Floor Korte van Floors Moestuin

Lees ook: 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin