Inspiratie
shutterstock_1993635497.jpg
21 sep. 2022

Een regenton aansluiten in je tuin

Het klimaat in Nederland verandert. We krijgen steeds meer droge periodes afgewisseld met plens buien. Er ontstaat in de zomer steeds vaker een neerslagtekort: er verdampt meer water dan dat er regen valt. We moeten anders omgaan met water. In plaats van dat we water zo snel mogelijk afvoeren, dienen we het juist op te vangen en vast te houden in onze tuin. Een goede tool hiervoor is een regenton. Met een regenton kun je regenwater dat op het dak valt opvangen en opslaan. Overweeg jij een regenton? Wij geven je graag meer informatie.

Voordelen van een regenton

Met een regenton kun je het regenwater wat normaal gesproken op je dak valt en via de regenpijn loopt naar het riool opvangen. Dit zorgt dat je minder leidingwater nodig hebt voor het watergeven van planten en het sproeien van je gazon. Je bespaart op je water rekening, maar ook zorg je dat regenwater niet onnodig gezuiverd hoeft te worden. 

Wat heb je nodig?

  • Regenton
  • Voetstuk voor je regenton (ideaal om de regenton iets hoger te plaatsen zodat je er gemakkelijk bij kunt er een gieter onder kunt zetten) of tegels
  • Vulautomaat (gaat overstroming tegen)
  • Bladscheider (zorgt dat de regenton bladvrij blijft)
  • IJzerzaag of een slijptol
  • PVC lijm
  • Schuurpapier

Wist je dat sommige gemeentes subsidies bieden voor het vergroenen van je tuin, zoals een groen dak, het verwijderen van tegels of het plaatsen van een regenton? Bekijk hier de subsidies in jouw gemeente. 

Welke regenton past bij mij?

Er zijn verschillende regentonnen op de markt. Zo zijn er standaard kunststof regentonnen in de kleur groen of grijs. Maar er zijn ook regentonnen van oude wijnvaten of regentonnen waar je bovenop de regenton ruimte hebt om bijvoorbeeld een klimop plantje te planten zodat je regenton met de tijd steeds minder zichtbaar is. Kies altijd voor een regenton met zoveel mogelijk capaciteit. 

Heb je maar beperkt de ruimte? Er zijn zelfs kleine regentonnen beschikbaar die je tussen je regenpijn kan installeren zodat je toch nog zo'n 35 liter op kan vangen. 

Afvoer regelen

Een regenton kan vaak niet al het regenwater dat valt opvangen. Het is daarom belangrijk om na te denken over waar het overtollige water naar toe gaat, zodat er geen overstroming in jouw tuin plaats gaat vinden. Meest voorkomende opties:

  1. Een regenton met vulautomaat: een vulautomaat is stukje tussen de regenpijp en een bijhorende slang die je installeert van je regenpijp naar je regenton. Dit vulautomaat zorgt er voor dat de regenton gevuld wordt. Is de regenton vol? Dan zorgt een vulautomaat ervoor dat het overtollige water afgevoerd wordt via de regenpijp naar het riool.
  2. Een regenton zonder vulautomaat: zonder vulautomaat zal de regenton vol lopen, maar niet water afvoeren. Je kunt dan een slang in de bovenkant van de regenton maken die water naar je tuin leidt, bijvoorbeeld naar een vijver of wadi. Maak gaatjes in deze slag of kies voor een druppelsysteem om bijvoorbeeld de planten in je border water te geven.

Je kunt er ook voor kiezen om meer regentonnen aan te sluiten, zodat je meer opvangmogelijkheid hebt. 

Stappenplan aansluiten van regenton

Hier volgt een stappenplan voor het aansluiten van een regenton inclusief vulautomaat.

  1. Kies een plek voor je regenton. Een regenton kan in principe bij iedere regenpijp geïnstalleerd worden. Een plekje in de schaduw zorgt dat er minder water verdampt en er algengroei kan ontstaan.
  2. Plaats het voetstuk van je regenton of gebruik tegels om je regenton te verhogen. Zorg dat je er gemakkelijk bij kunt met je gieter en dat je er een emmer onder kunt zetten.
  3. Zet de regenton op de verhoging en meet hoe hoog de vul- en uitstroomopening moet komen. De uitstroom opening moet even hoog komen als de regenton. De vulopening moet 1 cm lager komen.
  4. Houdt de vulautomaat bij de hand en bepaal hoe groot stuk je uit je regenpijp dien te zagen/slijpen. Meestal komt dit neer op zo'n 5 cm. 
  5. Schuur de regenpijp en aan beide kanten lichtjes op. Doe hetzelfde voor het vulautomaat.
  6. Sluit het vulautomaat aan op de regenton met de bijhorende verloopstukjes. Controleer of alles goed past en lijm vervolgens alles vast met pvc-lijm.
  7. Test of alles werkt door water te gieten door de regengoot door de regenpijp.

Heb jij een regenpijp van bijvoorbeeld zink in plaats van pvc? Gebruik dan lijm die geschikt is voor dit materiaal. 

Bladeren in de regenton tegengaan

Bladeren in je regenton zorgen dat het kraantje minder goed kan gaan werken. Je kunt dit tegengaan door altijd een deksel op je regenton te plaatsen en bijvoorbeeld een bladvanger tussen je regenpijp te zetten. Dit is een roostertje dat voorkomt dat bladeren in je regenpijp terechtkomen en groter vuil wordt tegengehouden. Een bladvanger kun je gemakkelijk zelf installeren en zijn voor ieder materiaal regenpijp beschikbaar. Sommige vulautomaten hebben ook een bladvanger ingebouwd.

Regenton in de winter

Regentonnen zijn vaak kwetsbaar voor vorstschade. Daarom is het aan te raden om je regenton voor de winter leeg te halen en af te sluiten. Soms blijft er water in het kraantje zitten en ook dit kan vorstschade opleveren. Pak daarom het kraantje in met bijvoorbeeld een doek of jute of draai hem van je regenton af (als dit een mogelijkheid is).

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border