/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Zonnebloem (Helianthus)

Iedereen kent de zonnebloem wel. De hoge, gele bloem die een diameter kan krijgen tot wel 30 centimeter. Zonnebloemen groeien in de maanden juli tot en met oktober. Uit een plant kunnen meerdere bloemhoofden groeien.

Wist je dat de bloem van de zonnebloem meedraait met de zon? Dit wordt ook wel heliotropisme genoemd. ’s Nachts draait de bloemknop terug naar de oostelijke stand zodat hij wanneer de zon opkomt weer naar de zon gericht staat.

Zonnebloem eigenschappen

Herkomst Zonnebloem

De zonnebloem komt van nature voor in Noord- en Centraal-Amerika. In totaal bestaan er zo’n 70 verschillende varianten zonnebloemen. De bekendste soort is de Helianthus Annuus. Deze wordt ook wel de reuzenzonnebloem genoemd.

Naast de Helianthus Annuus zijn er ook zonnebloemen met witte, groene of donkerrode bloemen.

Soorten Zonnebloem

Er zijn ongeveer 70 verschillende soorten van de zonnebloem. Dit zijn een aantal populaire soorten op een rij:

Helianthus Annuus

Dit is de bekendste soort zonnebloem en te herkennen aan de grote, gele bloemen met een groot donkerbruin hart. De stengels zijn ruw en stevig.

Helianthus giganteus ‘Sheila’s Sunshine’

De Helianthus giganteus ‘Sheila’s Sunshine’ kan een hoogte bereiken van wel 2,5 meter. De bloemen van deze zonnebloem zijn lichtgeel met een zwart hart.

Helianthus decapetalus

De Helianthus decapetalus is winterhard en kan een gemiddelde hoogte bereiken van wel 1,75 meter. Deze variant bloeit in de periode van augustus tot oktober. De bloemkleur is goudgeel.

Helianthus debilis

Helianthus debilis is een kleinere zonnebloem soort die meerdere bloemen per steel krijgt. De bloemen zijn licht geel van kleur met een donkerbruin hart. Deze bloemen zijn niet alleen prachtig voor in de tuin, maar ook als snijbloem in huis. Deze plant wordt gemiddeld zo’n 140 cm hoog.

Helianthus salicifolius

Ben je op zoek naar een kleine variant zonnebloemen, dan is de Helianthus salicifolius wat je zoekt. Deze zonnebloem krijgt smalle bladeren in combinatie met kleine, gele bloemetjes. Deze variant zonnebloem bereikt een hoogte van zo’n 2 meter en bloeit in de periode augustus/september.

Zonnebloem oppotten

Je kunt een zonnebloem eerst in een pot opkweken en vervolgens naar de vaste grond verplaatsen. Echter is dit niet aan te raden aangezien je hiermee de wortels kunt beschadigen. Wel kun je in eerste instantie de zaadjes zaaien in een pot. Zodra de zonnebloem na gemiddeld 5 tot 6 weken uitkomt kun je hem verplaatsen naar de tuin.

Zonnebloem verzorgingstips

  • Zonnebloemen hebben niet per se voeding nodig. Wil je wel voeding geven, voorkom dan dat je teveel geeft. Teveel voeding kan er namelijk voor zorgen dat de stelen minder stevig worden en breken.
  • Wanneer zonnebloemen langer worden dan één meter is het aan te raden om de zonnebloem te ondersteunen met een stok. Doe je dit niet, dan kunnen de bloemen door de zwaarte omwaaien.
  • Zonnebloemen kun je het beste zaaien tussen half april en eind mei. Plaats de zaadjes zo’n 40 centimeter uit elkaar.
  • Snoeien? Knip wanneer de zonnebloem in een pot staat de uitgebloeide bloemen van de zonnebloem ongeveer 15 centimeter onder de bloem af. Staat de zonnebloem in de volle grond? In dat geval is het niet nodig om de zonnebloem te snoeien.

Pokon Powerplanten