/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Dahlia

Wanneer je een boost aan kleur wil toevoegen aan je tuin is de Dahlia een perfecte kandidaat. Dahlia’s zijn er namelijk in de meest uiteenlopende kleuren. Er bestaan meer dan 20.000 verschillende varianten Dahlia’s. Ook voor in jouw tuin is er dus sowieso een soort die past.

Dahlia eigenschappen

 • Planttype: Bloeiende tuinplanten
 • Grondsoort: Aanplantgrond
 • Bemesten: in het voorjaar en in de zomer met Bio Tuinmest
 • Hoogte: 20cm tot 2 meter
 • Blad/loof: geel, lila, meerkleurig, oranje, paars, rood, roze, wit
 • Water geven: Op warme zomerdagen dagelijks. Zorg dat de grond licht vochtig blijft.
 • Standplaats: Zon. Halfschaduw zou kunnen.

Herkomst Dahlia

Dahlia’s komen oorspronkelijk uit Mexico. Het is een plant die afstamt van de composietenfamilie. In 1872 werden dahlia’s in Nederland geïntroduceerd. Inmiddels zijn er onwijs veel verschillende kleuren en soorten dahlia’s verkrijgbaar. De dahlia is een vaste plant die makkelijk is wanneer het gaat om de verzorging. Ook hebben ze een lange bloeiperiode. Je kunt namelijk tot ver in oktober genieten van de prachtig gekleurde bloemen. Let op: Dahlia’s zijn niet winterhard. Je kunt de knollen dan ook het beste voor de winter uit de grond halen en na de ijsheiligen weer poten.

Soorten Dahlia

Er zijn ongeveer 20.000 verschillende soorten van de Dahlia. Dit zijn een aantal populaire soorten op een rij:

Dahlia Eveline

De Dahlia Eveline herken je aan de witte blaadjes met een paars gekleurd hart. Ook de witte blaadjes hebben stuk voor stuk een paarse gloed/rand. Deze Dahlia soort groeit uit tot een hoogte van ongeveer 1 meter. Je kunt deze het beste poten in de periode van maart tot en met mei. Van juli tot oktober geniet je van de meest prachtige bloemen. 

Dahlia Gold Crown

Wil je een zonnige uitstraling toevoegen aan je tuin? De Dahlia Gold Crown is precies wat je zoekt. Deze Dahlia soort herken je namelijk aan zijn opvallende geel/oranje kleur. Hij wordt ongeveer 125 cm hoog en bloeit in de periode van juli tot en met oktober.

Dahlia Mango Madness

Creëer exotische vibes met de Dahlia Mango Madness. Deze Dahlia herken je aan de mooie oranje/roze kleur en de grote bloemen. De bloemen kunnen namelijk uitgroeien tot een diameter van 20 centimeter!

Dahlia Lady Darlene

Voor grote en volle bloemen zit je met de Dahlia Lady Darlene helemaal goed. De geel gekleurde bloemen met rode rand kunnen namelijk een grootte bereiken van 20 tot 24 centimeter. De plant wordt in zijn geheel zo’n 80 centimeter hoog.

Dahlia Maxi Castillo

De Maxi Castillo heeft een opvallende roze/paarse kleur en een geel hart. De plant bereikt een hoogte van zo’n 50 centimeter. De bloemen bereiken een diameter van 10 tot 14 centimeter. 

Dahlia oppotten

Het is niet nodig om een Dahlia op te potten. Wel is het belangrijk om actie te ondernemen voor de eerste vorst er is. Doordat Dahlia’s niet winterhard zijn kun je de knollen het beste naar binnen halen voor het echt koud wordt. Snoei de plant op zo’n 15 centimeter boven de grond af en haal hem uit de grond. Schud de grond eraf en laat het geheel een aantal dagen drogen. Leg de knollen vervolgens weg op een donkere, koele, tochtvrije plek. Zodra de vorst in het voorjaar is verdwenen kun je de dahlia’s weer terug in de grond zetten.

Wil je jouw dahlia wel graag oppotten? Kies dan voor Terras & Balkon Planten Potgrond. En geef 1 x per week in de periode van maart t/m september met Bio Terras & Balkon Planten Voeding.

Dahlia verzorgingstips

 • Dahlia’s zijn ware zonaanbidders. Wel kun je ze op een plek met halfschaduw zetten. Let er in dat geval wel op dat ze niet slap beginnen te hangen. Te weinig zon zorgt er namelijk voor dat de bloemen/plant slap wordt.
 • Dahlia’s houden van een flinke slok water, vooral op zonnige zomerdagen. Zorg er wel voor dat het water weg kan en de dahlia niet nat blijft staan. Gebeurt dit wel, dan kan dit zorgen voor wortelrot.
 • Dahlia’s bloeien hard. Door na een aantal weken na het poten het bovenste puntje van de stengel te knippen zorg je ervoor dat de dahlia wat compacter en voller wordt.
 • Doordat een Dahlia zo hard groeit en bloeit heeft hij behoefte aan de nodige voedingsstoffen. Voorzie de plant in pot dan ook eenmaal per week van voeding, bijvoorbeeld met Bio Terras & Balkon Planten Voeding. Gebruik voor een plant in volle grond Bio Tuinmest en geef dat in het voorjaar en in de zomer.
 • Door oude bloemen weg te knippen help je de plant om de energie te gebruiken voor nieuwe knoppen.
 • Wil je in huis genieten van de Dahlia’s? Knip de bloem bij voorkeur in de ochtend of in de avond af. Kies hierbij voor bloemen die al wat geopend zijn. Zit de knop nog helemaal dicht, dan is de kans klein dat ze volledig openen wanneer ze in een vaas staan.

Pokon Powerplanten