Tips
21 dec. 2022

Je eerste moestuin: maak een moestuinplan

Veel mensen dromen ervan om ooit een eigen moestuin te hebben. Een plek waar je je eigen groenten en fruit kan kweken. Het aanleggen van een moestuin vereist wel enige planning. Wanneer je voor het eerst een moestuin gaat aanleggen helpt het als je een duidelijk en overzichtelijk moestuinplan maakt. Wij vertellen je graag waar je rekening mee moet houden in je dit plan, wanneer je voor het eerst aan een moestuin begint.

Waarom een moestuinplan zo belangrijk is

Een moestuinplan is belangrijk wanneer je voor het eerst een moestuin start. Zo weet je vooraf precies welke groenten je wilt gaan kweken, op welke plek in je tuin deze het best groeien, wanneer je jouw moestuinfavorieten kunt planten en wanneer je jouw groenten kan oogsten. Wanneer je hierna niet dezelfde plant opnieuw wilt laten groeien op deze plaats noteer je ook welke vervangende plant op deze plek komt te staan. Kortom het helpt je om alles goed te organiseren en ervoor te zorgen dat je niets vergeet. Daarnaast geeft het plan gedurende het jaar houvast en structuur, zodat je altijd weet waar je aan toe bent en wat de volgende stap is.

Wanneer je zo min mogelijk gebruik wilt maken van bestrijdingsmiddelen zal je de plaats waar jouw groenten en fruit staan regelmatig moeten wisselen. Zo kan je aardappels bijvoorbeeld niet meerdere seizoenen op dezelfde plek poten. Door groenten van plek te laten wisselen geef je ziekten en plagen minder kans om de oogst aan te tasten. Parasieten, zoals aaltjes, krijgen hierdoor ook minder snel de kans om zich op de wortels van jouw planten te storten. Hiermee bescherm je dus jouw oogst.

Daarnaast zijn er verschillende groenten en fruit die minder goed groeien wanneer deze naast elkaar geplant worden. Het kan voorkomen dat beide soorten gevoelig zijn dezelfde ziekte of plaag, waardoor je het risico vergroot dat jouw planten hier last van krijgen. Goede combinatieteelt zorgt er juist voor dat je planten beter groeien. Bijvoorbeeld doordat beide planten nuttige insecten aantrekken. Hier lees je welke planten goede of juist slechte buren van elkaar zijn.

Kies je groenten en fruit

Ten eerste is het belangrijk dat je weet welke groenten en fruit je wilt gaan kweken. Er zijn namelijk heel wat verschillende soorten, elk met hun eigen kenmerken en verzorging. De makkelijkste groente en fruit voor beginners zijn:

  • Radijs;
  • Courgette;
  • Wortels;
  • Rucola en sla;
  • Cherrytomaten;
  • Kersen;
  • Appels;
  • Aardbeien.

Je groente en fruit groeien het beste met goede voeding. Lees hier alles over het bemesten van je moestuin. Maak in je plan ruimte om aan te geven wanneer je jouw planten van extra voedingsstoffen moet voorzien, zodat je een grote smaakvolle oogst krijgt.

Wanneer

Als je weet welke groenten je wilt gaan kweken en waar je ze gaat kweken, is het belangrijk om te bepalen wanneer je ze gaat planten. In je moestuinplan neem je op wanneer jouw favorieten gepland mogen worden en hoe lang het duurt voordat je de eerste oogst binnen kunt halen. Maak een planning die het volledige jaar beslaat, zodat je helder hebt wanneer groenten of fruit aan de beurt zijn binnen jouw planning. 

Er zijn groenten die je in het voorjaar zaait, terwijl andere groenten beter tot hun recht komen in het najaar. Hiermee zorg je er ook voor dat je niet overweldigd wordt doordat alle planten gelijktijdig groeien en bloeien. Door je aandacht te verdelen over het jaar creëer je voor jezelf meer rust. Door een kalender op te nemen binnen je moestuinplan kan je in één oogopslag zien wanneer er iets moet gebeuren.

Locatie in de moestuin

Sommige groenten en fruit houden van een zonnig plekje, terwijl anderen juist gek zijn op een meer schaduwrijke locatie. Om zeker te weten dat je planten op de juiste plaats terechtkomen teken je de vorm van jouw tuin na, waarbij je op deze plattegrond aangeeft waar de meest zonrijke plaatsen zijn. Daarna maak je een indeling waarbij je iedere plant de juiste locatie toebedeelt. Zo weet je zeker dat jouw planten goed groeien.

Grondsoort

Het begint allemaal met een goede start. Dit betekent dat je jouw groenten en fruit planten de juiste bodem moet geven om te groeien. Een bodem die voor vrijwel iedere moestuinplant goed is, is Pokon Bio Moestuin Grond. Deze grond bevat alle voedingsstoffen die jouw planten nodig hebben om een vliegende start te maken. Heeft jouw groente of fruitsoort juist specifieke wensen zoals extra kalk of juist een zure grond? Voeg dan bijvoorbeeld Pokon Bio Kalk toe of gemaaid gras. De wensen van je plant vind je terug op de verpakking van de planten of het zaad.

Indeling

Zorg er bij het indelen van de moestuin voor dat iedere plek in de moestuin bereikbaar blijft. Op je plattegrond kan je direct aangeven waar paden moeten komen, zodat je elke groentesoort kunt blijven bereiken. Zo voorkom je dat je tussen of in andere groentebedden hoeft te staan. Je wilt jouw kleine plantjes immers niet beschadigen.

Watervoorraad

Je moestuin heeft, zeker in de zomer, veel water nodig. Wanneer je voor het eerst een moestuin opstart is het handig om te weten hoe je jouw hele tuin van water gaat voorzien. Is er een aansluiting voor het water aanwezig of staat er ergens een regenton? Geef de plaatsen van de waterbronnen aan op de plattegrond. 

Wanneer je alles goed plant, geniet je zowel in het voorjaar, de zomer als het najaar van de lekkere, zelfgekweekte groenten en fruit uit eigen tuin. Lees hier nog meer handige tips over het maken van een moestuinplattegrond.


 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin